Nazan Öncel Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Nazan Öncel

Nazan Öncel, 6 Şubat 1956 tarihinde İzmir’in Karşıyaka ilçesinde dünyaya gelmiştir. Annesi öğretmen, babası ise devlet memurudur. Ailesinin ikinci çocuğu olan Nazan Öncel, biri kız diğer ikisi erkek olmak üzere dört çocuklu bir evin ikinci çocuğudur. Babasının adı Muzaffer, annesinin adı ise Raziye’dir. Sanatçı beş yaşında iken annesi ve babası ayrılmıştır. Annesi boşanmanın ardından tekrar evlenmiştir. Nazan Öncel ise 18 yaşında evlenmiş ve bu evlilikten bir çocuk sahibi olmuştur. Öncel, ilk nota eğitimini annesinden almıştır. 1961 yılında ise henüz beş yaşında iken “Acı Tesadüf” adlı filmde oynamıştır.
 

Gençlik Yılları

Öncel, erken yaşlarda gitar ve mandolin çalmayı öğrenir. 1975 yılında ise İzmir Radyosu tarafından düzenlenen yarışmada birinci olur. 1978 yılında ise 22 yaşındayken ilk 45’liğini çıkartır. Bu 45’lik içinde “Sana Kul Köle Olmuştum” ve “Kader Bu Çekeceksin” isimli şarkılar yer almıştır. 1980 ve 1981 yıllarında kendi çalışmaları ile Eurovision Şarkı Yarışması elemelerinde ilk 15’e girmeyi başarır. 1982 yılında da Tempo Plak altında ilk uzunçaları olan Yağmur Duası yayınlanır. Ege ve İzmir’de programlara çıkmaya başlayan Öncel’in şarkıları televizyon ekranlarına da çıkar. Programlar sadece İzmir ile sınırlı kalmaz, İstanbul ve Bursa’da program yapar. 

İstanbul’da İlk Yıllar

1986 yılına gelindiği zaman Öncel, İstanbul’a yerleşir. Bir yandan muhasebecilik yaparken diğer yandan da beste yapmaya devam eder. Timur Selçuk dershanesinde ise gitar dersleri alır. 1989 senesinde başladığı albüm çalışması 1991’de tamamlanır. İskender Paydaş ve Melik Kibar’ın stüdyosunda tamamlanan albüm 11 Eküm 1991’de “Bir Hadise Var” adı ile piyasaya sürülür. Bu albümdeki bütün şarkıların sözü ve bestesi Nazan Öncel’e aittir. Albüm, Öncel’e büyük bir başarı getirir. Aynı Nakarat, Gitme Kal Bu Şehirde, Nokta Nokta ve Aşık Değilim Olabilirim gibi parçalar Öncel’in isminin duyulmasını sağlar.
 

Ben Böyle Aşk Görmedim Albümü

Nazan Öncel’in en çok ses getiren albümlerinden birisi “Ben Böyle Aşk Görmedim”, 1994 yılında çıkar. Geceler Kara Tren, Aşk Beklemez, Dillere Düşeceğiz, Nazınla Dünya gibi sanatçının en çok sevilen parçaları bu albümde yer alır. Albümde bulunan Geceler Kara Tren adlı şarkıya Mete Özgencil tarafından çekilen klip de oldukça dikkat çeker. Bir önceki albüme göre daha duygusal bir çizgisi olan “Ben Böyle Aşk Görmedim” içinde aynı zamanda toplumsal mesajlar olan şarkılar da bulunur.
 

Sokak Kızı ve Yan Yana Fotoğraf Çektirelim

Sokak Kızı Albümü’nü 1996 yılından çıkaran Öncel, bu albüm ile birlikte tarzını da değiştirir. Önceki albümlerine göre daha sert bir çizgiye ulan sanatçı, Erkekler de Yanar, Sokak Kızı, Bırak Seveyim Rahat Edeyim gibi şarkılarına bu albümde yer verir. 2003 yılında çıkan Yan Yana Fotoğraf Çektirelim de ise Ukala Dümbeleği, Gül Pansiyon, Otomobil, Nereye Böyle, Hokka ve Hay Hay adlı şarkılar bulunur. Hay Hay bu senenin en önemli şarkılarından birisi olmayı başarır. Bu şarkıda Tarkan ile yaptığı düet ile o dönem düetlerin de önünü açmış olur.
 

Son Dönemler

 Öncel’in başarıları bundan sonra da devam eder. Ciddi bir hayran kitlesi olan sanatçı, 2010 yılında Tuttum Bırakmam isimli single çalışmasını çıkartır. 2011'de ise on şarkının bulunduğu Hayvan adlı albümü ile hayranlarının karşında olur. Öncel bu süreç içerisinde sadece kendisine şarkı yapmaz, birçok sanatçıya da parçalarını verir. Bunlar içerisinde Tarkan, Sibel Can, Gülşen, Aşkın Nur Yengi gibi isimler vardır. Öncel, Tarkan dışında başka sanatçılar ile de düet yapmıştır.

Nazan Öncel Hakkında