Ümit Besen Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Ümit Besen

Beste ve söz yazarlığı ile oyunculuk yapan Ümit Besen, Türk Taverna Müziği’nin önde gelen isimlerinden biridir. Çocuk yaşlarda başlayan müziğe olan ilgisini ilerleyen dönemlerde geliştirerek ilerleten sanatçı, müziği hayatının bir parçası yaparak geniş kitlelerce tanınmış ve sevilmiştir. Müziğe küçük yaşlarda enstrüman aleti çalmaya başlayarak ilgi gösteren Ümit Besen, melodikayla başlayan yeteneği akordiyon ve org çalarak ilerlemiştir. Müziğe karşı hem yetenekli hem de hevesli olan sanatçı, okulu bırakarak müzik odaklı bir kariyer hedefleyerek hayallerinin peşinden koşmuştur. Özellikle okul döneminde ilgilendiği müzikten para kazanması, tercihini bu yönde yapmasında etkili olmuştur.
 

Ümit Besen Kimdir?

14 Ekim 1956 tarihinde Osmaniye’de dünyaya gelen Ümit Besen, 5 kardeş olup en küçük çocuk olmaktadır. Babasının adı Fikret Besen olan sanatçı, çocukluğunda dedesinin de birlikte yaşamış ve dedesinin udu müziğe olan ilgisinin başlangıcı olmuştur. Müzik yeteneği ilk olarak babası tarafından keşfedilen Ümit Besen, ilkokul döneminde çalmaya başladığı melodikanın yerini ilerleyen dönemlerde akordeon ve orgla tamamlamıştır. Lise eğitimini müzik için yarıda bırakmayı tercih eden sanatçı, kariyerinde müziği ön planda tutup lise 2. sınıfta okulu bırakmıştır. Bu dönemde müzik yaparak para kazanan Ümit Besen, yeteneğini ilerletmek ve profesyonel olarak çalışmalar gerçekleştirmek için gelen iş tekliflerini değerlendirmeye başlamıştır.  
 

Ümit Besen’in Kariyer Başlangıcı

Akordeon ve org çalmaya başladığı dönemlerde yeteneğini çalışmayla harmanlayarak iyi bir hale getiren Ümit Besen, ilk olarak 1974’te Tayfunlar Orkestrası isimli bir grup kurmuş ve kariyeri için önemli bir adım atmıştır. Yerel halk tarafından kısa sürede tanınan sanatçı, kurduğu grupla birlikte düğünlerde çalışmaya başlamış ve iş teklifleriyle kendini geliştirme fırsatı elde etmiştir. 1976’da askerlik görevi için Kütahya’ya giden Ümit Besen, orduevinde çalmaya başlaması üzerine kendini daha çok geliştirme fırsatı bulmuş ve bir general tarafından beğenilmesi üzerine askerliği bitene kadar Zonguldak orduevinde görevlendirilmiştir. Askerden döndükten sonra Adana Çukurca Spor Kulübü’nde şarkı söylemeye başlayan sanatçı, Metin Oktay tarafından keşfedilmiş kariyeri başka bir yöne gitmiştir.
 

Ümit Besen’in Profesyonel Sanat Hayatı

Milli futbolcu Metin Oktay tarafından keşfedilmesinin ardından profesyonel müzik yapmak için 1978’de İstanbul’a gelen Ümit Besen, ilk olarak Tarabya’da bulunan Köşem Bistro isimli bir mekânda as sanatçı olmuştur. Burada beğenilen ve albüm çalışması için Hüseyin Emre isimli kişi tarafından desteklenen sanatçı, 1980’de ilk albümü olan “Şikâyetim Var” adlı albümünü çıkarmıştır. 1981–1982 yıllarında yaptığı ikinci plağı olan “Islak Mendil” ile popülaritesi artan Ümit Besen, plaklarının satış rekorları kırmasıyla kısa sürede tanına biri haline gelmiştir. Gazino eğlencesinden farklı olarak ortaya çıkan Taverna eğlencesiyle sahne alan sanatçı, yaptığı besteler ve yorumlarla büyün beğeni toplamış ve hem Türk Sanat Müziği hem de Arabesk tarzda şarkılar seslendirmiştir.
   

Ümit Besen’in Oyunculuk Başarısı

Sahne aldığı dönemlerde büyük başarı gösteren Ümit Besen, sahne aldığında her kesimden birçok insan akın etmiştir. Besteciliğiyle büyük ün yapan şarkıcının yüzlerce bestesinin yanı sıra oyunculuk alanında da büyük başarı elde etmiştir. İlk olarak 1980 yılında oyunculuk yapan sanatçının ilk filmi olan “Islak Mendil”le ilgi toplamıştır. Filmdeki başarısının ardından sanatçıyla özdeşleşen şarkı olan “Nikâh Masası” şarkısını yazarak sinema filmini yapan Ümit Besen, bu filmdeki performansıyla önemli bir başarı kazanmıştır. Filmlerindeki aşık piyanist şantör rolleriyle değişmeyen bir karaktere bürünen sanatçı, toplam 13 filmde rol almıştır.  
 

Ümit Besen Hakkında

Tam adı Ali Ümit Besen olan sanatçının eşinin adı Emel Özçelik’tir. Melis ve Selen isimli iki kızı bulunan sanatçının Belis isimli bir kız torunu da vardır. Hem müzik hem de sinema alanında başarılı çalışmalar yapmış olan Ümit Besen’in yaklaşık 30 albümü bulunmakta ve birçoğu satış rekoruna sahip olmaktadır. Albümlerinin birçoğu da sanatçının yıllarca mücadele ettiği Korsan Müzik Piyasasının el altından satılmıştır. 13 filmde rol alan Ümit Besen, hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok hayran kitlesi edinmiştir. Avrupa, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli konserler vermiş olan sanatçı, şu anda ailesiyle birlikte mütevazı bir hayat sürmektedir.  

Ümit Besen Hakkında