Aşkın Nur Yengi Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Aşkın Nur Yengi

Şimdilerde 49 yaşında olan sanatçı 3 Temmuz 1970 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlköğretim hayatı Erenköy İlköğretim Okulu’nda tamamlayan Yengi, ortaokulu Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda tamamlamıştır. Onno Tunç Orkestrası’nda 1981 yılında henüz daha 12 yaşındayken amatör olarak Sezen Aksu’nun vokalisti olarak sanat hayatında ilk adımı atmıştır.
 

Özel Hayatı

Aşkın Nur Yengi sinema dünyasının en ünlü oyuncularından biri olan Haluk Bilginer ile 2006 yılında dünya evine girmiştir. Yine aynı yıl içinde bu evlilikten 30 Kasım 2006 tarihinde Nazlı ismini verdikleri bir kız çocukları olmuştur. Çift 2012 yılında aldıkları boşanma kararıyla evliliklerine son vermişlerdir. 10 Temmuz 2017 yılında kızları Nazlı ile birlikte gittikleri Amerika tatilinde Aşkın Nur Yengi ve Haluk Bilginer yeniden evlenmiştir. Bugüne kadar hep başarılı kariyeriyle gündeme gelen Aşkın Nur Yengi kavga ve polemiklerle anılmamıştır. Futbol oynamayı sevdiğini her yerde dile getiren Yengi, katıldığı bir televizyon programında çocukluk günlerini anlatan sanatçı oyuncaklarla oynayan bir çocukluğu olmadığını tamamen bir futbol oynamayı seven bir çocuk olduğunu söylemiştir. Yaşadığı semtteki erkek çocukları ile futbol oynadığını dile getiren Yengi, futbolcu olma hayallerinin annesi tarafından onaylanmayınca tüm hayallerinin suya düştüğünü söylemiştir. İyi bir müzisyen olan Yengi, kızı Nazlı’nın da kendisi gibi başarılı bir müzisyen olmasını istediğini dile getirmiş ve kızının iyi bir piyanist olduğunu söylemiştir.
 

Sanat Hayatı

Sezen Aksu’nun vokalistliğini yaparak sanat hayatına adım atan Aşkın Nur Yengi, 1986 yılında “Haydi Söyle” adlı şarkı ile Eurovizyon şarkı yarışmasına katılmıştır. 1987 yılında “Yeniden”, 1988 yılında “Portakal Çiçeği”, 1989 yılında “Artık Hiç Ağlama” adlı eserler ile birçok platformlarda birincilik ödülleri kazandırmıştır. İlk albümünü 1990 senesinde “Sevgiliye” adlı çalışmasıyla adını duyurmayı başarmış olup, 2,5 milyon satış rakamı ile en çok satanlar arasında yer alarak büyük bir rekora imza atmıştır. Sahne aldığı yurtdışı turnelerinde birçok konser düzenleyerek ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiştir. Müzik dünyasında kendisini kanıtlayan Aşkın Nur Yengi, birçok reklam müzikleri, belgesel, tiyatro, dizi ve filmlerde kendisini göstermiştir. Levent Kırca ile “Kadıncıklar” adlı tiyatroyla, “Olacak O Kadar” isimli televizyon programında rol almış aynı zamanda programın müzik direktörlüğünü yapmıştır. 2001’de “Cesur Kuşku” dizisinde gelecek yıllarda dünya evine gireceği Haluk Bilginer ile aynı dizide rol almıştır. 2002 yılında Mehmet Ali Erbil ile başrolünü paylaştığı “Ömerchip” adlı sinema çalışmasında oynamıştır. Kanal D ekranlarında yayınlanan “Bayanlar Baylar” adlı komedi dizisinde oyunculuk performansını üst düzeyde göstermiştir. 2008 yılında TRT tarafından yayınlanan Altın Adımlar Halk Oyunları Yarışması’nda Müjde Ar ve Yavuz Bingöl ile jüri üyeliği koltuklarını paylaşmışlardır. Sesiyle herkesi büyüleyen Aşkın Nur Yengi ve kendine özel tarzıyla şarkılar okuyan Mehmet Erdem 24 Mayıs 2019 tarihinde “Allahtan Kork” adlı parçayla sürpriz bir düete imza atmışlardır. Sözü ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan parçanın klip yönetmenliğini Kemal Başbuğ üstlenmiştir.
 

Aşkın Nur Yengi Albümleri

Sevgiliye (1990), Hesap Ver (1992), Sıramı Bekliyorum (1993), Karaçiçeğim (1994), Haberci (1997), Aşk Kazası (1999), Peşindeyim (2000), Aşkın Nur Yengi (2002), Yasemin Yağmurları (2004), Aşk’ın Şarkıları (2007), Gözümün Bebeği (2011), Aşk’tan Olsa Gerek (2016)
 

AŞKIN NUR YENGİ FİLMLERİ

Ömerchip (2002)

AŞKIN NUR YENGİ DİZİLERİ

Baylar Bayanlar (2002), Cesur Kuşku (2002)

AŞKIN NUR YENGİ TELEVİZYON PROGRAMLARI

Olacak O Kadar (2001)

AŞKIN NUR YENGİ BELGESELLERİ

Kurtuluş (1994)

AŞKIN NUR YENGİ TİYATROLARI

Kadıncıklar (2001)

Aşkın Nur Yengi Hakkında