Ferdi Tayfur Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Ferdi Tayfur

Besteci, şair, yazar, yönetmen, sinema oyuncusu ve ses sanatçısı olan Ferdi Tayfur, Türk Müzik Tarihi’nde bulunan en önemli isimlerden biridir. Başarıları ve kazandığı ödüllerle Türk Müzik Dünyası’nda bir dönem fırtınalar estiren sanatçı, zorluklarla dolu çocukluk ve gençlik dönemini geçirmiştir. Tam adı Ferdi Tayfur Turanbayburt olan sanatçı, yanık sesi ve başarılı besteleriyle kısa sürede geniş bir hayran kitlesi edinmiştir. Hem yetenekli hem de çalışkan olması nedeniyle başarı basamaklarını tırmanan Ferdi Tayfur, bu süreçte yaşadığı sıkıntılar ve problemlere rağmen hiçbir zaman vazgeçmemiş ve müzik dünyasına büyük katkılar sağlamıştır.
 

Ferdi Tayfur Kimdir?

15 Kasım 1945 tarihinde Adana’nın Hürriyet Mahallesi’nde dünyaya gelen Ferdi Tayfur’un babasının adı Cumali Turanbayburt’tur. Babası dönemin ünlü dublaj sanatçısı olan Ferdi Tayfur hayranlığından dolayı oğluna bu ismi vermiştir. Oğlunun iyi bir eğitim alması için elinden geleni yapan sanatçının babasının bir pavyon çıkışı öldürülmesiyle hayatı çok daha zor bir hale gelmiştir. Annesinin tekrar evlenmesinin ardından eğitim alması imkânsız hale gelen Ferdi Tayfur, şekerci dükkanında çırak olarak çalışmaya başlamış ve bu süreçte okumayı öğrenmiştir. Çocukluk döneminde çeşitli işlerde çalışan ve yoksulluk içerisinde bir hayat geçiren sanatçı, bu dönemde müziğe olan ilgisinden dolayı düğünlerde sahne almaya başlamıştır.  
 

Ferdi Tayfur’un Kariyer Başlangıcı

Babası ölümü sonrası okulu yarıda bırakmak zorunda kalan Ferdi Tayfur, bir süre vasıfsız işlerde çalıştıktan sonra müzikle uğraşmaya başlamış ve düğünlerde şarkı söylemesinin ardından Adana Radyosu’nun müzik yarışmasına katılmıştır. İkincilik derecesi aldığı yarışmanın sonrasında henüz 16 yaşındayken İstanbul’a şarkıcı olmak için giden Ferdi Tayfur, yaşının küçük olması nedeniyle istediği başarıyı elde edememiş ve Adana’ya dönmüştür. 1968’de tekrar İstanbul’a gelen sanatçı, iki 45’lik plak yapmış; ancak olumsuz sonuçlanmıştır. Üç yıl sonra çıkardığı “Huzurum Kalmadı” isimli plağın da tutmamasına rağmen vazgeçmeyen sanatçı, 1973’te çıkardığı “Kır Çiçekleri” 45’lik plakla beğeni toplamış ve kariyerinde önemli bir başlangıç yakalamıştır.  
 

Ferdi Tayfur’un Profesyonel Sanat Hayatı

1974’te “Bana Gerçekleri Söyle” isimli 45’lik plakla sanat hayatında başarılı bir ilerleme gerçekleştiren Ferdi Tayfur, 1975’te “Bırak Şu Gurbeti” ve “Çeşme” isimli şarkılarıyla zirvede bir isim haline gelmiştir. Başarı basamaklarını hızla tırmanan Ferdi Tayfur, profesyonel müzik çalışmalarını ara vermeden devam etmiştir. Birçok albüm çalışması olan sanatçının albümlerinde yer alan şarkıları her kesim tarafından keyifle dinlenmeye başlamıştır. Sanatçı, Seni Dilendim, Gönül Yorgunu, Sevda Yelleri, Emmoğlu, Çeşme, Geçen Yıl, Her Saat Başında, Sanma Sana Dönerim, Merak Etme Sen gibi birçok şarkıyı başarıyla seslendirmiştir. 50 kaset çalışması bulunan Ferdi Tayfur, 9 defa Altın Plak Ödülü’ne layık görülmüştür.
 

Ferdi Tayfur’un Sinema Oyunculuğu

Yaptığı albüm çalışmalarının yanında rol aldığı sinema filmleriyle de adından söz ettiren Ferdi Tayfur, şarkılarının insanlar tarafından beğenilmesi nedeniyle şarkılarına özel filmlerde de oynamıştır. 1976 yılında rol aldığı ilk sinema filmi olan “Çeşme” filminde Necla Nazır ile tanışan sanatçı, 30’un üzerinde film projesinde yer almıştır. Şarkılarında olduğu gibi filmlerinde de büyük beğeni toplayan sanatçı, senaristlik ve yönetmenlik alanlarında da başarı göstermiştir. Sanatçı, “Bu Talihimin Canına Okuyacağım” “İçimde Bir His Var” “Affet Allahım” “Haram Oldu” “Benim Gibi Sevenler” isimli filmlerin hem senaristliğini hem de yönetmenliğini yapmıştır. Ayrıca “Bu Talihimin Canına Okuyacağım” isimli filmin müziğini yaparak sanat dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur.  
 

Ferdi Tayfur Hakkında

Sanatçı henüz 16 yaşındayken evlilik dışı Timur adında bir erkek çocuğuna sahip olmuş ve birkaç sene sonra çocuğuna kavuşmuştur. 1974 yılında Zeliha Hanım ile ilk evliliğini gerçekleştiren Ferdi Tayfur’un bu evliliğinden Tuğba ve Funda isimli iki kızı bulunmaktadır. 1976’da “Çeşme” filminin çekimlerinde tanıştığı Necla Nazır’la 32 yıl süren bir birliktelik yaşayan sanatçının bu birliktelikten 1988 doğumlu Tuğçe isimli bir kızı vardır. 2008’de Necla Nazır’dan ayrılan Ferdi Tayfur, Habibe Ümyanı Demir ile evlenmiş ve 2009’da Taha adında bir oğlu olmuştur. 2009’dan beri inşaat sektöründe olan sanatçı,  “Yağmur Durunca” Şekerci Çırağı” “Bir Zamanlar Ağaçtım” ve “Paraşütteki Çocuk” isimli kitapların da yazarıdır.

Ferdi Tayfur Hakkında