Safiye Ayla Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları
Safiye Ayla 1917 yılında İstanbul’un Kadırga bölgesinde doğdu. Babası, Hicazizade Hafız Abdullah Bey, annesi ise Suudi Arabistan’dan topraklarından gelen ve çocuk yaşta Osmanlı sarayına giren Seyyibe Hanım’dır. Safiye Ayla hayata gözünü açmadan babası, henüz 3 yaşındayken de annesi vefat etmiştir.
Kağıthane’deki Çağlayan çocuk yuvasına verildi. İlkokul eğitimi bittikten sonra Bursa Öğretmen okuluna kayıt yaptırdı. Müzik hayatına çocuk yaşlarında piyano çalarak başladı. Bursa Kız Öğretmen okulunu tamamladıktan sonra öğretmen olarak göreve başladı.
Eyyubi Mustafa Sunar’dan müzik eğitimi aldıktan sonra Safiye Ayla, Darüttalim Musiki Heyeti’nin konserlerine başladıktan sonra öğretmenlik mesleğini bıraktı. Safiye Ayla, gazinolarda şarkı söylemeye başladı.
İlk defa 1931 yılında Darüttalim-i Musiki Heyet konserine çıktı. İstanbul ile Ankara radyoları ve İstanbul Konservatuarı İcra Heyeti’nde görev yapmaya başladı. Safiye Ayla, genç yaşında güzelliğiyle de dikkat çekmişti. Daha sonra Cumhuriyetin tanınmış kadın ses sanatçılarından biri oldu. 1932’de İstanbul Vali yardımcısının evinde verdiği bir davette Atatürk’ün önünde ilk kez şarkı yorumladı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün beğendiği sesler arasında yerini aldı. 1950 yılında udi ve besteci Şerif Muhittin Targan ile hayatını birleştirdi. Türkiye radyolarında sayısı belirsiz konserler verdi. Aynı zamanda 500’den fazla plak yaptı.
Birden fazla özel solo konserleri verdi. Sesiyle beğenileri üzerine toplayan Safiye Ayla yurtdışında da konserler vermeye başladı. 1945 yılında Rey kardeşlerin ‘’Alabanda’’ revüsünde Kraliçe Mimoza oyunculuğu ile de büyük başarı elde etmiştir.
Atatürk ismine düzenlediği konserde ‘’ Anam Olasın Ömer’’ isimli şarkıyı seslendirmiş ve Atatürk sesine hayran kalarak tekrar okumasını istemiştir. Safiye Ayla 1998 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.
Safiye Ayla Besteleri
- Sesinle Doğan Gündür Bu Gönül
- Aşk Yaprağına Konarak Koza Öresim Gelir