Zeki Müren Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Zeki Müren kimdir

 6 Ağustos 1931 yılında bursa tophane semtinde dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaöğretim tahsilini Bursa’da tamamlamıştır. Başarılı bir öğrencilik hayatı olmuştur. İnşaat mühendisi olan babası kaya Müren oğlunun musiki yeteneğinin ve ilgisinin farkına vardı. Zeki Müren tamburi İzzet Gerçeker'in hocalığında solfej ve sanat müziği usul dersleri almaya başlayarak kişisel verilerini edildiği bilgilerle geliştirdi. 1946 yılında ilk bestelerini yapmaya başlayan Zeki Müren eğitim hayatına İstanbul’da devam etmeye karar verdi. Müzik musiki üstatlarından ders almak onları dinlemek istiyordu. Oğlu Zeki Müren hevesini kırmayan baba Kaya Müren, oğlunu İstanbul Boğaziçi Lisesi’ne yatılı olarak kayıt ettirdi.
 

Liseye Devam Ederken Hayatı Değişti

Lise eğitimine devam ederken, senaryo yazarı Arşavir Alyanak’ın babası ve ünlü bir musiki üstadı olan Agopos Efendi’den ders almaya başlayarak kendisini geliştirdi. İlerleyen yıllarda Refik İçli hocadan fasıl musikisi, klasik Türk müziği makamları usul ve kuramları üzerine öğretileri aldı. Şükrü Tunal ile besteleme çalışmaları yaptı. 1949 yılında ilk şarkısı ve akrostişi   " Zehir Etme Bana Hayatı Cananım ”ı besteledi. Bu şarkı İstanbul radyosunda Suzan Güven tarafından okunduğunda Zeki Müren 17 yaşında lise öğrencisiydi. 1950 yılına gelindiğinde İstanbul Güzel Sanatlar Üniversitesi Süsleme Bölümü’ne başladı. Aynı yıl İstanbul radyosu sınavları arasında birinci seçilerek İstanbul Radyosu Sanatçıları arasına katıldı. 1 Ocak 1951 yılında hayatı değişti. İstanbul radyo sanatçısı Peyyan Altındağ’ın rahatsızlanmasıyla radyodan apar topar çağrıldı. Zeki Müren 45 dakika boyunca muhteşem bir performans sergileyerek yükselişe geçti.
 

Tanınan isim

Ortaya koyduğu sanatsal yapıtlar yapı sayesinde herkes tarafından benimsenerek sevildi. 1965 yılında farklı zamanlarda yazdığı şiirleri bir araya getirerek ortaya güzel bir şiirlerle dolu güzel sözler ortaya çıkarttı. 1980 yılında ve 1983 yılında Paris’te iki defa kalp krizi geçirerek sevenlerini korkuttu. Bodrum’daki evinde istirahata çekildi. 1984 yılından sonra bir konser gelirini antik tiyatronun restorasyon harcamasına bağışladı. Bodrum kalesinde son konserini vermiştir. 
 

Veda

 Türkiye'de ilk “Altın Plak Ödülü Alan Sanatçı” unvanına sahip oldu. Kostümleri ile farklı tarzıyla gönüllerde taht kurmaya başlamıştı. Giydiği bir ayakkabı 20 cm idi. Türkiye'de ilk defa saz ekibiyle bir bütün halinde giydiren Zeki Müren bir ilke imza atmıştır. Artık şöhretin zirvesine çıkmıştı. Başbakanlar, bakanlar Zeki Müren'i ağırlamaktaydı. O artık efsane bir sanatçı olarak gönüllere taht kurdu. Bestelediği şarkı sözleri olay yaratacak şekilde herkesin dilimden düşmeyecek bir hale gelmişti.  24 Eylül 1996 yılında adına düzenlenmiş bir programda çekimi için İzmir’e gelerek program çekimlerini Ajda Pekkan be Muazzez Ersoy’un bulunduğu program esnasında " Sahnelerde doğdum, sahnelerde öleceğim" diyerek, katıldığı bir programda canlı yayında vefat etti.  " Şarkılarla Yaşıyorum İşte Benim Zeki Müren " şarkısının özel bir anlam ifade ettiğini anlıyoruz.
 

Örnek Sanatçı Kişiliği

Zeki Müren gelmiş geçmiş en büyük sanatçılardan ve sanat örneklerinden bir tanesidir. Sanatıyla ve müzik anlayışı ile örnek olan sanatçı zamanında oldukça önemli işler bırakarak gelecek nesillere adını altın harfler ile kazımıştır Bugün Zeki Müren’i hiç görmeyen ve dinlemeyen insanlar bile Zeki Müren ismini bilir. Sanat camiasının saygı ile andığı usta sanatçı yaşadığı dönemdeki naifliği ve kendine has kişiliği ile de önem arz eder. Birçok sanatçının üstat olarak nitelendirdiği Zeki Müren müzik piyasasında birçok sanatçıya da destek olarak yıldızının parlamasında etkin rol oynamıştır. Yardımseverliği ile bilinen ve oldukça geniş kitleye sahip olan bir sanatçıdır.

Zeki Müren Hakkında