Sıla Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Sıla Kimdir?

17 Haziran 1980 yılında Denizli'de dünyaya gelmiştir. Tam adı Sıla Gençoğlu olan şarkıcı ortaokul ve lise eğitimini tamamlamak için İzmir'e anneannesinin yanına taşınmıştır. İzmir Özel Tevfik Lisesi'nde yapmış olduğu ilk çalışmalar, hayatının dönüm noktası niteliğindedir. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat müziği korolarında korist ve solist olarak çalışmıştır. Özel san dersleri eğitimini almaya, lise ikinci ve üçüncü sınıfta başlamıştır. Ses ve şan eğitimine, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Sabahat Tekbaş ile birlikte devam etmiştir. Yüksek öğrenimi tamamlamak için 1998 yılında İstanbul'a gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde 1 sene okuduktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi Caz Vokal Bölümü'ne geçiş yapmış ve belki de hayatının en önemli adımlarından birini atmıştır.
 

Müzik Kariyeri

Afyon Caz Festivalinde Neşet Ruacan, Nedim Ruacan, Nezih Yeşil'den oluşan caz orkestrasında solist olarak yer almış ve başarılı bir şekilde görevini gerçekleştirmiştir. Müzisyen Efe Bahadır'la tanışmasından sonra kısa bir süre yolları Kenan Doğulu ile kesişmiş ve yedi sene boyunca vokalistliğini yapmıştır. Başarılı şarkı sözleri, usta sanatçıların şarkılarında yer bulmuştur. Ferhat Göçer, Kenan Doğulu gibi isimler, albümlerinde Sıla Gençoğlu'nun yazmış olduğu şarkı sözlerini kullanmıştır. “Vur Kadehi Ustam”, “Demedi Deme/Boğaziçi” gibi şarkılar bunun en iyi örnekleridir. Sıla'nın belli bir hayran kitlesine kavuşmasını sağlayan şarkı ise, Sezen Aksu ile ortak yapmış olduğu Sıla dizisi için “Sıla/Töre” şarkısıdır. Başarılı şarkılara ve kliplere imza atan Sıla'nın, söz yazarlığı ve besteci kimliği ile de dikkatleri çekmektedir.
 

Albümleri

2007 yılında kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkarmış ve 15 tane şarkının yer aldığı albümüyle başarılı bir çıkış yakalamıştır. Ozan Doğulu'nun da düzenlemesini yaptığı “Dan Sonra” şarkısı Sıla'nın sözlerini yazdığı ve prodüktörlüğünü Ozan Doğulu'nun yaptığı, en başarılı hareketli şarkılarındandır. Bu şarkı ile listelerde 12 hafta boyunca 1 numarada kalmıştır. 2008 yılının Mart ayında Kenar Süsü şarkısına klip çekmiş ve akustik parçaların en iyi örnekleri olarak dikkat çekmiştir. Murad Küçük ile çalışmış olduğu bu çalışmasında, Türkiye listesinde 34 numaraya yükselerek başarı yakalamıştır. İkinci albümünü 2009 yılında çıkarmıştır. Listelerde 3 hafta boyunca 1 numara olmayı başaran “Sevişmeden Uyumayalım” şarkısı, Avrupa Listelerinde de 5 hafta boyunca başarılı sıralarda yer almıştır. Birçok müzik ödülüne layık görülen Sıla, her sene çıkarmış olduğu albümler ile başarılı bir müzik kariyeri elde etmiştir. Çıkarmış olduğu birçok şarkı, Türkiye'de liste başlarında yer almıştır. Son çıkarmış olduğu albüm, 9. albümü olan “Acı” albümüdür.
 

Başarı Hikayeleri

20 yıldır Efe Bahadır ile üretmiş olduğu şarkılarla, her şarkısında sevenlerinin kulaklarının pasını attırıyor. 6 stüdyo albümü üreten ikili, diğer şarkıcılara da şarkı vermeyi ihmal etmiyor. 2014 senesinde çıkarmış olduğu “Yeni Ay” albümü ile, Kral Türkiye Müzik Ödüllerinde en iyi albüm ve radyolarda şarkıları en çok çalınan sanatçı ve en iyi kadın sanatçı ödüllerini de almaya hak kazanmıştır. 2015 senesinde Özcan Deniz ile birlikte Coca Cola reklamlarında boy gösteren Sıla Gençoğlu, rekor bir ücret karşılığında çalışmıştır. Ziynet Sali ve Güliz Ayla için yaptığı besteler sayesinde, Coca Cola reklamlarından almış olduğu olumsuz yorumlardan sonra tekrar olumlu yorumlar almıştır. GQ dergisinin Yılan Kadın unvanı vermiş olduğu başarılı şarkıcı, 2016 yılında da 6. albümü ile zirveye oturmaya hak kazanmıştır. 14 Şubat 2017 yılında İstanbul'dan Ankara'ya konser için giderken, aracıyla küçük çaplı bir kaza geçirmiştir. İlk müdahalesinin Düzce Devlet Hastahanesi'nde yapılmasından itibaren, konserini vermek için Ankara'ya gelmiştir.

Sıla Hakkında