Ajda Pekkan Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Ajda Pekkan

Süper star denince ala gelen isim olan Ajda Pekkan, yıllara meydan okuyan güzelliği ve sesiyle her yaş grubundan insanın dinlediği sanatçılardan biridir. Tam adı Ayşe Ajda Pekkan olan sanatçı, 1963 yılında dönemin birçok oyuncu ve şarkıcısını bizlere tanıtan Ses Dergisi’nin yarışmasına katılarak adını duyurma yolundaki ilk adımını atmıştır. Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun gibi ünlülerle aynı dönemde yarışmaya katılan Ajda Pekkan, kadınlar dalında birinci olmuştur. Sinemayla başlayan profesyonel kariyeri müzikle devam eden sanatçı, kısa süre Türkiye’nin tanıdığı ve sevdiği bir isim olarak hafızalarda yer edinmiştir. 50 yılı aşkın bir sanat kariyeri olan Ajda Pekkan, günümüzde de popülerliğini korumaktadır.
 

Ajda Pekkan Kimdir?

12 Şubat 1946 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ayşe Ajda Pekkan, Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi’nde doğmuştur. Babası Rıdvan Pekkan deniz binbaşısı olup ülkenin farklı yerlerinde görev yapması nedeniyle Ajda Pekkan’ın çocukluğu ve gençliği tek bir şehirde geçmemiştir. Annesi Nevin Dobruca ev hanımı olan Ajda Pekkan’ın Semiramis Pekkan isimli bir kız kardeşi vardır.  Hem ses sanatçısı hem de sinema oyuncusu olan süper starın çocukluğu babasının görevi nedeniyle Kocaeli – Gölcük’te geçmiştir. Amerikan askerlerinin ailelerinin de bulunduğu ortamda çocukluk geçiren sanatçı, bu dönemde anne ve babasının anlaşmazlıkları nedeniyle zorlu bir dönem yaşamıştır. Lise döneminde anne ve babasının boşanmasının ardından Ses Dergisi yarışmasına katılan Ajda Pekkan, popüler hayatının ilk adımlarını atmıştır.
 

Ajda Pekkan’ın Kariyer Başlangıcı

İlkokulu Kocaeli – Gölcük’te okuyan Ajda Pekkan, ailesinin İstanbul’a taşınmasıyla ortaokulu Kadıköy Ortaokulu’nda eğitimine devam etmiştir. Çamlıca Kız Lisesi’nde okuduğu dönemlerde anne ve babasının boşanmasıyla birlikte 1963 yılında Ses Dergisi’nin yarışmasına katılmaya karar veren sanatçı, yarışmada birinci olması sonucunda eğitim hayatını yarıda bırakmıştır. Bu dönemlerde en büyük destekçisi olan kız kardeşi Semiramis Pekkan sayesinde 1962 yılında en büyük hayali olan şarkıcılık için İlhami Gencer’le tanışmıştır. Dönemin en ünlü gece kulübü Çatı’nın sahibi olan bu isim, Ajda Pekkan’ın şarkıcılık yolunda önemli bir tecrübe kazanmasını sağlamıştır. Los Çatikos topluluğu ile birlikte bu kulüpte Ajda Pekkan, bir süre sahne çalışmaları yapma fırsatı kazanmıştır.
 

Ajda Pekkan ve Ses Dergisi

Dönemin yeni yüzler kazandıran en önemli yarışması olan Ses Dergisi yarışması, Ajda Pekkan’ın profesyonel anlamdaki kariyer hayatının belirleyicisi olmuştur. 1963 yılında Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun gibi isimlerle yarışmaya katılan Ajda Pekkan, kadınlar dalında birinci olarak yarışmayı kazanmıştır. Hülya Koçyiğit’in kadınlar dalında ikinci olduğu ve Ediz Hun’unda erkek dalında birinci olduğu bu yarışmada, Avrupai görüntüsü, kendinden emin ve cesur tavırları sayesinde Ajda Pekkan kısa sürede birçok yapımcının ilgisini çekmiştir. Yeşilçam’da oyunculukla başlayan kariyerinde Ajda Pekkan, 1963 yılından 1967 yılına kadar 47 filmde rol almıştır. Ayhan Işık, Cüneyt Arkın ve Tamer Yiğit gibi ünlü isimlerle başrol paylaşan sanatçı, kariyerine ses sanatçılığıyla devam etmiştir.
 

Ajda Pekkan’ın Şarkıcılık Kariyeri

Oyunculuk yaptığı dönemlerde filmlerde şarkı seslendirmelerinde büyük beğeni toplayan Ajda Pekkan, Öztürk Serengil’le birlikte “Göz Değdi Bana” ve “Abidik Kubidik” şarkılarının yer aldığı ilk 45’lik plağını çıkarmıştır. 1965 yılında kendine ait olarak “Her Yerde Kar Var” ve “17 Yaşında” isimli il plağını çıkaran Ajda Pekkan, aranjman tarzını benimseyerek Salvatore Adamo’nun şarkısını Fransız aksanıyla söylemiş ve büyük beğeni toplamıştır. Sinemayla başlayan kariyerine şarkıcılıkla devam eden sanatçı, “İki Yabancı” “Dünya Dönüyor” “Saklanbaç” ve “Üç Kalp” gibi birçok plaklarla kısa sürede Türkiye’nin en başarılı ses sanatçılarından biri olmuştur.   Hürriyet Gazetesi sahibi Erol Simavi’nin sanatçı için süper star yakıştırmasıyla “Süperstar” lakabını alan sanatçı, her geçen gün kendini geliştirmiştir.

Ajda Pekkan Hakkında