Yavuz Bingöl Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Yavuz Bingöl

Hem saz sanatçısı hem de sinema oyuncusu Yavuz Bingöl, Türk Halk Müziği’nin ünlü isimlerinden biri olmaktadır. Sanat kariyerine müzikle başlayan sanatçı, sinema alanında da büyük başarılar elde etmiş ve popülerliğini artırmıştır. Türkiye’nin en ünlü türkücülerinden biri olan Yavuz Bingöl, ailesinden aldığı eğitim ve yeteneği akademik olarak aldığı eğitimle pekiştirerek büyük bir sanatçı haline gelmiştir. Türk Halk Müziği’nin en ünlü seslerinden biri olan sanatçı, yorumladığı türkülerle birçok kesimin beğenisini kazanan ve milyonlarca hayran edinen bir isim olmuştur.
 

Yavuz Bingöl Kimdir?

7 Ekim 1964 tarihin İstanbul’da dünyaya gelen Yavuz Bingöl, aslen Kars Sarıkamışlıdır. Babası Yılmaz Bingöl, edebiyat öğretmenidir. Annesi Şahsenem Bacı ise Kars Sarıkamışlı halk ozanı bir müzisyendir. Sanatçının Oğuz ve Efsun isimli iki kardeşi bulunmaktadır. Babası öğretmen olması nedeniyle farklı yerlerde çocukluğu geçen eğitim hayatını çeşitli okullarda devam ettiren Yavuz Bingöl, 1970’te Kars Digor’da okula başlamış ve 1972’de Konya Karapınar Kayalı İlkokulu’nda eğitimini sürdürmüştür. Aynı yıl içerisinde İstanbul Halkalı’ya taşınan sanatçı, o yıl eğitimini burada tamamlamıştır. 1974’te Ankara Malazgirt İlkokulu’nda okuyan Yavuz Bingöl, 1975’te Mehmet Akif Ortaokulu’nda devam etmiştir. Ancak ortaokul ikinci sınıftayken okulu bırakarak Ankara Devlet Konservatuarı Korno-Piyano bölümüne  girmiş ve 1979’da konservatuardan ailevi nedenlerden dolayı ayrılmıştır.

Yavuz Bingöl’ün Kariyer Başlangıcı

Ankara Devlet Konservatuarı Korno Piyano bölümünü başarılı bir derece sağlayarak kazanan Yavuz Bingöl, anne ve babasının sanatçının henüz 15 yaşındayken boşanmaları nedeniyle müziğe ara vermesine neden olmuştur. Maddi ihtiyaçtan dolayı çalışmak zorunda kalan Yavuz Bingöl, bu dönemlerde İzmir Gültepe’de yaşamış ve inşaat, fırın gibi yerlerde çalışmak zorunda kalmıştır. Müziğe birkaç yıl ara verdikten sonra 1983’te tekrar müzikle uğraşmaya başlayan sanatçı, 1984’te askere gitmesiyle 18 aylık süre boyunca Erzurum ve Kars orduevlerinde tekrar müzikle çalışma fırsatı elde etmiştir.

Yavuz Bingöl’ün Profesyonel Sanat Hayatı

1986 yılında askerden dönen Yavuz Bingöl, 1987 – 1989 yılları arasında İzmir Fuarı’nda Hakkı Bulut, Belkıs Akkale, İbrahim Tatlıses, Huri Sapan gibi ünlü isimlerle çalışma fırsatı elde etmiştir. Bağlama çalarak ünlülerin sahnede müziklerine eşlik eden Yavuz Bingöl, Grup Umuda Ezgi isimli grubu kurarak yedi yıl protest müzik yapmıştır. 1995 yılında bireysel olarak çalışmak istediği için grupta ayrılan sanatçı, “Sen Türkülerini Söyle” isimli albüm çalışmasını tamamlayarak büyük ilgi görmüştür. "Baharım Sensin", "Gülen Az", "Sitemdir", "Unutulur Her Şey" isimli albümleriyle popülerliğini artıran Yavuz Bingöl, profesyonel sanat hayatının en üst noktasına gelmiştir.
 

Yavuz Bingöl’ün Oyunculuk Başarısı

Türkücülüğünün yanında oyunculuk alanında da büyük başarı gösteren Yavuz Bingöl, ilk olarak 1998 yılında “Cumhuriyet” filminde gösterdiği performansla dikkat çekmiştir. 1999 yılında “Salkım Hanımın Taneleri” filmiyle oyunculuğunu pekiştiren sanatçı, 2008 yılında “Üç Maymun” filminde başrol oynayarak büyük beğeni toplamıştır. Çok sayıda sinema filmi ve dizide oynayan Yavuz Bingöl’ün başrolünü Ece Uslu, Mesut Akusta ve Hilal Altınbilek’le paylaştığı “Karagül” dizisi de önemli yapımlardan biri olmaktadır. 2015 yılında “Aşk Sana Benzer” filminde Fahriye Evcen ve Burak Özçivit ile birlikte rol alan Yavuz Bingöl’ün yer aldığı son sinema projesi olan ve 2015 yapımı Iraklı yönetmen Hinar Saleem tarafından çekilen “Dar Elbise” adlı filmde de Tuba Büyüküstün, Caner Cindoruk gibi isimlerle birlikte rol almıştır.

Yavuz Bingöl Hakkında