Nurhan Damcıoğlu Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Nurhan Damcıoğlu, 1941 yılının ağustos ayında dünyaya geldi. Ankara’da doğan Nurhan Dağcıoğlu’nun annesi Hafize, babası Mustafa Damcıoğlu ’dur. Nurhan Damcıoğlu, kalabalık bir aileye sahiptir. 9 kardeşi vardır. Fakat babası çeşitli sebeplerle kardeşlerinden 3 tanesini Ankara Keçiören Çocuk Esirgeme Kurumuna verdi. Babası bir açık hava sinemasının sahibidir. Bu açık hava sinemasında özellikle yaz aylarında filmler oynatılırdı. Günümüzde neredeyse hiçbir yerde bulunmayan bu sinema şekli o zamanlar oldukça popülerdi. Annesi Hafize Damcıoğlu ise terzidir. Terzilik görevini Ankara Devlet Tiyatrosu’nda yapardı. Burada tiyatro oyuncularının kostümlerinin dikim ve onarım işleri ile ilgilenirdi.
 

Tiyatro Hayatı
 

Nurhan Damcıoğlu, tiyatro hayatına çok erken yaşlarda başladı. Daha 8 yaşındayken ilk tiyatroculuk deneyimini tattı. Ankara Devlet Tiyatrosu’nun çocuk bölümünde rol aldı. Ortaokulu ise Ankara Cebeci Ortaokulu’nda okudu. Aynı okuldan da mezun olmayı başardı. Ortaokul yıllarında başarısı ile öğretmenleri tarafından sevilen Nurhan’ın tiyatro tutkusu yakınlarındaki kişiler tarafından da takdir topladı. Onun hayatında tiyatro ile birlikte aldığı farklı eğitimler de vardır. Bunlardan bir tanesi de baledir. Madam Marga’dan bale dersleri alması sayesinde dans konusunda da bir adım attı. Aldığı eğitim sayesinde sahne sanatlarında kendini geliştirdi ve esnek bir vücuda sahip oldu.
 

Devlet Tiyatroları Sahnesi
 

Devlet Tiyatrolarında oynamaya ise daha 16 yaşındayken başladı.  17 yaşına gelene kadar Ankara’da yaşamaya devam etti. Fakat 17 yaşında Ankara’da yaşamaktan vazgeçti. İçindeki tiyatro tutkusunun alevi, Ankara sınırları içinde kor olmamıştı. Bunun için İstanbul’a gitti. 1964 yılında çeşitli tiyatro toplulukları ile çalışmaya başladı. Bu topluluklar ile çalışması sayesinde birçok ünlü isimle tanıştı. Ayrıca bu tanışıklık sayesinde hem yetenekleri hem de çevresi genişlemeye başladı.
 

Gazino Serüveni
 

Çeşitli gazinolarda çalıştı. Bu gazinolar arasında; Maksim ve Lunapark da yer alır. Kanto türünde şarkılar söyledi. Fakat kanto türünü geleneksellikten sıyırarak modern bir şekle soktu. Oluşturduğu şarkılarda da modern kanto şarkılar halkın beğenisini topladı. Bu sayede günümüzde “Kanto Kraliçesi” olarak bilindi. Çeşitli müzikallere katıldı. Ülke ülke gezerek konserler verdi. Bu ülkeler arasında; Almanya, Hollanda ve Amerika da yer alır.
 

Özel Hayatı
 

Biraz da Nurhan Dağcıoğlu’nun özel hayatına bakmak gerekir. Nurhan’ın başından iki defa evlilik geçti. Fakat bu evliliklerinde istediğini bulamadı. Her iki evliliğini de özel sebepler ile bitirdi. İkinci evliliği 9 sene sürmüş olmasına rağmen yollarını ayırdılar.
 

Aldığı Ödüller
 

Nurhan Damcıoğlu birçok ödüle layık bulundu. Bu ödüllerden ilkini 1058 yılında aldı. Bu ödül; Milli folklar ekibi ile verildi. Kendisine verilen ödüller bir altın ii tane de gümüş madalyadır. İkinci ödül ise kendisine 1974 senesinde verildi. Bu ödül; Sanatçılar Derneği Jüri Özel Ödülü’dür. Kendisine verilen ödül ise 1 sene sonra verildi. 1975 senesinde Zafer Kantosu parçasına verildi. Bu ödül ise Altın Plak’tır. Nurhan Damcıoğlu’nun; 45’lik plakları, 33’lik plakları, Kaset ve CD’leri, Filmleri ve tiyatro oyunları vardır. Özellikle; Çalıkuşu, Ekmek parası ve Kiraz bahçesi oyunları tiyatro dünyasında daha da sevilmesine yol açmıştır.
 

Dizi ve Film Geçmişi
 

Nurhan Damcıoğlu, son olarak film dünyasında 2014 senesinde görülmüştür. 2014 senesinde Analı Oğullu isimli filmde rol almıştır. Dizi dünyasında da tanınan simalar arasındadır. Bunlardan bir tanesi de bir zamanların popüler dizisi olan ve Gülse Birsel tarafından senaryosu yazılan Avrupa Yakası dizisinde rol almasıdır. Dizinin ilk bölümlerinde rol alarak daha sonra diziden çıkmıştır. 2015 senesinde “Ben Kalender Meşrebim” şarkısını söylemiştir.

Nurhan Damcıoğlu Hakkında