Müzeyyen Senar Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Müzeyyen Senar

Türkiye'de Türk sanat müziği sevenlerin pek çoğu için Müzeyyen Senar ülkemizin gelmiş geçmiş en güzel ve otantik sesli sanatçılarından birisidir. Farklı ve özgün yorumu ile bugüne kadar pek çok kişinin dikkatini çekmiş, beğenisini kazanmış ve fazlasıyla dinlenmiştir. Sanatçının doğumu ile ilgili iki farklı bilgi vardır. Bunlardan ilki Senar'ın 16 Temmuz 1918'de Bursa'da Mehmet Bey ve Zehra Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldiğidir. İkincisi ise Zeliha Eren isimli bir anneden doğduğu ama bu aileye evlatlık verildiği bilgisidir. Ama Senar'ın çocukluğu Zehra Hanım ve Mehmet Bey'le birlikte geçmiştir ve onlar da kendisine Zeliha Eren ismini vermiştir. Ayrıca annesinin de sesinin güzel olduğu bilinir.
 

Çocukluğu

Annesi ile birlikte güzel ninniler ve şarkılar dinleyerek geçirdiği çocukluk döneminde Müzeyyen Senar'ın kendisi de müzik açısından gelişti. Altı yaşına geldiğinde annesi ile birlikte şarkı söylemeye, mevlitlerde Kuran okumaya başladı. Bu yaşlarda başına ilginç bir olay geldi ve bir sabah uyandığında birdenbire kekelemeye başladı. Sebepsiz yere başlayan kekemelik yaklaşık olarak on yıl devam etti. Ama bu arada Senar halen şarkı söylemeye devam ediyor, üstelik söylerken de kekelemiyordu. Bu hali ve müziğe olan tutkusu ile birlikte öğretmeninin de dikkatini çekti. Ancak yaklaşık dokuz yaşında iken annesi ve babası ayrıldı ve annesi Müzeyyen'i de bırakarak evi terk etti. Bir süre babaannesi ile yaşayan ve zor günler geçirip tütün ameleliği yaparak geçinen Müzeyyen 12 yaşında evi terk etti ve annesinin yanına gitti.
 

Müzik Eğitimi

Annesi ile birlikte yaşamaya başlayan Müzeyyen Üsküdar ve Kadıköy Musiki Cemiyetleri'nde eğitim aldı ve ünlü ustalarla görüşme şansı buldu. Ünlü hocaların bizzat evlerine çağırarak eğitim verdiği Müzeyyen bir süre sonra sağlam bir müzik eğitimi almış olarak kendi bestelerini yapmaya başladı. Bu sırada ilk defa radyoya çıkarak haftalığı beş liraya para kazanmaya başladı. Radyo programları ile birlikte ünü arttı ve gazino programlarına da çıkmaya başladı.
 

Solistlik

Bu arada 20'li yaşlarına gelen Müzeyyen Senar artık sahneye çıkmak için tek başına şarkı söyleme yani solo şartı getiriyordu ve böylece solistlik kavramı da onunla başlamış oldu. Sahnedeki hareketleri ve nağmeleri ile de biricik ve etkileyici bir ses olarak ün kazanmayı başardı. Ünü o kadar arttı ki Müzeyyen Senar Atatürk'ün önünde de şarkı söyledi. Bu olay Atatürk ölmeden iki sene önceydi. Bu arada çok sayıda albümü çıktı ve özellikle Rumeli türküleri yorumu ile adını Türk sanat müziği tarihine silinmeyecek bir şekilde yazdırdı. “Türk Sanat Müziğinin Divası” lakabını aldı. Yorumu ve sesi ile unutulmayacak sanatçılar arasına girdi. 
 

Evlilikleri

Müzeyyen Senar hayatı boyunca üç kere evlendi. İkinci evliliğinden bir oğlu ve bir kızı oldu. Ama evlilikleri kısa sürdü ve hepsinden fazla bir süre geçmeden ayrıldı. Bu arada 1983'e kadar gazinolarda şarkı söylese de bu tarihten sonra gazinoları da bıraktı. 1998'de devlet sanatçısı ilan edildi ve yeni nesil genç şarkıcılar da onun şarkılarından oluşan bir albüm yaptı.
 

Beyin Enfarktüsü

2006 yılında evinde beyin enfarktüsü geçiren sanatçının sol tarafı felç kaldı ve artık şarkı söyleyemez hale geldi. 2008'e kadar süren bir tedavi ile sol ayağının üzerine basabilen sanatçı bir süre hayatına müziksiz devam etti ve Bodrum'da çocukları ile birlikte yaşadı. Ama müziği çok seven sanatçı için bu zaman çok zor geçti. 2015 yılında geçirdiği bir zatürre sonucunda ise hayatına veda etti.  

Müzeyyen Senar Hakkında