Belkıs Özener Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Belkıs Özener Kimdir?
Gerçek adı Belkıs Öz Enginer olan Belkıs, 24 Mart 1940 yılında İzmir'de doğmuştur. Belkıs Öz Enginer baba tarafından aslen Erzincan, anne tarafından ise Yugoslav göçmenidir. Annesi Fatma Hanım'ın üçüncü kız çocuğu olarak gözlerini açtı. Belma adında ablası vardır. Ünlü sanatçı Gönül Yazarın kız kardeşidir. Anne ve Babası 2 yaşında ayrılınca, ablası Belma annesine, diğer ablası Gönül ise babasına verilince Belkıs 2 teyzesinin yanında büyümüştür.
 

Ankara’ya gidip oraya yerleştiler. Teyzelerinden ablası Gönül Yazar’ın yanına giden Belkıs bir müddet onun yanında kalmıştır. 1952 yılında ablası Gönül Yazar ilk evliliğini yapmıştı. 13 Yaşındayken ablası Gönül Yazar ve eniştesi Necdet Yazar ile birlikte kaldı. Ablası 2 sene evli kaldı ve boşandı. 1954 yılında ablası ile İstanbul'a giderek Beyoğlu Balo sokakta Madam Anna isminde bir kadının evini tutarak burada kalmaya başladılar. Burada ki günlerini hiç unutmamışlardır. Gönül ve Belkıs şarkı söylemeye başlamıştır.
 

Ses Yarışması İle Gelen Başarı

Belkıs   1955 Yılında İstanbul’da düzenlenen bir ses yarışmasında birinci olarak O dönemin ünlü gazinosundan biri olan Beyaz Park'ın sahnesinde ödülünü aldı. O dönemin ünlü şarkıcısı Mualla Mukadder ve udi Bestekâr Zeki Duygulu, küçük Belkıs’ın ilk müzik hocaları olmuştu. Daha sonra İstanbul’a gelen Belkıs Öz Enginer burada Radife Erten korosuna girdi. Alaeddin Yavaş, Selahattin Pınar, Şükrü Tunar, Ahmet Yatman gibi müzik ustaları ile çalışma fırsatı bulmuştur. Sabite Tur Gülerman ve korusu ile turnelere gitti. İlk olarak 16 yaşında Tepebaşı Gazinosunda sahneye çıktı. Maksim Gazinosunda Zeki Müren’ in alt kadrosunda çalışırken, ünlü udi Kadri Şençalar’ın vasıtası ile Türk filmlerinin bazen jenerik şarkılarını bazen de filmde söylenen şarkıları seslendirmeye başladı.

Bu arada herkes tarafından bilinen ama tanınmayan bir ses sanatçısı oldu. 16 yaşında Rauf Köksalan ile evlenmiştir. Bu evlilikten Benek, Barkın ve Bengü adında 3 çocuğu oldu. 27 Yıl evli kaldıktan sonra eşini kaybetti. O yıllarda başına talihsiz olay geldi. Belkıs Özener: "Civciv Çıkacak, Kuş Çıkacak" adlı Türk filmde Mine Mutlu'nun sesini seslendirmiştir. Fakat iş bitince bunun bir onaylamadığı bir film olduğunu öğreniyor. O günden sonra bir daha sesini kimse ile paylaşmama kararı almıştır. Başına gelen bu talihsiz olay yüzünden uzun yıllar seslendirmeye ara vermiştir.
 

Kariyer Hayatının Hızlı Yükselişi

Bestekâr Metin Bükeyin aracığı ile çağrıldığı stüdyo'da Türkan Şoray'ın Sinekli Bakkal filminde söylediği ilahileri seslendirmesi hayatının dönüm noktası oldu. Sayısız ödül sahibi olan Belkıs Özener ‘’Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Selda Alkor, Esen Püsküllü, Neriman Köksal, Feri Cansel, ve Suzan avcıya filmlerde söylediği şarkılarla renk kattı. O güzel sesi ile Hem Şarkıları hem Filmleri unutulmaz kıldı. Türk Filmlerindeki efsane ses olarak kimsenin bilmediği bir ses haline geldi. 2006 yılında Orijinal bant kayıtlarına ulaşılarak, '' Yeşilçam Şarkıları'' adında 25 şarkılık bir albüm çıkardı. Albüm dinleyenleri geçmişe sinemaya filmlerine götürerek adeta herkesi etkilemiştir. 60'lı ve 70'li yılların Türk Filmlerinin etkileyici ve hafızalardan kazınmış sahnelerinde yer alan bu şarkılar, dinleyicileri Türk Sineması'nın naif yıllarına doğru sihirli bir yolculuğa çıkarıyor. Belkıs Özener ablası Gönül Yazar gibi Türk Sanat Müziği şarkılarını söyledi. O sahneden çok filmlerde şarkı söylemeyi sevmişti. Ablası Gönül Yazar kadar plak yapıp sahneye çıkmasa da çok ünlü bir isim olmayı başarmıştır. Müzik dünyamızda o herkesin bildiği bir "ses" çoğunluğun tanımadığı bir "yüz" olarak benimsendi. 

Belkıs Özener Hakkında