Erkan Oğur Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Erkan Oğur 1954 yılında Ankara’da doğdu. Erkan Oğur, Türk müziğine adını altın harflerle kazdırmış, dünyada büyük hayran kitlesine sahip ülke müzisyenlerimizden en önemli isimlerden biridir. Erkan Oğur, ilkokul eğitimini ailesinin yanında aldı. Ortaöğretim eğitimini almak için İstanbul’a gitti. Daha sonra İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’ne eğitim almak için kayıt yaptırdı. Üniversite döneminde ailesinin yanına dönerek üniversite hayatına Ankara’da devam etti.

 

Erkan Oğur, Almanya’ya giderek hayatında bir dönüm noktası yakaladı. Almanya’da müziğe olan aşkı arttı ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, perdesiz gitarı icat etti. Erkan Oğur’un müzik hayatı boyunca birden fazla başarılı, kaliteli albüm çalışmaları oldu. Aynı zamanda birden fazla şehir ve ülkede konser verdi.
 

Erkan Oğur’un Eğitim Hayatı ve Çocukluk Dönemi
 

Mustafa ve Gülten Oğur 1954’de, Elazığ’da Ankara’ya gezme amacıyla gitmişlerdir. Bu ziyaret sırasında Gülten Oğur’un doğumu başlar ve Erkan Oğur’u dünyaya getirir. Sonrasında ailesi ile beraber memleketine dönüş yaparlar. Erkan Oğur çocukluk dönemlerini Elazığ’da sürdürmeye başlar. Erkan Oğur’un müzik aşkı daha çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Normal bir çocuğa göre duyduğu tüm sesleri idrak etmeye çalışıyor ve gördüğü her nesneyi araştırıp neye yaradığını buluyordu.
 

Erkan Oğur’un bu durumu babasının dikkatinden kaçmamıştır. Babası Kore savaşında görevlendirilmiş, bu alanda başarılı bir askeri doktor olmuştur. Oğlunun yeteneklerinin farkına vardığı için onunla alakalı hayal kurmaya başlamıştır. İlerde bilim adamı olabileceğini düşünmüştür.
 

Erkan Oğur, 3 yaşına bastığında bir tanıdıkları tarafından bağlama hediye edilmiştir. Bu bağlamanın özel bir adı dahi vardır. Balta, sanatçının müzik ile tanışmasını sağlamıştır. Üstün zekasını eğitim hayatında da kanıtlamıştır. Akranlarına göre daha çabuk okumayı yazmayı çözmüştür. Bu üstün zekası öğretmeni tarafından da fark edilmiştir.
 

Öğretmeni, Erkan Oğur’a önce bağlama sonrasında da keman dersleri vermeye başlamıştır. Erkan Oğur, bu üstün zekasını müzik aletlerini öğrenme hızı ile de kanıtlamıştır.
 

Öğretmenin tüm çalışmalarına sonuç veren Erkan Oğur, müzik yapısını iyice sağlamlaştırmıştır. İlkokul eğitimini tamamladıktan sonra lise eğitimini tamamlamak için İstanbul’a gitti. İstanbul’un en iyi lisesi olan Kabataş Erkek Lisesi’ne kayıt oldu. Fakat düşündüğü gibi işler ilerlemeyince tekrardan ailesinin yanına dönüş yaptı. Erkan Oğur İstanbul’da fazlasıyla yalnızlık çekmiştir.
 

Liseyi yarıda bırak ailesinin yanına yerleşen Erkan Oğur sonrasında lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Erkan Oğur, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünü kazandı. Babasının hayalindeki gibi bir bilim adamı olma yolunda emin adımlar atmaya başlamıştı. 3. Sınıfa gelince burs kazanarak Almanya’da yer alan Münih Üniversite’ne girmeyi başardı.
 

Almanya’da master eğitimine devam etti. Erkan Oğur, Almanya’yı kendisine açılan yeni bir kapı olarak görüyordu. Bölümünden oldukça memnundu. Fakat müzik sevgisi her zaman için daha ağır basmıştır. Bir anda verdiği kararla fizik mühendisi değil müzisyen olmaya karar verdi. Doğru bir seçim yaptığını hayatı boyunca hep tescilledi.
 

Erkan Oğur’un Sanat Yaşamı
 

Almaya’da üniversite eğitimi alırken birçok önemli müzisyenlerle iletişime geçti. Bağlamaya olan aşkı yüzünden gitara ilgi duymaya başladı. Dünyaca ünlü gitarist olan Jimi Hendrix’e hayran olmaya başladı. Hendrix kadar iyi bir gitarist olabileceğinin hayalini kurmaya başladı. Bu düşüncesinin üzerine gitar üzerine yoğunlaştı ve çalışmalara başladı. Bunun ardından 1976’da perdesiz gitarı icat etti.
 

19802de yine hayatının tamamını etkiyecek bir karar alıp Türkiye’ye döndü. Türkiye’de İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarına girdi ve 1985 yılında bu okuldan mezun olarak çıktı. Aynı zaman da bu dönemlerde Bülent Ortaçgil ve Sezen Aksu ile iletişime geçti. Müzik aşkı o kadar baskındı ki ilk albüm çalışmasını 1983’de Çekirdek Sanat Evi kayıtlarında oluşturdu.
 

Erkan Oğur’un Albüm Çalışmaları
 

Konservatuarı bitirdikten sonra vatani görevini yapmak için askere gitti. Askerlik dönemi bittikten sonra 1987’de konservatuara geri dönme kararı aldı. Fakat bu defa öğrenci değil öğretmen olarak girmek istiyordu. Ud eğitimleri vererek genç müzisyenleri kendi gibi yetirdi ve aynı dönemde Fikret Kızılok ile tanışma fırsatı buldu. Bülent Ortaçgil ve Fikret Kızılok ile birlikte müzik çalışmaları yaparak, konserler verdi.
 

1986’da da sanat hayatını zirveye taşıyacak bir hamle yaptı. Sis filminin müziklerini yaparak adından söz ettirmeyi başardı. Sonrasında merak ettiği Blues kültürünü yaşamak için Amerika’ya giderek New York ve Chicago eyaletlerine giderek bazı sanatçılar ile tanışma fırsatı buldu. Tanıştığı sanatçılar ile Blues üzerine çalışmalar yaparak perdesiz gitarı Amerika’ya tanıtmış oldu. Yaklaşık bir buçuk yıl Amerika’da kaldı. Erkan Oğur daha sonra Türkiye’ye dönüş yaptı.
 

Türk müziğinde önemli yeri olan Kopuz enstrümanına merak sararak kopuz hakkında birçok araştırmalar ve incelemeler yaptı. 1997’de Türkiye’nin başarılı filmlerinden biri olan Eşkıya’nın film müziklerini yaptı. Birçok başarılı albümünün ardından 2004 yılında dizi müziklerine ağırlık verdi.
 

Erkan Oğur Albümleri

 

  • 1983- Perdesiz Gitarda Arayışlar
  • 1991- The Other Side of Turkey
  • 1996- Bir Ömürlük Misafir
  • 1998- Gülün Kokusu Vardı
  • 2000- Anadolu Beşik
  • 2012-Dönmez Yol
  • 2014- Dokunmak

Erkan Oğur Hakkında