Gripin Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Gripin, İstanbul'da bir araya gelip kurulan bir rock grubudur. 1999 yılında kurulan grup, profesyonel olarak ilk kez müzik hayatına 2004 senesinde başlamıştır. Ekip kurulduğunda kadroda; Arda İnceoğlu, Murat Başdoğan, Evren Gülçığ ve Birol Namoğlu yer alıyordu. Bir sene sonrasında Evren Gülçığ gruptan ayrıldı. Yerine İlker Baliç katıldı ve Gripin, müzik dünyasında dört kişi olarak ilerledi. Grubun vokalisti Birol Namoğlu'dur. İlker Baliç "davul", Murat Başdoğan "gitar" ve Arda İnceoğlu ise "klavye" görevinde ve bas gitarist olarak görev almaktadır. Yollarına dört kişi olarak devam eden gruba; Pamela Spence, Emre Aydın ve Ferman Akgül gibi ünlü isimler de katkı sağladı.
 

Gripin Müzik Kariyeri

Gripin, 2004 senesinde profesyonel olarak müzik kariyerine girmeden önce birçok barda sahne aldı. Parçalara cover yaparak seslendiren grup, bir süre sonra kendi parçalarını yazmaya başladı. Bu süreç içerisinde geniş bir dinleyici kitlesi kazanıp 2004 yılında ilk albümleri olan "Hikayeler Anlatıldı" ile çıkış yaptılar. GRGDN tarafından yayınlanan albüm, 2005 yılında iki şarkı daha eklenip duble albüm olarak yeniden piyasaya sürüldü. Şubat 2007'de ikinci albümleri olan ve grup ile aynı ismi taşıyan "Gripin" adlı stüdyo albümü çıkarıldı. Albüm, 26 Şubat 2007 tarihinde GRGDN ve Sony BMG tarafından piyasaya sürüldü.
 

Birçok ünlü ismin katkısının olduğu albüm, hürriyet altın kelebek ödüllerinde, "yılın en iyi çıkış yapan grubu" olmaya hak kazanmıştır. Gripin isimli albümde, grup prodüktörü Haluk Kurosman besteci ve söz yazarı olarak da katkı sağlamıştır. 2010 yılında ise, "M.S. 05.03.2010" adlı 11 şarkıdan oluşan albüm dinleyicileri ile buluştu. Albüm içerisinde yer alan "Durma Yağmur Durma", "Beş" ve "Sen Gidiyorsun" isimli parçalar ile pop müzik listelerinde büyük başarılar elde ederek zirveye çıktılar. 2012 senesinde "Yalnızlığın Çaresini Bulmuşlar", 2016 yılında "Beni Boş Yere Yorma" adlı single parçalar yayınlandı. Son olarak Aralık 2017'de 10 şarkıdan oluşan "Nasılım Biliyor musun?" adlı albüm dinleyenler ile buluştu. Gripin, "Uçurum" adlı dizi için "Masum Kalmak İçin" isimli bir single da besteledi.


Gripin Grubu Ekibindeki İsimler

Grup kadrosunda; Birol Namoğlu, Arda İnceoğlu, Murat Doğan ve İlker Baliç yer almaktadır. İlker Baliç'ten önce grupta Evren Gülçığ yer alıyordu. Esas adı Süreyya Birol Namoğlu olan grup vokalisti, 1978 doğumludur. Namoğlu, amatör olarak müzik kariyerine ilk olarak lisede başlamıştır. Murat Emre ve Emir Işılay ile birlikte kurdukları grupla lise festivallerinde çalarak vokalistlik yaptı. Sonrasında farklı isimlerle Yanki isimli bir müzik grubunu kurdu. Grup, Boğaziçi Üniversitesi amatör müzik yarışmasında en iyi grup performansı ödülünü alırken kendisi de en iyi erkek solist ödülüne layık görüldü. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini tamamladı. 1999 senesinde İstanbul'da Evren Gülçığ ile birlikte "Gripin"i kurarak yola devam ettiler.
 

Birol Namoğlu birçok amatör grupta gitaristlik yaptı. Caz armonisi eğitimi aldı. Birçok tiyatro için müzik hazırladı. 2000 yılında, Evren Gülçığ gruptan ayrıldı. Bu sırada gruba İlker Baliç katıldı. 2001 yılında ise, Murat Başdoğan ekibe dahil oldu. Murat Başdoğan lisede Kerem sedef ile birlikte oluşturduğu "popcorn" isimli müzik grubu ile birçok festivale katıldı. 2002 yılında gruba, Arda İnceoğlu katıldı. Kendisi de lise döneminde birçok yarışma ve konsere katılarak amatör müzik hayatına giriş yapmıştır.
 

Gripin'in Aldığı Ödüller

Gripin, 2007 yılında en iyi çıkış yapan grup olarak Hürriyet Altın Kelebek Ödülleri'nde sahne aldı. Yine 2007 senesinde, 11. İstanbul FM Altın Ödüller'de "Sensiz İstanbul'a Düşmanım" şarkısı için en iyi söz, beste ve parça ödülünü aldı. Sonrasında, 17. Kral Tv Müzik Ödülleri'nde en iyi grup ödülünü almaya hak kazandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1. Medya Ödülleri'nde yılın en iyi müzik grubu olarak seçilen Gripin, 43. Pantene Altın Kelebek Ödülleri'nde yine en iyi müzik grubu olarak ödül almayı başardı. 

Gripin Hakkında