Ayna Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Ayna, 1996 senesinde kurulmuş olan bir Rock grubudur. Grup kurucuları; Can Güney, Cemil Özeren ve Erhan Güleryüz'dür. Üç kişi ile kurulan grup sonrasında ekibin genişlemesi ile birlikte beş kişi olmuştur. Daha sonra Cemil Özeren bazı sebepler nedeni ile gruptan ayrılmıştır. Grup kadrosunda bulunan Erhan Güleryüz gitar ve vokal görevinde, Can Güney ise vokal ve solo gitar görevindedir.

Grubun diğer üyeleri ise; Kerem Sedef (davul), Can Ergenler (bas gitar), Bülent Akbay (bateri), Görkem Bozyel (akustik gitar) ve Orçun Çolak'tır. (klavye) Grubun adının "Ayna" olarak seçilmesinin nedeni ise, hayranlarına yine kendilerini yansıttıklarını düşünmeleridir. 


Ayna Grubu Müzik Kariyeri ve Albümleri
 

Ayna müzik grubu 1996 yılında  "Gittiğin Yağmurla Gel" adlı ilk albümünü çıkarmıştır. Albümün prodüktörlüğünü Erol Köse üstlenmiştir. 1997 yılında albümün Remixi piyasaya sürüldü. Grup, 1998 senesinde " Dön Bak Aynaya", 1999'da " Şarkılar ve Türküler", 2000 yılında "Çayımın Şekeri" ve 2002 yılında "Bostancı Durağı" adlı albümlerini çıkarmıştır. Erol Köse prodüktörlüğünde piyasaya sürülen albümler 2002 yılında son bulmuştur. Ayna, Erol Köse ile ve aynı zamanda grubun üyelerinden Cemil Özeren ile yollarını ayırmıştır. Sonrasında Rüzgâr Yapım prodüktörlüğünde, 2004 senesinde "Denizden Geliyoruz" adlı albümleri piyasaya sürülmüştür. Bu sırada, grup vokalistlerinden Erhan Güleryüz de aynı sene "Doğum Günü" adlı solo albümünü hayranları ile buluşturdu.
 

Ayna grubu geçmişten bugüne birçok grup üyesi değiştirmiş ve yollarına devam edebilmek için farklı kişilerle çalışmaya devam etmişlerdir. Grup, 2005 senesinde "Buğu-su", 2006'da "Nefes", 2010 yılında "Asmalımecit" ve son olarak 2011 yılında ise "Mavi Şarkılar" isimli albümlerini çıkararak yollarına devam ettiler. 2007 ile 2012 yılları arasında TRT-Müzik kanalında "Aynadan Yansıyanlar" adı ile kendi programlarını hayata geçirdiler. Programın son senesi olan Kasım 2012'de, grubun eski üyelerinden Cemil Özeren siroz hastalığı neticesinde hayatını kaybetti. Grup üyelerinden Erhan Güleryüz, 2013 yılında çıkaracakları albümde, Cemil Özeren anısına bir şarkıya yer vereceklerini belirtti. Ayna grubu, 2016 senesinde Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonasına Fransa'da katılacak olan futbol takımımız için "Şampiyonluk Yakışır Sana" isimli marşı besteleyerek katkı sağlamıştır.
 

Bunun yanı sıra, Cumhuriyetimizin 75. yılında Başbakanlığın isteği üzerine özel olarak görevlendirilmiştir. Turnede başta doğu ve güneydoğu illeri olmak üzere;

  • Kars,
  • Şırnak,
  • Mardin,
  • Çorum,
  • Çankırı,
  • Ağrı,
  • Siirt,
  • Mardin,
  • Bingöl,
  • Kahramanmaraş,
  • Elazığ,
  • Gümüşhane,
  • Hakkâri,
  • Erzincan,
  • Bitlis ve Urfa'da konserler vererek hayranları ile buluşmuştur.

Doğu illerinden sonra Karadeniz de birçok konser veren grup, sonrasında ise dünya turnesine katıldı.
 

Ayna Grubu Başarıları ve Ödülleri

Ayna, 1996 senesinde Kral TV Müzik Ödülleri'nde "En İyi Grup" ödülünü almaya hak kazandı. İki sene sonra 1998 yılında yine Kral TV Müzik Ödülleri tarafından aynı ödüle 3 yıl üst üste layık görüldü. (1998, 1999 ve 2000 yılları) Bu başarısı ile Altın Kelebek Ödüllerini de almaya hak kazandı. Ayna grubu birçok müzik dalında ödül kazandı.
 

Kazandıkları ödüller ile farklı dallarda 100'ü aşkın ödül sahibi olan tek Türk grubu olarak bilinmektedir. Ödüllerinin yanı sıra birçok başarıya da imza atmışlardır. Katıldıkları turneler sayesinde birçok ilde 2000'i aşkın konser vererek hem hayranları ile buluşmuş hem de saygın ve büyük bir kitle oluşturmuşlardır. 

Verdikleri konserlerin çokluğu ile Guiness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazanırken grubun 1996-1998 yılı albüm satışları ise 1 milyonu geçti. 7 ay içerisinde 151 tane konser veren Ayna Grubu, 23 Nisan 1997 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi bahçesinde 150.000 kişiye konser verdi. Ayna, 2019 senesinde Altan Nuh ile menajerlik anlaşması imzaladı ve aynı yıl Eylül ayında "Sultan" adlı şarkısı Youtube kanalında yayınlandı.

Ayna Hakkında