Özcan Deniz Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Özcan Deniz

 19 Mayıs 1972’de Ankara’da Elmadağ'da dünyaya gelmiştir. Dört kardeşi Özcan Deniz ailenin ikinci çocuğudur. Aslen ağrılıdır. Beş yaşına kadar Ankara’da yaşadı. 1977’de Aydın’a göç ederek çocukluğunun ilk yılları aydında geçmiştir. Aydın Halide Hatun İlkokulu’nda okula başlamıştır. 1985 yılında ortaokul birinci sınıfta eğitim hayatına son verdi. Pazarda simit, limon, pide satmaktan inşaat işçiliğine kadar birçok işler yaptı. Bu esnada müziğe olan ilgisi, onu Aydın’da tanınan ve aranılan orkestra solisti haline getirmiştir. Ardından İzmir ve Antalya’da sahnelere çıkmaya başlamıştır. İzmir’de şarkı söylemeye başladığında on üç yaşındaydı. On dört yaşında ‘’ Mavi Deniz ‘’ adında kendi orkestrasını kurdu. Bu esnada kendi yazdığı küçük hikâyeler oyunlaştırılıyordu.
 

 Başarıya Aç Bir İnsan

 Başarıyla gitmek kolay olmadı. Kurduğu amatör bir tiyatro grubu ile çevre yörelere turneler yapmaya başladı. Aydın’ın Sultanhisar kasabasında Geleneksel Ses Festivali’nde birinci oldu. Bu ses festivalinin sunucusu Cenk koraydı. Cenk Koray’ın tavsiyesi ile 1988’de İstanbul’a taşındı. Bu bir sene İstanbul’da kaldı. Her gün yürüyerek gittiği İMC’de kimse kasedini dinlemedi.  1991 yılında Handan Deniz ile evlendi ve 2000 yılında boşandı.
 

 Başarıyı Yurtdışında Sağladı

 Kulüplerde şarkı söylerken Almanya’da yaşayan bir organizatör  ona kartını verdi. On sekiz yaşına geldiğinde Almanya / Münih’e giderek ilk yurtdışı deneyimini yaşadı.  İstanbul’da fark edilmemişti ama Münih’te keşfedilmişti. 1922’de Almanya’da ‘’ Yine Ağlattın Beni ‘’ilk albümünü çıkarttı. 1993’de ‘’Meleğim‘’ adlı albümü çıkartarak şöhreti yakaladı. Artık tanınan isim haline gelmişti. 1995’de askerliğini yaptı. 
 

Sinema Sektörüne Atıldı

 Oyunculuğa da atanan Özcan Deniz  ‘’Ona Sevdiğimi Söyle‘’ adlı filmde oynadı. Sinema sektöründe tutunmaya çalışarak büyük başarılara imza atmak istedi. Oyunculuk denemesinden sonra İlk yönetmenlik denemesi olan ‘’Ya Sonra‘’ olarak büyük başarı yakaladı. Yıllar hızlı geçmesiyle ikinci evliliğe imza attı. 2018 yılında Feyza Aktan ile evlendi. Kuzey isminde bir çocuğu oldu.  Gece mekânları ve kulüpleri ilgisini hiç çekmiyordu.  Ben daha salaş, kuytu köşelerde balık ekmek severim diyerek halktan birisi olduğunu herkese benimsettirmişti. En korktuğu şey düşünmeye, çalışmaya devam edememek, tıkanıp kalmak olduğunu demeçlerde belirtti. En çok etkilendiği ve idol olarak gördüğü yönetmen Ertem Eğilmez’dir.
 

Özcan Deniz’in Sinema Kariyeri

 Öyküsünün kendisinin yazdığı  ‘’Aşkım Dağlarda Gezer’’ adlı diziyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. 2002’de efsane dizi asmalı konakta ki oyunculuğuyla izleyenlerden tam not aldı. Ardından  ‘’Haziran Gecesi”, “Kader”, “Aşk Yakar‘’ adlı dizilerde yer aldı.  Müzikte ve dizilerde yakaladığı başarıyı sinemaya taşıdı. ‘’Kolay para”, “o şimdi asker”, “Asmalı Konak Hayat‘’  ve öyküsünün kendisinin yazdığı “Neredesin Firuze‘’ , ‘’Keloğlan Kara Prens’e Karşı”, “Ya Sonra”, “Araf”, “Evim Sensin”, “Su ve Ateş”, “Sevimli ve Tehlikeli”, “Her Şey Aşktan”, İkinci Şans, Öteki Taraf “ sinema filmleriyle izleyenlerin karşısına çıkarak tam not aldı. Dış içlerinin desteklediği Mevlana aşkım benim bir belgeseli vardır.
 

Özcan Deniz Albümleri

 1992 “Yine Ağlattı Beni”, 1993 “Hadi Hadi Meleğim”, 1994 “Beyaz Kelebeğim”, 1997 “Yalan Mı”, 1998 “Çoban Yıldızı”, 1999 “Aslan Gibi”, 2002 “Leyla”, 2004 “Ses ve Ayrılık”, 2007 “Hediye”, 2009 “Sevdazede”, 2012 “Bi Düşün” albümlerini çıkarttı. Yirminin üzerinde film ve dizi yapımlarında yer aldı.
 

 Aldığı Ödüller

 1997 – Yılın Müzik Yıldız Ödülü – Magazin Gazetecileri Derneği.

1997 – Arabesk-Fantazi Müzik En İyi Erkek Sanatçısı – Kral TV Video Müzik Ödülleri.

1999 – Türk Halk Müziği En İyi Erkek Sanatçısı – Kral TV Video Müzik Ödülleri.

2001 – Avrupa'nın En Başarılı Sanatçısı.

2002 – Yılın En İyi Tv Erkek Yıldızı Ödülü – Magazin Gazetecileri Derneği.

2002 – Tv Yıldızı Ödülü – Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği.

2002 – Arabesk-Fantazi Müzik En İyi Erkek Sanatçısı – Kral TV Video Müzik Ödülleri.

2002-2003 – En Çok Satan Albüm Ödülü – Leyla – MÜ-YAP.

2003 – Üç Altın Plak Ödülü – Leyla – Prestij Grup Popüler Yapım.

2003 – En İyi Solist Ödülü – Altın Kelebek.

2003 – Yılın Dizisi – Asmalı Konak – İstanbul Üniversitesi İktisat Kulübü.

2003-2004 – En Başarılı Sanatçı Ödülü – Avrupa Türklerinin Seçimi.

2004-2005 – En Çok Satan Albüm Ödülü – Ses ve Ayrılık – MÜ-YAP.

2004-2005 – En İyi Erkek Oyuncu Ödülü – Altın Kelebek.

2005 – Teşekkür Ödülü – Çağdaş Sinema Oyunları Derneği.

2005 – Yılın En İyi Tv Dizi Oyuncusu Ödülü – Magazin Gazetecileri.

Özcan Deniz Hakkında