Soner Arıca Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Samsun’un Fatsa ilçesinde 7 çocuklu bir aile topluluğunun en küçüğü olarak dünyaya gelen Soner Arıca, ilkokul hayatına yine bu ilçede başlamış, Dumlupınar ve Sakarya’da tamamlamıştır. Ortaokulu tamamlamayı müteakip, lise öğrenimi için İstanbul’a gelen şarkıcı, İstanbul Şişli Koleji’nde lise öğrenimine başlamış ve yine aynı lisede eğitimini tamamlamıştır. Liseyi bitirmesini müteakip Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümünü kazanan Soner Arıca, üniversite öğrenimi sırasında müzik çalışmalarına başlamıştır.

 

Soner Arıca’nın Müzik Dünyasına İlk Adımı

İlk olarak üniversite yıllarında, TRT’nin kendi ekibi ile oluşturduğu müzik korosunda eğitim alan Soner Arıca, Tiyatro Eğitim Stüdyosu’nda Engin Cezzar idaresinde kısa süreli sahne çalışmalarına katılmıştır. Düzgün bir fiziğe sahip olan Soner Arıca aynı yıl modellik ve reklam çalışmaları kapsamında oyunculuk eğitimleri almaya başlamıştır. Tam 25 reklam filminde oynayan Soner Arıca bu sektörde son derece başarılı olmuştur.

1986 yılında mankenlik kariyerine profesyonel anlamda devam eden şarkıcı, 5 yıl boyunca mankenlik yapmıştır. Mankenlik yaptığı dönemde bir reklam ajansında prodüksiyon asistanı ve casting sorumlusu görevleri alan Soner Arıca, 1988 yılından itibaren çalışmalarında müziği ön planda tutmuştur.


Soner Arıca’nın Aldığı Müzik Eğitimleri

Soner Arıca, solfej ve keyboard derslerini Melih Kibar okulundan, şan derslerini Belkıs Aran’dan, şan ve solfej derslerini Timur Selçuk’tan almıştır.

1992 yılında bir umut isimli müzik albümü ile piyasaya çıkan ünlü şarkıcı, 1994 yılında en güzel serüven, 1995 yılında yaşıyorum, 1996 yılında yalvarma albümü en eskileridir. Bunların yanında 1997 yılında her şey yolunda, 1998 yılında sen mutlu ol, 2001 yılında kusursuz aşk, 2003 yılında aşkla oldu Best of Soner Arıca, 2004 yılında hatıram olsun albümleri ile müzik yaşamını sürdürmüştür.

Toplamda 24 adet albüm çalışması olan Soner Arıca, en son 2016 yılında aşkın saniyesi isimli albümü çıkarmıştır. Çıkardığı albümler Türkiye piyasalarında kayda değer satış oranları yakalamış ve hayranlarının beğenisini kazanmıştır. Son yıllarda müzik dalında çalışmalarla ön plana çıkmamaktadır.


Soner Arıca’nın Aldığı Ödüller

Mankenlik mesleğini şarkı söylemeye başladığı dönemde bırakan Soner Arıca, popsi dergisi tarafından yapılan teklifi kabul ederek bu dergide yazılar yazmaya başlamıştır. Sosyal sorumluluk projeleri ile de adından söz ettiren Soner Arıca, sokak çocukları için katıldığı projeler ile ön plana çıkmıştır. 1997 senesinde çıplak takvim isimli projesi çok yankı uyandırmıştır. 2000 yılında özel bir televizyon kanalında yayınlanan TV dizisinde başrol oynayan şarkıcı, ilk oyunculuk deneyimini bu dizede yaşamıştır. TRT’de yayınlanan “kurşun kalem” isimli dizide oynayan oyuncu, 2002 yılında sokak çocukları için 2. Projesi olan takvimi yayınlamıştır. 

 

Soner Arıca’nın Tiyatro Deneyimi

2002 yılında, Bursa’da Love Story isimli bir tiyatro gösterisinde oynayan Soner Arıca, bu oyunda çok başarılı olmuştur. 2003 yılında burçlar takvimini yapan ünlü sanatçı, 2004 yılında Fransa’ya giderek Fransızca eğitimi almıştır.

2005 yılında, “belki de hiç unutmadım” isimli romanı yayınlanan ünlü şarkıcı, en çok klibi olan sanatçı unvanına sahiptir. Sanatçının tam 65 tane yayınlanmış klibi vardır.

2008 yılında ilk profesyonel tiyatro deneyimine “çılgın yenge” oyunu ile adım atan ünlü oyuncu bu oyunda 2 sezon boyunca başrol oynamıştır. 2009 yılında sahnelenen “üvey karım” isimli tiyatroda, 2011 yılında “Kanlı Nigâr” isimli tiyatroda ve 2012 yılında Padişah-ı Osman isimli tiyatroda başrol oynamıştır. Tiyatro dalında büyük başarılara imza atan ünlü isim, aynı zamanda radyo programları ile de ön plana çıkmış olup, halen radyo sunuculuğu yapmaktadır.

Soner Arıca Hakkında