Cengiz Kurtoğlu Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Cengiz KurtoÄŸlu

Arabesk müziÄŸin baÅŸarılı ustası, besteci ve müzisyen olan Cengiz KurtoÄŸlu, Türk Müzik Dünyası’nın önde gelen isimleri arasında yer almaktadır. Arabesk fantezi ve taverna müzik tarzının Türkiye’de benimsenmesine ve sevilmesine öncülük eden isimlerden biri olan sanatçı, besteleriyle ve yorumlarıyla milyonların gönlünde taht kurmuÅŸtur. GeniÅŸ bir hayran kitlesi olan sanatçı, yaÅŸayışıyla ve kiÅŸiliÄŸiyle büyük beÄŸeni toplayan bir isimdir. MüziÄŸi küçük yaÅŸlardan itibaren çok seven ve hayatının merkezine koyan Cengiz KurtoÄŸlu, beste ve yorumlarının yanında piyanistlik yeteneÄŸiyle de baÅŸarılı bir sanatçı olmaktadır. Müzik dünyasının en önemli sanatçılarından biri olan Cengiz KurtoÄŸlu, güçlü sesi ve performansıyla her yaÅŸtan müziksever için büyük önem taşımaktadır.
 

Cengiz KurtoÄŸlu Kimdir?

5 Mayıs 1959 tarihinde Artvin’in Arhavi ilçesinde dünyaya gelen Cengiz KurtoÄŸlu, çocukluk dönemini memleketi Arhavi’de geçirmiÅŸtir. Ä°lkokul, ortaokul ve lise eÄŸitimini Arhavi’de tamamlayan sanatçı, gençlik döneminde müziÄŸi çok sevmesine raÄŸmen müzikten uzak bir hayat yaÅŸamıştır. ÖÄŸrenim hayatını tamamladıktan sonra yaÅŸadığı bölgede bulunan bir çay fabrikasında iÅŸe giren Cengiz KurtoÄŸlu, memurluk iÅŸi yerine hayali olan müzikle uÄŸraÅŸmaya karar vermiÅŸtir. Sanatçının müzikle uÄŸraÅŸmaya karar vermesinin ardından iÅŸini amatörce bir müzik grubu kurmuÅŸ hayallerine giden yoldaki ilk adımını atmıştır. Askerlik dönemine kadar kurduÄŸu grupla küçük çaplı müzik çalışmaları yapan sanatçı, zaman içerisinde kendini geliÅŸtirmiÅŸtir.  
 

Cengiz KurtoÄŸlu’nun Kariyer BaÅŸlangıcı

Çay fabrikasında memuriyet yaptığı dönemlerde Artvin Arhavi’de kurduÄŸu “Cihan Dağı Efsanesi” isimli orkestrayla müzik alanında bir kariyer baÅŸlangıcı yapan Cengiz KurtoÄŸlu, 1979 yılında Ankara’ya askerlik için gidince müziÄŸe bu sürede ara vermiÅŸtir. Askerden memleketi Artvin’e döndükten sonra müzik çalışmalarına kaldığı yerden devam eden sanatçı, Ä°stanbul’a gitmeye karar vermiÅŸtir. 1982 yılında Ä°stanbul’a gelmesiyle birlikte müzik kariyerindeki yükseliÅŸi için en büyük adımı atan Cengiz KurtoÄŸlu, burada ilk kaydını yapmıştır. Yaptığı kaydı Åžahin Özer isimli ünlü bir plakçıya göndererek kendini dinletme fırsatı bulan sanatçı, plakçı tarafından beÄŸenilmesi üzerine albüm çalışmalarıyla baÅŸarıya giden yola girmiÅŸtir.
 

Cengiz KurtoÄŸlu’nun Profesyonel Sanat Hayatı

1982 yılındaki yaptığı ilk kayıtla müzik hayatını bambaÅŸka bir noktaya taşıma fırsatını yakalayan Cengiz KurtoÄŸlu, ünlü plakçı Åžahin Özer’in desteÄŸi sayesinde 1984 yılında ilk albümünü çıkarmıştır. Profesyonel sanat hayatında “yaÅŸayan efsane” adıyla ifade edilen sanatçı Cengiz KurtoÄŸlu, “Sen Sözden Anlamaz Mısın” adlı albümüyle kısa sürede geniÅŸ kitlelerce tanınmış ve sevilmiÅŸtir. Ä°lk albümüyle müzikseverler tarafından büyük beÄŸeni toplayan sanatçı, Unutulan, Gelin EtmiÅŸler, Gelin OlmuÅŸ Gidiyorsun, Okul Yılları, Resmini Öptüm de Yattım, Bizim Åžarkımız, Küllenen AÅŸk, Kabul Edemem, Gece Olunca, Yıllarım, Liselim, Duvardaki Resim, Daha YokluÄŸunun Ä°lk AkÅŸamında ÅŸarkılarının büyük ustası olarak duygulara tercüman olmuÅŸtur.  
 

Cengiz Kurtoğlu Hakkında

1979 yılında Fatma KurtoÄŸlu ile evlenen sanatçının 1981 doÄŸumlu Aylin adında bir kızı ve 1979 doÄŸumlu Orçun, 1983 doÄŸumlu Aydın isimli iki oÄŸlu vardır. 1983 yılından itibaren müzik çalışmalarıyla sanat dünyasında önemli bir yere sahip olan Cengiz KurtoÄŸlu, Sima Müzik isimli yapım ÅŸirketini kurmuÅŸtur. KurduÄŸu müzik ÅŸirketinde oÄŸullarıyla birlikte müzik çalışmaları yapan sanatçı, 2013 yılında jüri üyeliÄŸini yaptığı “Veliaht” isimli yarışmada yer almıştır. Musa EroÄŸlu, Zerrin Özer, Kubat, Emre AltuÄŸ gibi ünlü isimlerle birlikte müzik bilgisini ve yeteneÄŸini konuÅŸturan sanatçının oÄŸlu Aydın KurtoÄŸlu da son dönemlerde babasının izinden giden baÅŸarılı bir müzisyen olarak birçok kesim tarafından beÄŸenilmektedir.  
 

“Gelin OlmuÅŸ Gidiyorsun” Åžarkısının Hikâyesi

Güçlü sesi kadar besteleriyle de büyük beÄŸeni toplayan Cengiz KurtoÄŸlu’nun en çok sevilen ve dinlenilen ÅŸarkılarından biri olan “Gelin OlmuÅŸ Gidiyorsun” ÅŸarkısının hikayesi birçok kiÅŸi tarafından bilinmemektedir. Ailesine düÅŸkün, iyi bir eÅŸ ve ilgili bir baba olan Cengiz KurtoÄŸlu, bu ÅŸarkıyı seneler önce evlenen kızı Aylin KurtoÄŸlu için yazdığını yıllar sonra itiraf etmiÅŸtir. Kızının evlenmesinin ardından duygularını bu ÅŸarkıyla dile getirdiÄŸini söyleyen Cengiz KurtoÄŸlu,  kızını gelin ettiÄŸi dönemlerdeki hislerini kaleme dökerek milyonların beÄŸenisini kazanan bir eser ortaya çıkarmıştır.

Cengiz Kurtoğlu Hakkında