Nilüfer Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Nilüfer

Nilüfer Yumlu 1955 İstanbul doğumludur. Ticaretle uğraşan bir baba ve bir ev hanımı olan annenin tek çocuğudur. Babasını erken yaşında kaybetmiştir. Firuzağa İlkokulundan sonra orta öğrenimini İtalyan Kolejinde tamamlamıştır. 3 yaşından beri astımdır. 70'li yıllarda henüz ortaokuldayken Hafta sonu gazetesinin düzenlediği Altın Ses yarışmasında birinci olmuştur. 1972’de ilk 45'liği ile müzik piyasasına adımını atmıştır. Başarı 1973’de ikinci albümü de getirmiştir. Yılın Kadın Şarkıcısı ödülü yanı sıra 45'likler beğeni alarak satış rekorları kırmıştır. Sahneye ilk çıkışı 1974 yılında Zeki Müren iledir. 1970-1980’li yıllarda yılın kadın sanatçısı seçilmiştir. 1981 yılında Kayahan ile tanışır ve artık Kayahan şarkıları Nilüfer'e emanettir.
 

Nilüfer Ve Evlilikleri

Nilüfer ilk evliliğini 1977 yılında bir prodüktör ile yapmıştır. İkinci evliliği 1984 yılında tiyatro oyuncusu ile olmuştur. Yaşadığı birliktelikler içerisinde haberci Reha Muhtar ile aşkı en uzun süren olmuştur. Bu dönemde evlat edinmiştir. Şu an bir kız çocuğuna sahiptir.

Nilüfer 1972 yılında “Kalbim Bir Pusula” ile müzik dünyasına giriş yapmıştır. Ancak ilk çıkış 1973 yılında “Dünya Dönüyor” ile olmuştur. Daha 17 yaşındayken yılın kadın sanatçısı seçilmiştir. İlk sahne deneyimi İzmir Fuarı’nda Zeki Müren ile gerçekleşmiştir. “Başıma Gelenler”, “Göreceksin Kendini” o dönemin parçalarıdır. Ardı sıra yıllarda; “Kim Arar Seni”, “Oh Ya” 45'likleri ciddi rakamlara ulaşmıştır. 1978’de Türkiye’yi Eurovision’da temsil etmiştir. Albümler her sene ardı arkasına devam ederken hit şarkılar da dillere yayılmaya devam ediyordur. Bu dönemde Kar “Taneleri”, “Varsa Söyle” dikkat çekenleridir. Ve 1981 yılından itibaren Kayahan'la çalışmaya başlamıştır. 1985 de sözü müziği kendine ait olan “Erkekler Ağlamaz” şarkısı yükselişe geçmiştir. 1986 da Kayahan'ın “Geceler” şarkısı ile Eurovision’da birincilik kazanmıştır.
 

Nilüfer ve Unutulmaz Şarkılar

“Dünya dönüyor”, “Kim arar seni”, “Oh Ya”, “Kar Taneleri”, “Erkekler Ağlamaz”, “Geceler”, “Esmer Günler”, “Haram Geceler”, “Son Perde”, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “İspanyol Meyhanesi” yorumlarıyla birçok ödüle layık görülmüştür.

Nilüfer 2012 senesinde kanser hastalığına yakalanmıştır. O dönemde Nilüfer tedavisinin yanı sıra müzikten ve sevenlerinden ayrı kaldı. Ameliyat ve kemoterapi ile sağlığına kavuşmuştur. Tam bir hayvan sever olup 11 kedisi ve 2 köpeği vardır. Kızı Ayşe Nazlı'yı Reha Muhtar'la olan beraberliği sırasında evlat edinmiştir. Müzik hayatı içerisinde 12 Düet ve 13 Düet adı altında iki rock albümü çıkarmıştır. Ciddi bir başarı ve satış grafiği yaşanmıştır. 1997 de Türkiye de UNICEF'in iyi niyet elçisi olarak seçilmiştir. Nilüfer'in hayatı 2010 yılında “Nilüfer-Hepsi Bu” adlı bir kitap yayınlanmıştır.
 

Nilüfer Ve Albümleri

Nilüfer ve müzik buluşması 1972 senesine dayanmaktadır. O dönemlerdeki 45’liklerden günümüze uzanan albümlerde her zaman o buğulu ve güçlü sesle seyirci karşısına çıkan bir sanatçı olmuştur. 1972-1976 arası 45'liklerden sonra 80'li yıllardan itibaren albüm çalışmalarına başlamıştır. Bu dönemlerden “Kar Taneleri”, “Sensiz Olmaz”, “Varsa Söyle” hala unutulmayan şarkılarıdır. 1985'de çıkardığı albümünde söz ve müziği kendine ait olan “Erkekler Ağlamaz” şarkısı ise ön plana çıkmıştır. 1986 da Kayahan'ın “Geceler” şarkısı ile Türkiye'ye birincilik getirmiştir. 1988' de çıkardığı albümünde “Esmer Günler” şarkısı 1990'da çıkardığı albümde “Sen Mühimsin” şarkıları ile zirve devam etmiştir. Romantik şarkıların kraliçesi olan Nilüfer den 1992' de “Şov Yapma” adında hareketli bir şarkı gelince ve bu “Haram Geceler “ile harmanlanınca yine satış rekorları kırılmıştır. 1996 da Kayahan şarkısı olan “Mavilim” ve  “Çok Uzaklarda” şarkıları insanları bir yerlere alıp götürmeyi başarmıştır. Kayahan artık can dostudur. İleriki yıllarda Atilla Özdemiroğlu, Sinan Akçıl, Mustafa Ceceli, Sezen Aksu, Şehrazat, Nazan Öncel gibi isimlerle de çalışmıştır. En son albümünü ise 2016 da çıkarmıştır.

Nilüfer Hakkında