Tüdanya Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Arabeskin kraliçesi olarak bilinen Tüdanya, 1966 yılında İzmir ilinin Bergama' da fakir bir ailenin dokuz çocuğunun dördüncüsü olarak dünyaya gelmiştir. Gerçek adı Hatice Döngü'dür, babası ayakkabı boyacısı annesi ise o dönemin kına gecelerinde tef ve darbuka çalan bir müzisyendi.
 

Anne karnında müziği başladığını belirten Tüdanya, henüz 14 yaşındayken kendinden yaşça büyük ( 15 yaş) biriyle zorla evlendirilmiş, çocuk yaşta gelinlik giydirilerek çocuk gelin olduğunu belirtmiştir. Ailesinde bulunan bütün kardeşlerinin de o yaşlarda evlendirildiğini kardeşinin 16 yaşında anne olduğunu belirtmiştir. O dönemlerde ailelerin nüfustan bir kişi daha eksilsin diye çocukların küçük yaşta evlendirildiği dile getirmişti.
 

İlk Çocuğunu Kaybedişi
 

Babası gibi alkolik ve onu döven bir eşinin olduğu evine bakmadığı anlatan sanatçı, bu sebeple ilk çocuğunu bakımsızlık ve açlıktan kaybetti.  Daha sonradan 2 çocuğu olan Tüdanya eşini trafik kazasında kaybetti.  Ardından  tekrardan baba ocağına dönmüş ve  iki çocukla yoksullukla baş edemeyip o dönemlerde tarlada çalışmış, pamuk toplayıp evlere temizliğe gitmiştir. İkinci evliliğini 1985 yılında yapan Tüdanya’nın bu evliliğinden de  2 çocuğu bulunmaktadır. Yaşam mücadelesi ile uğraşmış, ara sıra temizliğe gittiği pavyonda bir gün Yeşilçam filmlerinde olduğu gibi şarkı söylerken pavyon sahibi sesini duyuyor  ve "Sesin Güzel Kızım Sende Yıldız Kumaşı Var" diyor.
 

İlk Doğuşu
 

Pırlanta Pavyon’da Kibariye, Bergen gibi yine o dönemlerde parlayan yıldızları arabesk  piyasasına kazandıran mekândır. 1983 yılında Yeni Asır Gazetesi’nde "Tüdanya Geliyor" diye boy boy ilanlar basılırken, Tüdanya yine temizliklere gitmeye devam ediyordu. Sahne almaya başladıktan sonra bir gece gazinoya dönemin en önemli aranjörü  ve müzisyenlerinden  Bayram Şenpınar, Uğur Bayar ve İbrahim Tatlıses'in saz ekibi gelir, sesini çok beğenir ve “Sana kaset yapalım” der. İlk albümü 1983 yılında Sıra Dağlar’a çıkıyor 700.000 satıyor. Ardından İkinci Albümü "Azap" çıkıyor fakat ilk albümü kadar ses getirmiyor. 1986 yılında artık kendisi  İzmir fuarının aranan ismi olmuştur, yine bir konser çıkışı Yılmaz Tatlıses elinde bağlamasıyla gelir ve "Seni Sevmeyen Ölsün" şarkısını çalar.
 

Ses Getiren O Şarkı:
 

Seni Sevmeyen Ölsün parçasını seslendiren Tüdanya şarkıda birkaç düzenleme yaparak albüm kayıtlarına başlarlar. Albüm sırasından 7 aylık hamile olan Tüdanya  katır kutur buz yiyerek bütün albümü 5 saatte çıkartır. Bu albüm korsan hariç tam 2 milyon 750 bin satar Tüdanya'nın bu zamana kadar 11 yayınlanmış albümü bulunmaktadır. Her yerin aranan ismi olmuştur artık ardından getirdiği kasetlerle kendinden  Arabesk 80'lerdeki pırıltını dönemine kadar bahsettirmiştir. İzmir Fuarı’nda 11 yıl aralıksız çıkan tek sanatçıdır. İzmir fuarında Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, Yüksel Uzel'le birlikte sahne almıştır. Müzik kariyerinin yanı sıra o dönemlerde sinema filmlerinde de oynamıştır  "Sen Yaşa, Canımın Canısın, Canımdan Can İste" gibi beş filmi bulunmaktadır.
 

Tüdanya  Ne Yapıyor?
 

Arabesk 80'lerdeki  ihtişamını kaybettikten sonra Tüdanya hiç bırakmadığı İzmir'e geri döner ne kadar şaşalı zamanlar yaşasa da içinde var olan kültürünü ve yaşam şeklini asla bırakamamıştır. Kapı önünde çekirdek çitleyerek  çay içerek mutlu olan Tüdanya  İzmir’de bir giyim mağazası işletmeye başlamıştır. 16 Ekim 2007 yılında Amasya da verdiği konserin ardından Tokat'ın Turhal ilçesinde düzenlenen konsere giderken araçta bulunan arkadaşlarıyla yolda trafik kazası geçirmiştir. Trafik kazasında bacağı ve kalça kemiği kırılmış, iki yıl yatağa bağlı yaşamış. Bu sürede mağazayı da kaybeden Tüdanya özel günlerde sahne alıyor, İzmir ve yakın çevresinde konserlere çıkıyor.

Tüdanya Hakkında