Edip Akbayram Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Edip Akbayram

Edip Akbayram 1950 Gaziantep doğumludur. Henüz 9 aylıkken çocuk felcine yakalanmıştır. Çocuk felci bacaklarda ve kollarda felce neden olan bir hastalıktır ve bu nedenle Akbayram'ın çocukluğu bu kötü hastalığın gölgesinde sıkıntılı geçmiştir. Gaziantep Şahinbey Atatürk Lisesinden mezun olmuştur. 1968 yılında İstanbul'a gelerek profesyonel müzik hayatına start vermiştir. İlk plağı “Kendim Ettim Kendim Buldum “dur. Bu plak çıktığında grubu Siyah Örümcekler idi. 1972 yılındaki ilk bestesi “Kükredi Çimenler” Altın Mikrofon Ödülü kazandırmıştır. Ardından “Aldırma Gönül” ve “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” parçaları adeta satış rekorları kırmıştır. 1974 yılında Dostlar Orkestrasını kurmuştur ve Anadolu Rock Müziği adına önde gelen isimlerden biri olmuştur. Yalnız bu dönemde 1981-1988 zamanlarında besteleri TRT de çalınması yasaklanmıştır. 1979 yılında evlenmiş iki çocuk babasıdır.
 

Edip Akbayram Ve Müzik Yolculuğu 

Edip Akbayram Dostlar Orkestrası ile birlikte rock müzik adına artık paylaşımlar yapmaya başlamıştır. Şarkı ve besteleriyle ödüller ardı arkasına gelmektedir. Ünü yurt dışından da duyulmaya başlanmıştır. 90'lardan itibaren” Türküler Yanmaz” albümü ile yeni bir çıkış yakalar ve çizgisi asla bozulmadan devam eder. Bu çizginin her zaman Fikret Kızılok ve Cem Karaca olduğunu söylemiştir. Ancak artık bir Edip Akbayram tarzı vardır. Onun tarzı toplumcu müziktir.

Edip Akbayram'ın müziğe olan tutkusu çocuk yaşlarında başlamıştır. O dönemlerdeki harçlıkları ile konserlere gidip sonra onların taklitlerini yaparak müzik aşkını ilerletmiştir. Daha sonra kurduğu orkestra ile de düğün salonlarında çalışmaya başlayarak ilkesinde ilerlemeye çalışmıştır. Müzikteki hedefi her zaman geniş halk kitlelerini ulaşmak olup düşüncelerinden ve en önemlisi de politikasından asla vazgeçmeden sürdürmektir. Bugün de geçimini konser ve kaset dışında bir inşaat şirketi ile de devam ettirmektedir.
 

Edip Akbayram ve Plakları

Edip Akbayram müzik yolculuğuna 1970'li yıllarda başlamıştır. “Kendim Ettim Kendim Buldum Şarkısı” ödülleri ile gelmiştir. 1972'den itibaren her sene çıkardığı şarkıları halkın ağzındadır. “Kükredi Çimenler”, “Dumanlı Oy Bizim Eller”, “Yakar İnceden İnceden”, “Zalim” ve “1977 de Aldırma Gönül” ve Edip Akbayram ismi adeta gönüllere kazınmıştır. 1979 da” Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” da aynı sevgiyi kazanmıştır.

Edip Akbayram yoksulluk içinde geçirdiği çocukluk döneminden sonra hedefinden asla ödün vermeden İstanbul'a gelerek müzik yolunda adım adım ilerlemeyi tercih eden ender sanatçılardan biridir. Müzikteki çizgisinden asla ödün vermediğinden zirvede olsa da bunun zengin görüntüsünü asla yaşamamıştır. Onun zenginliği kalbindeki müzik sevgisini halkına iletmek olmuştur. 12 Eylül dönemi Akbayram için maddi açıdan sıkıntılı bir dönemdir. Bu dönem içerisinde hiçbir yerde çalıştırılmamış, şarkıları çalınmamıştır. 4 yıl yaşadığı bu sıkıntı sonrası kendisine arabesk okuması şartı ile yaklaşanlara cevabı ret olmuştur. Ve 1990 itibariyle “Türküler Yanmaz” albümü ile yeni bir çıkışı yakalamıştır.
 

Edip Akbayram ve Albümleri

1977 itibari ile albümler hız kesmeden halkı ile buluşturmayı bir ilke edinen Edip Akbayram'ın tarzı, yaklaşımı asla değişmemiştir. Dostlar, Özgürlük, Hava Nasıl Oralarda, Unutamadıklarım, Güzel Günler Göreceğiz, Dün Bugün, Söyleyemediklerim o eşsiz albümlerinden bazılarıdır. 30 yıllık sanat sanat yaşamında hedef her zaman her ne kesimden olursa olsun çoğunluğa şarkı söylemek olmuştur. Onların sevgisi ile gelen şarkılar albüm olmuştur. Her zaman üretmekten yana olmuştur. Şarkıları her zaman sevgiden, dostluktan, barıştan ve kardeşlikten yana olmuştur. Her konserinde o akıcı düşüncelerini paylaşmaktan asla çekinmemiştir.

Edip Akbayram her zaman karamsar değil, içinde ışığı bulunan ve bunu karşısındakine yansıtmayı bilen bir sanatçı olmuştur. Çünkü ona göre bir sanatçı toplumu aydınlığa götürendir. En baştan beri toplumun sanatçısı olmuştur. Hedefi müzikteki mücadelesini sürdürmektir.

Edip Akbayram Hakkında