Sagopa Kajmer Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Sagopa Kajmer

Kuvvetmira oluşumuna kurmuş ve Türkçe Rap Müziği’ne yepyeni bir soluk getirmiş olan Sagopa Kajmer, Türk Müzik Dünyası’nda tanınan müzisyenlerden biridir. Hem Rap sanatçılığı hem müzik yapımcılığı hem de DJ’lik yapan sanatçı, farkı tarzı ve müziğiyle özellikle gençler tarafından büyük beğeni toplamıştır. Sözel zekasıyla büyük fark yaratan sanatçı, 1996 yılındaki üniversite sınavında aldığı birincilik derecesiyle bunu kanıtlamıştır. Sanat hayatında olduğu gibi özel hayatıyla insanlarca ilgi gören Sagopa Kajmer, güçlü kalemiyle ve yaratıcılığı sayesinde kısa sürede tanınan bir isim haline gelmiştir.
 

Sagopa Kajmer Kimdir?

17 Ağustos 1978 tarihinde Samsun’da dünyaya gelen Sagopa Kajmer’in esas adı Yunus Özyavuz’dur. Annesinin adı Serpil, babasının adı Mehmet Özyavuz olan sanatçının Emre isimli bir erkek kardeşi vardır. Çocukluğu Samsun’da geçen Sagopa Kajmer, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini burada tamamlamıştır. 1996 yılında Türkiye birincisi olarak kazandığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiş ve bu nedenle İstanbul’a taşınmıştır. Müzikle küçük yaşlardan itibaren ilgilenen sanatçı, Samsun2da bulunduğu dönemlerde yerel radyolarda çalışmış ve İstanbul’a gelmesinin ardından müzik alanında aktif çalışmalar yapma fırsatı elde etmiştir. DJ olarak başladığı müzik hayatında profesyonel çalışmalar sayesinde yeni bir oluşumun kuruculuğunu gerçekleştirmiştir.
 

Sagopa Kajmer’in Kariyer Başlangıcı

Samsun’da yaşadığı dönem yerel radyolarda Rapper M.C. lakabıyla DJ’lik yaparak müzik hayatına adım atan Sagopa Kajmer, 1998 yılından itibaren aktif olarak rap müziğiyle uğraşmaya başlamıştır. Bir rap oluşumu olan Kuvvetmirayı kurduktan sonra ilk albüm çalışmasına da başlayan sanatçı, “Yer altı Operasyonu” isimli toplama bir albüm ortaya çıkarmıştır. Bu albümle birlikte kariyerinde bir başlangıç yapan Sagopa Kajmer, 2001 yılında “Sözlerim Silahım” ve 2002 yılında “İhtiyar Heyeti” isimli albümlerle müzik dünyasındaki çalışmalarını artırmıştır. Bu albümlerde kullandığı Silahsız Kuvvet takma adını, 2002 yılında çıkardığı diğer albüm olan “On Kurşun” isimli albümde değiştirmiş ve Sagopa Kajmer takma adını ilk defa bu albümde kullanmıştır.  
 

Sagopa Kajmer’in Profesyonel Sanat Hayatı

Çıkardığı albümlerle adından söz ettirmeyi başaran Sagopa Kajmer, 2003 yılında çıkardığı “Bir Pesimistin Gözyaşları” isimli albümüyle sanat hayatında büyük bir çıkış yakalamıştır. Bu şarkısıyla birlikte Türkçe Rap Müziği’ne yepyeni bir soluk getiren sanatçı, iki CD’lik bir albümle sevenlerine ulaşmıştır. 2005 yılındaki “Romantizma” albümüyle Türkçe Rap’e tekrar bir dönüm noktası yaşatan Sagopa Kajmer, bu albümde yer alan “Vasiyet” isimli şarkıyla Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde “En İyi Klip Ödülü”ne layık görülmüştür. 2005 yılında kurduğu “Melankolia” Müzik şirketini kuran sanatçı, 2007 yılında eşi Kolera ile birlikte “İkimizi Anlatan Bir Şey” ve 2010 yılında “Bendeki Sen” isimli albümleriyle de sanat hayatında büyük başarılar elde etmiştir.  
 

Sagopa Kajmer Hakkında

1 Ağustos 2006 tarihinde sahne adı Kolera olan ve esas ismi Esen Güler’le evlenen Sagopa Kajmer, rap şarkıcısı olan eşiyle müzik çalışmalarına devam etmiştir. Birlikte çıkardıkları albümlerle birçok başarı gösteren ve Turntablism akımının öncüsü olarak kabul edilen Saagopa Kajmer, DJ’lik alanında başarılı bir isim olmuştur. Babası Mehmet Özyavuz’un başarısında payının büyük olduğunu çok defa söyleyen sanatçı, eşi Esen Güler’den 20 Kasım 2017 tarihinde boşanmıştır. Şarkı sözleri kötümserlik içerse de gülümsemeyi hiçbir zaman bırakmayan Sagopa Kajmer, samimi ve güler yüzlü tavırlarıyla sevilen bir isimdir. Ayrıca sanatçı bateri, gitar, turntable ve piyano gibi önemli enstrüman aletlerini başarılı bir şekilde çalmaktadır.
 

Neden Sagopa Kajmer?

Esas adı Yunus Özyavuz olmasına rağmen takma isim kullanan sanatçı, kullandığı takma ismin farklı olmasından dolayı birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Mısır’da bir piramit adı olan Sagopa, bilim insanların sırrını uzun yıllardır çözmek istediği ancak çözemediği bir piramit olmaktadır. Bu sırrı çözebilmek uğruna piramitte bulunan tuzaklardan ve belirlenemeyen bazı nedenlerden dolayı hayatını kaybeden bilim insanları bulunmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara karşın soyadı Kajmer olan bir arkeolog, Sagopa piramitinin sırrını çözmesi sonucu hiyeroglif yazısıyla Sagopa Kajmeri yazısını kazımasının ardından ortamdaki hava akımı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Sonraki dönemlerde yapılan incelemelerle ortaya çıkan bu isim tespit edilmiş ve tam adı Gerhard Kajmeri olan bilim insanının gösterdiği cesaret üniversite makalelerinde de yerini almıştır.  

Sagopa Kajmer Hakkında