Murat Göğebakan Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Murat Göğebakan

Anadolu Rock Müziği’nin bilinen isimlerinden biri olan Murat Göğebakan, müzik dünyasının önemli sanatçılarından biridir. Zorluklarla ve acılarla dolu bir hayat yaşayan ve müzikten hiçbir zaman kopmayan sanatçı, güçlü sesi ve geniş kitlelerce beğenilen şarkı yorumlarıyla Anadolu Rock Müziği’yle özdeşleşen bir isim haline gelmiştir. Genç yaşta ölümüyle her kesimden ve yaştan insanı üzen Murat Göğebakan’ın adıyla bütün haline gelen “Ay yüzlüm” şarkısı sayesinde tanınmış ve sonraki dönemlerde çıkardığı albümlerle sevilen bir isim olmuştur. Başarılarının yanında zor hayatıyla Murat Göğebakan, yaptığı müziklerle adından sıkça söz ettirmiştir.
 

Murat Göğebakan Kimdir?

9 Ekim 1968 tarihinde Adana’da dünyaya gelen Murat Göğebakan’ın babası Hasan Göğebakan aslen Malatya Darendeli ve annesi Hatice Göğebakan da Gazianteplidir. Anne ve babası Almanya’da yaşayan sanatçı, ilkokula başlayana kadar sıklıkla Adana’dan Almanya’ya gidip gelmek zorunda kalmıştır. Okula başladıktan sonra ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Adana’da tamamlayan sanatçı, 1986’da Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nı kazanmıştır. Üniversite eğitiminde sonra Çukurova Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Murat Göğebakan, bu dönemlerde kendini geliştirmek amacıyla dergâh eğitimi alarak gitar eğitimi vermiş ve bar çalışmaları yapmıştır.  
 

Murat Göğebakan’ın Kariyer Başlangıcı

1995 yılına kadar Adana Çukurova Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Murat Göğebakan, en büyük hayali olan albüm çıkartmak için İstanbul’a taşınmıştır. 1996 yılında birçok aksilik ve zorluk yaşamasına rağmen bu hayalini gerçekleştirme fırsatını bulan sanatçı, “Ben Sana Âşık Oldum” isimli albümle “Yılın Şarkısı” “En İyi Söz” “En İyi Beste” “En İyi Rock” “En İyi Çıkış Yapan” kategorilerinde Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde aday gösterilmiştir. Birçok kesim tarafından tanınmasını sağlayan ilk albümle kariyer başlangıcında önemli bir adım atan sanatçı, Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde “En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı” ödülünü kazanmıştır.
 

Murat Göğebakan’ın Profesyonel Sanat Hayatı

Prestij Müzik’le çalışan ve ilk albümü bu şirkette çıkaran Murat Göğebakan, müzik şirketinin sahibi Hilmi Topaloğlu’yla yaşadığı bazı sorunlar nedeniyle ayrılmak zorunda kalmıştır. Yeni bir müzik şirketi olan Sindoma Müzik ile 1998 yılında anlaşan ve “Sen Rahatına Bak”, “Tek Suçum Seni Sevmekmiş” ve “Merhaba” isimli albümleri çıkaran sanatçı, büyük çıkışını 2002’de çıkardığı “Ayyüzlüm” isimli albümle gerçekleştirmiştir. Profesyonel sanat hayatının en çok beğeni toplayan bu albümüyle Murat Göğebakan, sahne ve konserlerle popülaritesini artırmıştır. 2010’da “Âşıklar Yolu” albümünü çıkaran sanatçı, Cem Karaca, Barış Manço gibi ünlü isimlerin şarkılarını başarıyla yorumlamıştır. Recep Tayyip Erdoğan için bestelediği “Uzun Adam” şarkısıyla sanatçı, büyük beğeni toplamıştır.

Murat Göğebakan’ın Yarıda Kalan Sanat Hayatı

Anadolu Rock Müziği’nin önemli isimlerinden biri olan Murat Göğebakan, kendine özgü bir tarz geliştirmiş, hırçın ve yüksek sesle okuduğu şarkılarıyla geniş kitlelerce sevilmiştir. Çıkardığı birçok albümün yanında “Hasan’dan Olma Hatice’den Doğma Murat Göğebakan” isimli bir kitap yazarak yazarlık yeteneğini de ortaya koymuştur. 2 Mayıs 2009 tarihinde grip şikâyetiyle hastaneye giden sanatçıya konulan Lösemi teşhisi sonrası tedaviye başlanmıştır. 2010 yılında tedaviye devam edilen sanatçı, bu dönemlerde de müzik çalışmaları gerçekleştirmiştir. Uzun süren tedavi sürecine rağmen kan kanseri yani lösemi hastalığına yenik düşen sanatçı,  31 Temmuz 2014 tarihinde rahatsızlanması nedeniyle kaldırıldığı hastanede vefat etmiştir.
 

Murat Göğebakan Hakkında

İlk albümünü 1996’da çıkaran Murat Göğebakan, hastalığı süresince de albüm çalışmalarını ihmal etmemiş ve son albümünü 2012’de “Aşkın Gözyaşları” ismiyle tamamlamıştır. İlk evliliğini genç yaşta gerçekleştiren sanatçı, 1994’te eşinden boşanmış ve sanatçının bu evliliğinde Bülent isimli bir oğlu olmuştur. İkinci evliliğini 2001’de Sema Bekmez ile yapan Murat Göğebakan’ın bu evliliği 2011’de bitmiştir. Hastalığı ilk çıktığı dönemler tedavilere yanıt veren sanatçı, bu dönemde eşinin ihaneti, bankalara olan borçları gibi nedenlerden dolayı yaşadığı üzüntülerle hastalıkla tekrar mücadele etmek zorunda kalmıştır. Doğuştan sağ bacağında sakatlık olan sanatçının ailesi tedavi için çok uğraşmış ancak bir çare bulamamıştır. Zorluklarla dolu bir hayatı olan sanatçı, müzik alanındaki başarısıyla kalıcı olmuştur.

Murat Göğebakan Hakkında