Ahmet Kaya Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Ahmet Kaya

Türk Müzik Tarihi’nin en önemli ve en merak edilen isimlerinden biri olan Ahmet Kaya, şarkıcı ve besteci kişiliğiyle hafızalarda yer edinen önemli çalışmalar yapmıştır. Çocukluğunda yaşadığı birtakım zorluklar, yetişkinlik döneminde de devam etmiş olan sanatçı, maddi zorluklarla çeşitli işlerde çalışarak baş etmiş, manevi sıkıntıları için de çok sevdiği müziğe sığınarak hayata bağlanmıştır. Birçok değerli müzik çalışmaları yapan sanatçı, hak ettiği değeri vefat ettikten sonra görmüş olsa da günümüzde her kesimden ve her yaş grubunda insanın beğeniyle dinlediği bir isim olmuştur.
 

Ahmet Kaya Kimdir?

28 Ekim 1957 tarihinde Malatya’da dünyaya gelen Ahmet Kaya, aslen Adıyamanlıdır. Babasının işi gereği Malatya’da doğan ve büyüyen sanatçının babası Sümerbank fabrikasında mensucat işçisi olarak çalışmıştır. Anne tarafından Erzurumlu olan Ahmet Kaya, ailenin beşinci çocuğudur. İlkokulu Malatya’da okuyan ve bu dönemlerde müziğe büyük ilgi gösteren sanatçı, ilk defa 6 yaşındayken babasının getirdiği bağlamayı eline almıştır. Babasının emekliliğiyle birlikte 1972’de ailesiyle beraber İstanbul’a gelen Ahmet Kaya, Koca Mustafa Paşa’da yaşamıştır. Maddi zorluklar nedeniyle okulu bırakan sanatçı, ailesine destek olmak için çıraklık, işportacılık gibi işlerde çalışmış ve eğitimini ihmal etmeyip liseyi dışarıdan bitirmiştir. Liseyi bitirdikten sonra müziği ihmal etmeyen sanatçı, Eğitim Enstitüsü’nde Keman bölümünü kazanmıştır.
 

Ahmat Kaya’nın Kariyer Başlangıcı

1978’de Gelibolu’da askerlik yapan Ahmet Kaya, orkestra çalışmalarında yer alarak müzikle bağını koparmamıştır. Askerden döndükten sonra sanatçı, hayran olduğu bir isim olan Ruhi Su isimli ustanın dinletisine gitmiş ve ona ulaşarak bağlama çalarak kendini dinletmeyi başarmıştır. Ancak usta tarafından beğenilmemesine rağmen hiçbir zaman vazgeçmeyen sanatçı, 1985’te şarkılarıyla Unkapanı’na gitmiş; ancak olumlu bir sonuç alamamıştır. Arkadaşlarının desteğiyle çıkardığı ilk albümü “Ağlama Bebeğim” ile sanatçı hayalini gerçekleştirse de sansürden dolayı albümü toplatılmıştır. Sansürün kaldırılması üzerine albümünü yayınlama şansı yakalayan Ahmet Kaya, aynı yıl “Acılara Tutunmak” isimli ikinci albümünü çıkarmıştır. Kariyerinin en başında çıkardığı bu albümlerinin ardından büyük ses getiren “Şafak Türküsü” isimli albümle tanınmaya başlamıştır.
 

Ahmet Kaya’nın Profesyonel Sanat Hayatı

1986’da çıkardığı “Şafak Türküsü” albümüyle geniş kitlelerce tanınan ve sevilen bir isim haline gelen Ahmet Kaya, aynı yılın sonlarında “An Gelir” isimli tamamı kendine ait olan besteleriyle sanat hayatında profesyonel çalışmalar gerçekleştirmiştir. 1987’de yaptığı “Yorgun Demokrat” albümünde bulunan şarkıların sözlerinin çoğu Yusuf Hayaloğlu’nun şiirlerine aittir. “Başkaldırıyorum” “İyimser Bir Gül” “Sevgi Duvarı” albümleriyle müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştıran Ahmet Kaya, yaptığı halk konserleriyle her kesimden insana ulaşmıştır. Albümlerinin sakıncalı bulunması nedeniyle çoğu zaman sorun yaşayan sanatçı, her şeye rağmen müzik çalışmalarına devam etmiş ve albümlerinin yanında 1994’te Kanal D’de yayımlanan “Ahmet Abi’nin Vapuru” isimli programla da büyük beğeni toplamıştır.
 

Ahmet Kaya İle İlgili Suçlamalar

Çıkardığı ilk albümden itibaren sürekli olarak sansür ve engellerle baş etmek zorunda kalan Ahmet Kaya, çoğu zaman sakıncalı bulunmuş ve şarkılarda yer alan sözler nedeniyle çok defa emniyete gitmek zorunda kalmıştır. Kürt kökenli bir aileden gelen sanatçı, 10 Şubat 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül töreninde “Yılın En İyi Sanatçısı” ödülünü almış ve yaptığı konuşma nedeniyle salonda büyük arbede yaşanmıştır. Yaşanan olayların ardından 1993’te Berlin’de Kürt İşadamları Derneği tarafından düzenlenen gecede konser vermesi nedeniyle “Bölücü PKK örgütüne yardım ve yataklık yaptığı ve halkı ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlık yaratmak için teşvik edildiği” iddiasıyla 10,5 yıl hapis istemiyle açılan davadan 3 yıl 9 ay ceza almıştır.
 

Ahmet Kaya Hakkında

İlk evliliğini askerden döndükten kısa süre sonra Emine Kaya ile yapan sanatçının bu evlilikten 1982 doğumlu Çiğdem Kaya isimli bir kızı bulunmaktadır. Evliliğinin bitmesinin ardından 1985’te Gülten Hayaloğlu ile evlenen Ahmet Kaya’nın bu evlilikten Melis isimli bir kızı vardır. Albüm çalışmalarını Gülten ve Ahmet Kaya ismini verdikleri GAK müzik yapım firmasında ve stüdyosunda gerçekleştiren Ahmet Kaya’nın yaptığı müzik, Pop, Türk Halk Müziği ve Arabesk tarza uygun bulunmamıştır. Bu nedenle Devrimci Arabesk ve Protest olarak tanımlanan müzik tarzının bu şekilde tanımlanmasına karşı çıkan Ahmet Kaya, hakkında yapılan suçlamalar nedeniyle 16 Haziran 1999’da Türkiye’den ayrılmıştır. 16 Kasım 2000’de kalp krizi geçirmesi sonucu vefat eden sanatçı, ölümüyle sevenlerini üzüntüye boğmuştur.

Ahmet Kaya Hakkında