Seyyal Taner Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Seyyal Taner Hayatı

 Seyyal Taner 28 Eylül 1952 yılında Şanlıurfa’da doğmuştur. Müziğe ve dansa ilgisi daha küçük yaşlarda başlamıştı. Ailesinde hemen hemen herkes musiki bir yapıya sahipti. O yıllarda ailesi ile İstanbul’a yerleşmelerinin ardından, Seyyal Taner ilköğretim eğitimini İstanbul’da tamamladı. Daha sonra da Amerikan Kız Koleji’nden mezun olmuştur. Başarılı bir öğrencilik yılları olan Seyyal Taner daha sonra İstanbul Devlet Konservatuarı’nda dışarıdan bale eğitimi almıştır. Müziğe meraklı olmasından dolayı, 1965 yılında Şerif Yüzbaşıoğlu tarafından ders almaya başladı. Aynı yıl bir güzellik yarışmasında üçüncü seçilmiştir. İstanbul’da bir konseri esnasında “Los Bravos” topluluğu ile tanışmıştır. Müziğe olan merakını gören topluluk üyeleri İspanya’ya döndükten sonra, Seyyal Taner’e müzikal bir filmde rol teklifinde bulunurlar. Seyyal Taner bu filmde rol almak için 1968 yılında İspanya’ya gitti. Film çalışması esnasında “Villa Rides” filminden teklif aldı ve bu filmde ufak bir rol oynayarak sinema sektörüne girerek yeni bir imaj oluşturmaya başladı. Daha sonra Türkiye’ye dönüp sinema çalışmalarına başladı. Birçok filmde oynayarak, dikkatleri üzerine toplamayı başarır.
 

Kısa Süren Evliliği

Sinema çalışmalarını bırakarak Almanya’ya gitmiştir ve Los Bravos topluluğunun gitaristi Peter Harold ile evlilik yapar. Bu evlilik kısa sürdü. Daha sonra Türkiye’ye geri dönüp tekrar filmlerde rol almaya başlar. Ancak bir süre sonra, sinemayı bırakıp müziğe yönelir. 8 Mayıs 1987 yılında EUROVISION gibi büyük platforma katılarak ‘’Şarkım Sevgi Üstüne’’ isimli parça ile ülkemizi temsil etti. İstenilen sonucu alamayarak sıfır puan alarak sonuncu sırada olarak hayal kırıklığı yaşattı. Seyyal Taner daha sonraları Selda Bağcan, Ferhan Üçoklar ve Arda Uskan’ın desteği ile şarkıcılığa başlar. Bu alanda kendisini geliştirmeye devam eden Seyyal Taner, kendini müziğe vermiştir.
 

Büyük Çıkış Yaptığı Dönemler

3 Altın Plak ödülü 45’lik çalışması olan ‘’Son Verdim Kalbimin İşine’’ ile büyük bir patlama yaptı. Yaptığı danslar ve şovlarla bir anda Türkiye gündemine oturdu. Bu büyük çıkışın ardından “Kalbimi Affettim”, ‘’ Seni Çok Özledim’’, ‘’ Gülme Komşuna’’ gibi büyük hitler yapar. ‘’Son Verdim Kalbimin işine’’, ‘’Kalbimi Affettim’’ plakları ile ardı ardına 3 tane Altın Plak ödülünü alır. Türk Pop Müziği ve Türk Rock Müziği söyleyen Seyyal Taner o yıllar müziğe damgasını vurmuştur, sahnede sadece şarkı söylememiş, yaptığı danslar ve kostümleriyle de adından söz ettirmiştir.

Katıldığı güzellik yarışmasında üçüncü olarak, iyi bir derece elde etti. Seyyal Taner, 1970’li yıllardan 1990’lı yıllara kadar yaptığı albüm ve plakları müzik dünyasında önemli bir başarı sağlamıştır. 45’likleri Eurovision deneyimi, oyunculuk yaptığı filmlerde her dönem gündemde kalmayı başarmıştır. Uzun bir sene sonra, plak sevenlerle buluşacak Seyyal Taner, ‘’Plak ve Ben’in katkılarıyla bu sene ilk kez düzenlenecek ‘’Büyükçekmece Plak Günleri’’ etkinliğinde konser verecek. 1,2,3 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen etkinliğinde Seyyal Taner yıllar sonra ilk defa sahneye çıktı. Seyyal Taner müzikten kazandığı paraları müziğe yatırmıştır. Müziğe hiçbir zaman ticari bir göz ile bakmadığını her röportajında vermektedir.
 

Vokalistler ile Yaptığı Çalışmalar

Seyyal Taner’e bu zamana kadar ünlü isimler vokalistlik yaptı. Candan Erçetin, Sertap Erener, MFÖ (MAZHAR, FUAT, ÖZKAN), İzel, Özlem Tekin, Işın Karaca, Hakan Peker, Harun Kolçak, Mazhar Alanson, Melis Sökmen gibi döneme damgasını vurmuş sanatçılar ve müzisyenler ile çalıştı.

  1990 yılında bu zamana kadar olan profesyonel olarak aldığı sahne hayatına son vererek, günlerinin çoğunluğunu Bodrum’da geçirmeye başlayan Seyyal, 1991 yılında ‘’Alladı Pulladı’’ albümü ile tekrar gündeme gelmeyi başardı. 1993 yılında ‘’Geliyorum’’ adlı albümü yaparak eski performansından hiçbir şey kaybetmediğini herkese gösterdi. Uzun bir süre ara veren Seyyal Taner, tam 16 sene sonra ekranlara sık sık gelmeye başladı. 

Seyyal Taner Hakkında