Sezen Aksu Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Sezen Aksu

Asıl adı Fatma Sezen Yıldırım olup şarkıcı, söz yazarı, besteci ve yapımcı kimliğindedir. Sahne ismi Sezen Aksu’dur ve Türk Pop müziğinin Minik Serçe'si olarak bilinmektedir. 13 Temmuz 1954 yılında Denizli Sarayköy'de doğmuştur. Annesi ve babası öğretmendir. Bir erkek kardeşi bulunmaktadır. Sezen Aksu 3 yaşına kadar Denizli de yaşamıştır. Daha sonra İzmir'e taşınmış ve eğitim hayatını burada sürdürmeye devam etmiştir. Sezen Aksu 1970'li yılların çıkış yapmış sanatçısıdır ve Türk Pop müziğinde bir ikondur. Sezen Aksu 1998 yılında Kültür Bakanlığının Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştür. Gençlik yılları sanatın hemen her dalı ile ilgilenmesiyle geçmiştir. Bir diğer isteği dansöz olmaktır. Resim, tiyatro, dans dersleri almıştır. Ve lise yıllarından itibaren müzik hayatında büyük yer kaplamaya başlamıştır.
 

İlk Evliliği ve Üniversite Yıllarında Sezen Aksu

Hafta sonu dergisi tarafından açılan ses yarışmasında 6 olan Sezen Aksu için müzik artık hayatının bir parçasıdır. Bu arada 1972 de ilk evliliğini yapmıştır. Ancak kısa sürmüştür. Evlilik biter bitmez üniversiteye başlamıştır. Ege Üniversitesi Ziraat bölümünü okumaya başlamıştır. 2.sınıfta bırakmıştır. Ve daha sonra rotası müzik olmuştur.

Sezen Aksu 'nun Aksu soyadı 1974 yılında yaptığı evlilikle gelmiştir. Ve artık Türkiye onu bu isimle tanıyacaktır. Evlendikten sonra müzik çalışmalarındaki yoğunluk sebebi ile İstanbul'a gitmiştir. Ve ilk 45'liği 1975 yılında çıkmıştır. Fakat satışlar başarısız bir grafik çizmiştir. Yine 1975 yılında ikinci 45'liğini çıkarmış ve bu albüm beğenilmiştir. Daha sonra her sene çıkardığı 45'liklerle zirvede kalmayı sürdürmüştür. Ve hemen her yıl şarkıları dillerden düşmeyen bir Sezen Aksu yer almaya başlamıştır. Ve yine 1976 yılında ilk sahne çalışmasına başlamıştır. 1977-1978 yılları da 45'likler ve başarılarla devam etmiştir. Yıldızının parlaması yanı sıra 1979 yılında ilk sinemaya girişi gerçekleşmiştir. Sinemada beklenilen başarı yakalanamayınca müzik adına verimli yıllar 1980-1981 yıllarında sürmüştür.
 

Sezen Aksu'nun Özel Hayatı 

Sezen Aksu 4 evlilik yapmış ve dördü de başarısız evlilikler olmuştur. İlk 1972 yılında evlenmiş ve aynı yıl boşanmıştır. İkinci evliliği 1974 yılında olup 1978 yılında boşanmayla sonuçlanmıştır. Üçüncü evliliği 1981 yılında olup 1983 yılında boşanmıştır. Bu evlilikten bir oğlu vardır. Dördüncü evliliği 1993 yılında evlenmiş 1997 yılında boşanmıştır. 4 evlilik sonrasında ünlü besteci Onno Tunç ile aşkı dillere destan olmuştur.

Sezen Aksu'nun hayatı içerisinde Eurovision deneyimi de olmuştur. 1984 yılında aday olmuştur. Şarkısı Heyamola'dır. Bu şarkı ile başarı kazanamamış ve finalde elenmiştir. Ancak 45'lik olarak çıkarılan bu şarkı yılın plağı ödülü almıştır. 1985 yılında tekrar Eurovision 'da ülkemizi temsil etmek için katılmıştır. Şarkı Küçük Bir Aşk Masalı Özdemir Erdoğan ile birlikte seslendirmiştir ancak yine başarı elde edilememiştir. Sezen Aksu ve Sen Ağlama albümü en popüler olduğu dönemdir. Sezen Aksu artık müzik piyasasında aktif bir sestir. Ve kendisine vokal yapan birçok sesi de günümüzde müzik piyasasına kazandırmıştır. Bunlardan bazıları Sertab Erener, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Işın Karaca, Hande Yener ve Yıldız Tilbe'dir.
 

Sezen Aksu'nun En Güzel Şarkıları

Sezen Aksu'nun dillerden düşmeyen şarkılarına gelince, Firuze, İkinci Bahar, Sen Ağlama, Tükeneceğiz, Git, Değer Mi? Bir Çocuk sevdim, Şinanay, Belalım, Gidiyorum, Hadi Bakalım, Gülümse, Masum Değiliz sadece akla ilk gelen birkaçıdır. Kendisine ait söz ve besteleriyle 7'den 70'e herkesin kalbine ve ruhuna girmeyi başaran bir sanatçı olarak ve herkesin Minik Serçe'si olarak Türk Pop müziğine katkıları ile başarılı bir grafiğe sahiptir.

Sezen Aksu Hakkında