Şanıser Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Şanışer adıyla bilinen Sarp Palaur müzik kültürünün yükselen yıldızı olan rap camiasının önemli isimleri arasında yer alıyor. Hem söz yazarı hem de müzik sanatçısı olarak bilinen Palaur  aşağı yukarı on üç yıldır rap piyasasında yer almasına karşın geçtiğimiz yıl yaptığı susamam parçası ile daha iyi tanınmıştır.

 

Şanışer Kimdir?

Rapin eski isimlerinden olup şimdilerde çokça ilgi gören bir müzisyendir. 1987  İstanbul doğumlu olup aslen İzmirli olan Sarp Palour, ilkokulu ve ortaokulu İstanbul'da okurken, çocukluğunun bir kısmını da Antalya'da geçirdi.  Muğla Üniversitesinde Turizm ve Seyahat İşletmeciliği bölümünü okudu.  2000 yılında kendi başına sözlerini kayıt alırken, 2007 yılında müziğini internete aktardı. 

2008 yılında Miller Music Factory tarafından düzenlenmiş olan bir müzik yarışmasına katılır.  Bu yarışmada Şanışer, Hip Hop kategorisinde birinci oldu. Buradan bir ivme kazanan şarkıcı 2008 yılında ilk solo  albümü olan Ludovico'yu çıkaran Şanışer, 2011 de Açık Ve Net adlı albümünü Rafet El Roman prodüktörlüğünde yaptı fakat 2015 yılında çıkardığı bir şarkısında "Ne yaparsan yap, Rafet El Roman ile anlaşma sakın" sözleri ile aralarında bir problem çıktığını belli etti. Hemen ardından Onuncu gün, Otuzuncu Gün, Ludovico 2 albümlerini çıkardı. Tabi bunların yanında tek parça halinde yayınladığı şarkıları da mevcuttur.

Piyasada gittikçe yol alan Şanışer son dönemlerde Youtube'da ve diğer sosyal maceralarda konuşulan şarkılar çıkarmaya başladı. 'Susamam, Beni Bana Yar Etmezler, Ne İçin Yaşıyorum, Ben Kimim, Günleri Geride Bırak' gibi şarkıları ile tanınan Sarp Palour' un "Güneş geceyi sevmedi diye ay doğmayı bırakmaz." Sözü birçok yerde kendisini tanımasak bile karşımıza çıkar. Şarkılarında sadece rape yer veriyor demek yanlış olur, aynı zaman da diğer müzik türleri de şarkılarında çokça yer alır.

 

Şanışer'in Anlamı ve Şehinşah İle Bağlantısı 

Şanışer, Farsça kökenli olup kötülüğün adı anlamına gelmektedir. Mahlası başlarda  Şerişan olup sonralardan Şanışer'e dönmüştür.    Kimi kesime göre bu ismi alırken Şehinşah lakaplı şarkıcının adını taklit etmiştir. Şehinşah ile aynı zamanda rap piyasasına adım atmış bulunmakla birlikte çok eskiye dayanan bir arkadaşlıkları vardır. Aynı mahallede büyümüşlerdir ve piyasaya girdikleri ilk zamanlarda ses tonları bile birbirine benzemesiyle eleştirilmiştir. Fakat şu zamanlara bakıldığında seslerini ve şarkılarını birbirine benzeten kesim azalmıştır.

 

Susamam

2019 yılında 17 şarkıcı ile yaptığı susamam şarkısı 12 saat içinde iki milyon tıklanma ile youtube trendlerinin başında gelmekle beraber diğer sosyal mecralarda çok konuşulan bir konu haline geldi. Şarkı, hayvan hakları, kadın hakları, adalet, hukuk, trafik ve çevre gibi çeşitli sorunları birçok yönüyle beraber ele alır. Eleştirisel dilde yazılan sözler dikkatleri üstüne çekerek o hafta içinde twiterın gündeminde en başa oturdu. Birçok insan susamam hacktagı ile tweetler atarak şarkıyı kademe kademe yukarı taşıdılar.


Bu ilgi iyi sonuçların yanı sıra şikâyetler de aldı. Eleştirisel dille yazılan sözler bazı insanlar tarafından aynı dille ele alındı.

 

Şarkı Sözlerini Yazarken Neyi Hedeflemiştir?

Amacım hissizleşen bünyelere biraz sinir biraz da ümit aşılamak sözleriyle aslında amacını açıkça belli eder. Şanışer lakabının anlamının aksine şarkılarında iyiliği empoze eder. Öte yandan ilk çıkardığı albümü olan Ludovico’nun ikincisini çıkarmıştır. Ludovico kelimesinin anlamını bakıldığı zaman bir filmde ortaya çıkan Ludovico Tekniği önümüze çıkar. Bu tekniğinde amacı topluma zararlı suçluları, iyi olanı istemeye, şiddetten uzak durmaya yöneltmektedir. Albümüne verdiği isimden de yola çıktığımız üzere şarkı sözlerindeki amaç dinleyiciyi iyi insan olmaya yönlendirmektir.

Şanıser Hakkında