Orhan Gencebay Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Orhan Gencebay

Türkiye’nin en önemli ses sanatçıları arasında yer alan Orhan Gencebay, pek çok hayranı tarafından merak edilen bir hayata sahiptir. Ağırbaşlı tavırları, merhametli görüntüsü, her yaş grubuna olan saygısı ile tanınan Orhan Gencebay, müzik dünyasına ses getiren ve efsane sanatçılardan olmayı başaran bir insandır. 1944 yılının Ağustos ayında dünyaya gelen ünlü sanatçı, 6 yaşında gönül verdiği müzik sayesinde bu günlere gelmeyi başarmıştır. Başarısını müziğe olan sevgisi ve yeteneği ile taçlandıran sanatçı, müziğe opera sanatçısı olan Emin Tarakçı’dan eğitim alarak başladı. Samsun’da dünyaya gelen ve buradan farklı illere geçiş yaparak eğitim alan Gencebay, ilk olarak 7 yaşındayken bağlamasını eline aldı.
 

Hayatını Sevim Emre İle Paylaşıyor

Küçük yaşlarda müzik eğitimine başlayan Orhan Gencebay, ilk bestesini 10 yaşındayken hayata geçirmeyi başardı. Bu eseriyle müzik dünyasına büyük bir katkı sağlayan Gencebay, erken yaşta tanınmaya başlandı ve çok büyük usta bir sanatçı olarak halen yaşamını devam ettiriyor. Samsun, Edirne ve İstanbul civarlarında müzik eğitimlerini tamamlayan usta sanatçı, bu illerde kendine ait müzik evleri kurarak başarısını kat ve kat arttırdı. Kendi kurduğu müzik evlerinde müzik öğretmenliği de yapan sanatçı, 14 yaşında iken en profesyonel bestesini de hayata geçirdi. İlk evliliğini Azize Altan ile yapan Gencebay’ın, bu evlilikten bir oğlu mevcuttur. Sonrasında hayatını Sevim Emre ile birleştiren sanatçı, hayatını Sevim Emre ile devam ettiriyor.
 

Jazz ve Rock Müziği İle Tanışması

Müzik hayatına daha çok arabesk ve Türk Halk Müziği ile başlayan Gencebay, 16 yaşına geldiğinde jazz ve rock müzik ile de tanışmaya başladı. Bu müzik türlerine kendi stilini bağlama ile karıştıran sanatçının ortaya çıkardığı eserler, geçmişten günümüze beğeniyle dinleniyor. 20’li yaşlarına geldiğinde ise radyo sınavlarına girmeyi tercih etti ve başarısını radyo dünyasında da sanat severlere sunmaya gayretti. 10 ay boyunca TRT radyosunda çalışma gösterdikten sonra, kendi arzusu üzerine buradan ayrıldı ve işlerinde biraz bozulmalar meydana geldi. Bu durumu düzeltmek amacıyla kendi memleketi Samsun’a dönen sanatçı, çalışmalarını plakçılar çarşısında sergilemeye başladı.
 

Bağlama Derecesiyle Ünlendi

Hayatını bağlama üzerine kuran usta sanatçı Orhan Gencebay, 1966 yılında bir bağlama yarışmasına katılarak ünlü sanatçılar ile birlikte derece sahibi olmayı başardı. Bu başarısının ardında, pek çok assolist ile çalışma imkânı buldu ve birçok Türk filminde de müzik direktörlüğü ile başarısını ikiye katladı. Çeşitli sanatçılar ve kendisini için çeşitli besteler yapan Orhan Gencebay, bu yıllarda aynı zamanda bağlama virtüözü olarak da adını duyurmayı başardı. Aradan geçen 10 yıllık süre zarfı içerisinde başarısında hiçbir eksilme görülmedi. Kendi plak şirketini kurdu, yönetici oldu ve kardeşi olan Burhan Gencebay ile birlikte işlerini yürütmeye ve büyütmeye devam ettiler.
 

Programda Sunuculuk Yaptı

1974 yılından bu yana Sevim Emre ile hayatını devam ettiren usta sanatçının oğlu Altan Gencebay, kurdukları plak şirketinin yöneticiliği üstlendi. O dönemlerde aynı zamanda kendi adıyla kurulan bir programda sunuculuk yapan Gencebay, yakın dönemde ise jüri üyelikleri ile karşımıza çıktı. En son 2013 yılında Popstar Alaturka yarışmasında jüri koltuğuna oturan Gencebay, şimdilerde albüm çalışmalarına devam ediyor. Son derece başarılı bir hayat hikâyesine sahip olan Gencebay, pek çok genç sanatçının da örnek aldığı bir sanatçıdır. Ses tonuyla, yaptığı bestelerle, mütevazı yaşamıyla gözleri dolduran ve hayranlık uyandıran Orhan Gencebay, bu başarıyı erken yaşta müziğe başlaması ve usta sanatçılar ile çalışmalarına borçlu olduğunu belirtiyor.

Orhan Gencebay Hakkında