Ceza Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Orijinal ismi, Bilgin Özçalkan olan Ceza, rap müzik sanatçısı ve aynı zamanda söz yazarıdır. Oyunculuk deneyimi de olan Ceza, 31 Aralık 1976, İstanbul doğumludur. Hayranları arasında; "Fatalflex", "Rap'in Cezası" ve "Fatalrhymer" gibi isimlerle de tanınır. Freestyle rap (battle rap) savaşları da denilen karşılıklı rap atışmalarında seyirci ve rakiplerin "cezamız geldi", "Allah cezamızı verdi" gibi kült sözlerinden dolayı kendisine ceza lakabını takmıştır.

Hayatı ve Müziğe Başlaması

1976 doğumlu rap sanatçısı, Servet Özçalkan ve Danyal Özçalkan'ın oğulları olarak İstanbul Üsküdar'da hayata gözlerini açtı. Esasında 1976 doğumlu olan sanatçının, nüfus cüzdanındaki doğum tarihi 1 Ocak 1977 olarak yer almaktadır. Çok küçük yaşlardan itibaren rap müziğe ilgi duymaya başladı. Eğitimini tamamladıktan sonra, elektrik teknisyeni olarak iş dünyasına adım attı. Bir yandan rap müzik kariyerine odaklanan Ceza, iş hayatı ve müziği bir arada yürütemeyeceğine karar vererek mesleğinden ayrıldı. Public Enemy adlı gruba büyük bir hayranlık duyduğunu belirten ceza, kariyerine rap müzik ile uğraşarak devam etti. Bir süre sonra, kendisi ile rap müzik alanında meslektaş olduğu Elif Özçalkan ile hayatını birleştirdi. Ceza (Bilgin Özçalkan), bir röportajında aslen Çankırılı olduklarını ve soyadlarının eskiden "Sarımehmetoğlu" olduğunu ifade etmiştir. Ceza'nın en fazla tepki gösterdiği şey ise rap ve hip hopun bir tutulması ve aynı olarak bilinmesidir.
 

Oyunculuk ve Müzik Kariyeri

Müzik dünyasına profesyonel olarak 2004 yılında adım atan Ceza, öncesinde de çeşitli projelerde yer aldı. 1995-1996 yılları arasında" U.C.S" (Uslanmaz Çocuklar Senfonisi) grubunu, 1998 yılında ise Dr. Fuchs ile birlikte "Nefret" adlı grubu kurdu.Nefret grubu ile 2000'li yıllarda Meclis-i Ala İstanbul isimli albümü Hammer Müzik aracılığı ile piyasaya sürüldü. Albüm, hem Türkiye'de hem de Avrupa'da piyasaya sürüldü. 2001 yılında ise büyük bir çıkış yakaladığı, kariyerinin dönüm noktası olan "Anahtar" isimli albümünü çıkardı.
 

Digital Mix stüdyolarında kayıt altına alınan albümün aynı adlı şarkısına bir de klip çekildi. Ceza, bu yıllarda birçok konser vererek hayranları ile buluştu. Anahtar isimli albüm, yüksek satış rakamlarına ulaşarak grubun Türkiye'de ve Dünya'da kitleler tarafından tanınmasını sağladı. Bunun yanı sıra, Candan Erçetin ve Burcu Güneş gibi ünlü isimlere de vokalistlik yaptı. Burcu Güneş'in "Sahilden" adlı parçasında kendisine eşlik ederken Candan Erçetin'in "Şehir" isimli şarkısına katkı sağladı. Ayrıca, Sezen Aksu'nun "Şinanay" şarkısında birlikte düet yapma fırsatı bulmuştur. Ünlü şarkıcı, müzik kariyerinin yanı sıra oyunculuk deneyimi de edinmiştir. Kebab Connection filminde rol alan şarkıcı, 2005 yılında İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek adlı belgeselde de "Ceza" rolünde bulunmuştur.
 

2013 yılında Leyla ile Mecnun dizisinde, az sakallı dedenin torunu karakterine hayat vermiştir. Sanatçı, 2002 yılında "Med-Cezir", 2004 yılında "Rapstar", 2006 senesinde "Feyz Al" ve "Yerli Plaka" solo albümlerini çıkarmıştır. 2007'de ise yine bir solo albüm olan "Evin Delisi" adlı maxi single parçası piyasaya sürülmüştür. Ayrıca dönemin popüler programları arasında olan "Adanalı" dizisinin müzikleri için Ceza'nın 2006 yılında çıkardığı "Yerli Plaka" albümünden birçok şarkı kullanılmıştır.
 

Aldığı Ödüller

Ceza, müzik kariyerinde birçok ödülü almaya hak kazanmıştır. 2007 yılında MTV Avrupa Müzik Ödülleri kapsamında "En İyi Türk Sanatçı" ödülüne layık görülmüştür. 2008 yılında, Türkiye Fair Play Ödül töreninde "İletişim Şeref Diploması" almıştır. 13. Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri töreninde, Suspus şarkısı ile "En İyi Şarkı" kategorisinde ödül kazanmıştır. Yine aynı yıl (2016) ödül töreninde, "En İyi Rap Sanatçısı" ödülünü almıştır.

Ceza Hakkında