Neşe Karaböcek Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Asıl ismi Neşecan Göktürk olan, Neşe Karaböcek İstanbul'da Yeşilköy'de doğdu. Doğum tarihi 1 Nisan 1947'dir. Baba tarafından Bulgaristan göçmeni olan sanatçının doğduğu ev, cumbalı ahşap ve üç katlı eski İstanbul evlerindendir. Babası devlet demir yollarında muhasebe şefi annesi ise ev hanımıdır. Sanatçının üç kız kardeşi ve bir ağabeyi vardır. Kendisi de ailesinin ikinci çocuğudur. Sanatçı daha üç yaşındayken ailesi babasının mesleği dolayısıyla Ankara'ya taşınır.
 

Ankara'daki Hayatı
 

Annesi sürekli şarkı söyleyen ve yetenekli bulduğu küçük kızını Ankara Radyosu'na götürür. Radyoda çocuk şarkıları ile ilgilenen isim Neşe'yi dinler. Ama Neşe Karaböcek daha üç buçuk yaşında iken çocuk şarkıları değil Türk Sanat Müziği eserleri söylemeyi sever. O yüzden radyoya kabul edilmez. Ama o sırada Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından Küçük Tiyatro bölümü yeni kurulmuştur. Muhsin Ertuğrul bu tiyatro grubu için yetenekli ve hevesli küçükler bulunması için bir talimat verir. Annesi ilan üzerine tiyatroya başvurur ama daha üç buçuk yaşında okuma ve yazma bilmeyen bir çocuğun oyun oynayacağı konusunda şüphe duyulur.


Ama küçük Neşe oyunları ezberlemekte çok başarılıdır ve başrol oynadığı Kara Böcek oyunu herkes tarafından beğenilip tekrar tekrar oynanır. Oyun sırasında hep bu isimle anılması sonucu adı Neşe Karaböcek olarak kalır. Ayrıca bu oyun sırasında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile de tanışır. Sesi çok beğenilen sanatçı Devlet operasında soprano olarak yetiştirilmeye başlar. Aldığı eğitim sırasında Kuğu Gölü operasında oynar. Ayrıca Muhsin Ertuğrul'la birlikte bir oyunda da oynar ve de Halk Evi'nin tiyatrosunda da görev almaya başlar.
 

İlkokul Eğitimi
 

Daha ilkokula başlamadan sopranoluk ve tiyatro konusunda eğitim alan Neşe Karaböcek, ilkokul eğitimi sırasında operaya devam eder, aynı zamanda baleye başlar. Daha çok küçük olmasına rağmen ablası ile birlikte gazinolarda şarkı söylemeye de başlar. Makber gibi çok zor parçaları bile söyler. Yedi yaşına geldiğinde yaptığı bu kadar çok şeyin bir kısmını bırakmak zorunda kalır. Ama okula, konservatuvar eğitimine ve gazinolarda sahne almaya devam eder. Aynı zamanda özel bir şan eğitimi de alır ve yedi yaşında ilk plağını doldurur. Bu plakta Tin Tin Tini Mini Hanım ve bir Arap şarkısı olan Alloma'yı seslendirir. Bir kaç yıl sonra İspanyol müziğine ilgi duyar. Ankara Radyosu'nda Latin Amerika müziği de söylemeye başlar.
 

Profesyonel Müzik Hayatı
 

Artık Sevmeyeceğim ve Ağlama Değmez Hayat'ı söylediği yıllarda plakları çok satar. Altın Plak Ödülü'nü defalarca alır. Çok sayıda albüm ve 45'lik çıkarır. Çok sayıda sinema filminin başrolünde de oynayan sanatçı, çok sayıda ödül alır. Ödüller konusunda rekor kırar. Altın Plak ödülünü ondan fazla alan yoktur, Altın Plak şirketini 1981'de kurar. 91 yılında ikinci eşi ile birlikte New York'a yerleşir, 20 sene orada kalır.
 

Diğer İlgi Alanları
 

Neşe Karaböcek resim yapmayı sever. Yaptığı resimleri 2011 yılında İstanbul'da açtığı bir sergide gösterir. Ayrıca özellikle şifa veren bitkilerle de ilgilenir. Bitkiler konusunda yazdığı Yeşil Elmas isimli bir kitabı da bulunur.
 

Evlilikleri
 

Neşe Karaböcek iki kere evlendi. Her iki evliliğinden de bir oğlu olan sanatçının, ikinci evliliğinden olan oğlu Hasan Ali Yener ne yazık ki bir süre önce kalp krizinden öldü. Sanatçı halen konserler vermeye devam eder. 2019 yılında da ilki Ocak ayında olmak üzere bir dizi konser vermiştir. Halen konserleri çok sayıda dinleyiciyi bir araya getirir ve sanatçının hayranları çok fazladır.

Neşe Karaböcek Hakkında