Sebahat Akkiraz Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Sebahat Akkiraz, 6 Şubat 1955 yılında Sivas'ın Kangal ilçesinde dünyaya geldi. Küçük yaşlarda ailesi ile birlikte Almanya'ya göç eden Akkiraz, İlk ve ortaokulu Almanya'da bitirdi. Ailesi sayesinde ilk müzik eğitimini aile içerisinde gördü. Daha 13 yaşındayken, Arif Sağ ve Orhan Gencebay’ın çaldığı sazlar eşliğinde, Mahmut Erdal ile birlikte ilk 45'lik plağını çıkardı.  Ondan sonra 1983 yılında Türkiye'ye dönerek ilk albümünü çıkarttı. Bu albüm, Sabahat Akkiraz’ın profesyonel anlamda çıkarttığı ilk albümdür. Başarılı şarkıcı kısa zamanda adını tüm ülkeye duyurdu. Musa Eroğlu, Muhlis Akarsu, Arif Sağ, Âşık Daimi, Feyzullah Çınar ve Davut Suları gibi ünlü isimlerle birlikte çalıştı. Albümlerin çoğunu uzun hava şeklinde ve kendisi derlediği türkülerden oluşmaktadır.

 

Sanatçının İlk Yurt Dışı Konseri

İlk uluslararası davetini alarak 1990 yılında Hollanda'ya gitti burada çok önemli projelerde çalıştı daha sonra Fransa'da verdiği konserlerle büyük bir üne kavuştu. Dünya çapında çok tanınan önemli bir şaheserdir. Sabahat Akkiraz Hollanda Brezilya, Almanya, İsveç, Malezya İsveç, İspanya ve Meksika gibi birçok ülkede adını duyurmayı başarmış çok önemli konserlerde yer alıp türküler söylemiştir. Eserleri dünya çapında ilk sıralarda yer aldı. Sabahat Akkiraz, Türk Halk Müziği sanatçısı, Söz beste yazarı ve aynı zamanda eski bir milletvekilidir. 12 Haziran 2011'de İstanbul 3.bölgeden Chp'den milletvekili seçilmiştir.

 

Sabahat Akkiraz Kariyeri

Müzikle iç içe yaşayan Ünlü türkücü Sabahat Akkiraz, Profesyonel anlamdaki ilk albümü olan Şafak Söktü’yü çıkarttı.1985 yılında Arif Sağ ile çalışmaya başlayıp, birçok albüme ve projeye imza attılar. 1990 da Hollanda tarafından ilk uluslararası davetini alıp, Hollanda’da dört konser verdi. Bu sayede dünya çapında tanınmanın yolu açılmış oldu. Ardından Londra Caz Festivaline davet edilen Akkiraz, Grand Union Orkestra ile "Anadolu'dan Yansımalar" adlı projesini tamamladı.

Londra, Dublin ve Glasgow 10 tane konser verdi. Yine 1999 yılında ise Cite De La Muzic Paris'te bir konser verdi. Aynı zamanda Fransa'da turneye çıkıp orada da ona yakın konserler verip tüm dünyaya adını duyurmayı başardı. Başarılı sanatçı 2000 yılında Paris'te Theatre De La Ville de konser verdi. Daha sonra hayatı Le Figaro ve Le Monde gibi ünlü gazetelerin ilk sayfalarda yer aldı.

 

Müzik Şirketi Projesi

Dünya çapında büyük bir üne kavuşan Sabahat Akkiraz, kendi müzik şirketini ve yapımcılığını kurdu. Dünyaya açılan Akkiraz İsveç Fas Malezya, Norveç, Meksika gibi pek çok ülkede konserler vermeye başladı. Toplam 16 ülkede albümleri yayınlanan Akkiraz her yıl 100'ü Aşkın konserler verdi. Hollandalı Ünlü şarkıcı Jesperina De Jong ile beraber birçok konser verip, beraber Hollanda turnesine çıktılar. Aynı yıl Brezilyada verdiği konserler sayesinde Akkiraz, ilk defa türkülerini Güney Amerika'ya taşımış oldu.

2002 yılında ise, Almanya’nın Duesseldorf kentinde Fransız Kültür Merkezinde konser verdi. Kendi bestesi olan Beni Beni adlı türküsü Harrison Ford'un oynadığı  Crossing Over adlı filmde kullanıldı. Ünlü Türkücünün Mezzo TV de hayatını konu alan bir belgesel hazırladı.

 

Sebahat Akkiraz'ın Albümleri

 Hayatını müziğe adayan, usta sanatçı 80'li yıllarda, Gül Yüzlü Sevdiğim, Şafak söktü, İnsana Muhabbet Duyalı, Bir Gerçeğe Bel Bağladım, Boş yere kavgayı zahmet biliriz, Deli Gönül, Bu sene ve Fazilet adlı 8 albüm çıkartmıştır. 90'lı yıllarda  ise, Bendeki Yaralar, Yalan Dünya, Dostların anısına, Dağlar kardeşimi geri verin, Yiğit İnsanların Türküleri, Yüreğimin Sesi ve Sabrın Türküleri adlı albümlerini çıkardı. 2000'den sonra da, Deli Derviş, Kaygusuz, Seyran, Külliyat Türkü Hayattır, Dillerdeki türküler gibi birçok albümü daha mevcuttur.

Sebahat Akkiraz Hakkında