Arif Sağ Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları
Arif Sağ
Türk Halk Müziği Sanatçısı ve başarılı yorumcusu Arif Sağ, Türk Müzik Tarihi’nde önemli isimlerden biridir. Uzun süren hayatında birçok başarılı çalışmaya imza atan sanatçı, bağlama virtüözü olarak değerli bir yetenektir. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra akademisyenlik de yapan Arif Sağ, bir dönem politikayla da ilgilenmiş ve milletvekilliği yapmıştır. Küçük yaştan itibaren müzikle ilgilenen ve bu alanda kendini geliştiren sanatçı, hiçbir zaman müziği bırakmamış ve yaptığı çalışmalarla geniş kitlelerce tanınmış ve sevilmiştir. Müzikal çalışmalarını başarılı bir şekilde devam ettiren ve büyük beğeni toplayan Arif Sağ, son dönemlerde sağlık sorunları yaşadığı için hayranlarına büyük korku yaşatmıştır.
Arif Sağ Kimdir?
1945 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesinin Dağlık Köyü’nde dünyaya gelen Arif Sağ, çok küçük yaşlardan beri babasının değirmeninde bulunmaktadır. Değirmentaşı ve su sesinin uyumlu tınısı eşliğinde geçirdiği çocukluk döneminde ilk olarak kaval çalan sanatçı, daha sonra gramofon ve plak gibi müzik materyallerini tanımıştır. Henüz 7 yaşındayken Erzincan’da bulunan ve Davut Sulari, Âşık Daimi gibi birçok usta ismin yetiştiği yer olan Kumaş Dede’nin dükkanında bağlamayla tanışan sanatçı, bunu bir daha bırakmamak üzere eline almıştır. Küçük yaştan itibaren müzik eğitimiyle büyüyen Arif Sağ, 14 yaşına kadar âşıklık geleneğini öğrenmiş ve bu geleneğe uygun deyişler söyleyerek kendini geliştirme fırsatı elde etmiştir.
Arif Sağ’ın Kariyer Başlangıcı
14 yaşına gelip âşıklık geleneği konusunda gerekli eğitimi alan ve yeteneğini gösteren Arif Sağ, kariyerini daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla İstanbul’a Aksaray Musiki Cemiyeti’nde görev yapan Nida Tüfekçi’nin öğrencisi olmuştur. 1960’lı ve 1970’li yıllarda müzik çalışmalarını yapmaya başlayan ve kendi tarzını oluşturma yolunda emin adımlarla ilerleyen sanatçı, 1963’te ilk plağını çıkarmıştır. “Gafil Gezme Şaşkın Bir Gün Ölürsün” isimli ilk plağıyla giriş yaptığı müzik dünyasındaki kariyeri için önemli bir adım atan Arif Sağ, hayallerine giden yoldaki ilk aşama olan plak çalışmasını başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Bu başarısının ardından 1965’te İstanbul Radyosu’nda bağlama sanatçısı olarak görev alan Arif Sağ, müzik çalışmaları başarılı bir şekilde devam etmiştir.
Arif Sağ’ın Profesyonel Sanat Hayatı
İstanbul Radyosu’nda bağlama sanatçısı olarak çalışmaya başlamasının ardından müzikal çalışmalarına profesyonel olarak devam eden Arif Sağ, 45’lik plak çıkaran ünlü isimlerin başında yer almıştır. 45’lik plaklarıyla büyük başarılar elde eden sanatçı, 20 yıl süren ve 200’den fazla müzik çalışmalarıyla geniş kitlelerce büyük beğeni toplamıştır. Müzik çalışmalarını genç nesle aktarmak ve öğretmek amacıyla 1975’te İstanbul Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak görev alan Arif Sağ, halk müziği ve bağlama ustalığını akademisyenlikle pekiştirmiştir. 1982’de konservatuardaki görevinden ayrılarak “Arif Sağ Müzik Evi”ni kuran sanatçı, ünlü ustalarla birlikte “Muhabbet” isimli albüm çalışmalarını tamamlamıştır. Sanatçı, “Bağlama Resitali” vererek bu konudaki ustalığını ülke sınırlarının dışına taşımıştır.
Arif Sağ Hakkında
Türk Müzik Tarihi’nde nadide bağlama ustalarından biri olan Arif Sağ, 1970 yılında Yıldız Sağ ile evlilik gerçekleştirmiş; ancak eşini 2016 yılında kaybetmiştir. Tolga Sağ isimli bir oğlu ve Aslı Sağ isimli bir kızı olan sanatçı, eşinin ölümünden sonra zor günler geçirmiş ve 2017 yılında Akciğer Kanseri hastalığı teşhisi almıştır. Hastalığı nedeniyle uzun süre tedavi gören ve hem beyninde hem de akciğerinde bulunan tümörlerin temizlenmesiyle sağlığına kavuşan Arif Sağ, hastalığıyla sevenlerini korkutmuştur. Ayrıca 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Sivas Katliamı’nda Madımak Oteli’nde bulunan sanatçı, sağ kurtulan kişilerden biridir.
Arif Sağ’ın Çalışmaları
Sanatçı müzik çalışmalarının yanında 2009’da Erdal Erzincan ile birlikte iki ciltten oluşan “Bağlama Metodu” kitabıyla çalışmalarına devam etmiştir. Bağlamanın yurtdışına tanıtılmasında önemli rol oynayan Arif Sağ’ın, 2000 yılında Avrupa’da bulunan 12 şehirde verdiği konserler büyük beğeni toplamıştır. 14 Aralık 1987 – 20 Ekim 1991 tarihlerinde 18. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde üstlendiği milletvekilliği görevini başarılı bir şekilde yerine getiren sanatçı, müzik çalışmalarının yanında politik kişiliğiyle kendini kanıtlamıştır. 7 Şubat 2018’de Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) başkanı olan Arif Sağ, Kültür Bakanlığı tarafından 5 Mart 2018’de görevden alınmıştır. Bağlama ekolünün son ustası olarak görülen sanatçı, özgün eserleriyle müzikseverlerin hayran olduğu bir isimdir.