Nalan Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Müzik, birçok insanın hayatında önemli bir yere sahiptir. İnsanların çoğu eğlenmek, rahatlamak veya stres atmak amacıyla sıklıkla müzik dinlerler. Her insanın hoşlandığı müzik türü ve sevdiği sanatçılar değişkenlik gösterir. Çok sayıda insanın hayatında yer alan müziğin sayamayacağımız kadar çok çeşidi bulunmaktadır. Jazz, rock, pop, hard rock, reggae ve bunlar gibi daha birçok türü bulunan müzik aynı zamanda çok sayıda sanatçıyı da içinde barındırır. Pop müzik, ülkemizde en çok dinlenen müzik türlerinden bir tanesidir. Çok sayıda sanatçı pop müzik türünde eser vermiş ve bu türdeki albümlerini müzikseverlerle buluşturmuştur. Pop müziğe yıllarını veren isimler de vardır. Bunlardan biri olan Nalân, pop müzik alanında önemli eserleri olan bir kadın sanatçıdır.

 

Nalân’ın Eğitim Hayatı

'Of Aman Nalân' ve 'Nalân' olarak da bilinen sanatçının asıl ismi Emine Nalân Tokyürek'tir. Nalân, 15 Kasım 1973 tarihinde Eskişehir ilinde dünyaya gözlerini açmıştır. Annesi ev hanımı olan sanatçının babası ise polistir. Sanatçı 3 yaşında iken babasının tayini çıktığı için ailesi ile birlikte İstanbul'a gelmiştir. İlköğrenimine İstanbul'da başlayan Nalân, beşinci sınıfa kadar burada okumaya devam etmiştir. Daha sonra babasının tayini sebebiyle Afyonkarahisar'a taşınmış ve eğitimine bir süre orada devam etmiştir. 

Nalân, 1984 senesinde ortaöğrenimi gördüğü İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'na Çalgı Eğitimi bölümünde Kanun Öğrencisi olarak başlamıştır. Ortaöğrenimini tamamladıktan sonra lise ve üniversite eğitimine de aynı okulda devam etmiştir. Lise ve üniversitede ise şan bölümünde öğrencilik yaptı ve Klasik Türk Musikisi'ne dair eğitimini tamamlamış oldu.

 

Sanatçının İlk Sahne Tecrübesi

Sanatçı, öğrenci olduğu yıllarda ilk sahne tecrübesini yaşamıştır. Üniversitedeki öğrencilik yıllarından okuldan birkaç arkadaşıyla birlikte Beşiktaş'ta bulunan 'Beşiktaş Sokak Bar' isimli yerde sahne almaya başlamıştır ve bu onun ilk sahne tecrübesidir.1993 senesinde, Ataköy'de bulunan Regatta Bar'da sahne almaya başladı ve bu aslında onun kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Garo Mafyan, o zamanlarda hazırlamış olduğu albümü seslendirecek bir sanatçı arayışı içindeydi. Nalân bu barda çalışırken onu dinleme fırsatı buldu ve albümdeki şarkıları onun okumasını istedi.  Nalân bu teklifi kabul etti ve şarkılar zaten hazır olduğu için albüm kısa sürede tamamlanıp piyasaya sürüldü.

 

Müzik Kariyeri

Sanatçı, 1984 senesinde ilk solo albümü olan 'Of Aman' isimli albümünü müzikseverlerle buluşturdu. Bu albüm onun yıllar boyu 'Of Aman Nalân' olarak tanınmasını sağladı. Sanatçının albümlerindeki şarkıların çoğunun sözü ve müziği kendisine aittir. Nalan'ın çıkardığı her albümündeki en az bir şarkı hit olmayı başarmıştır. Sanatçı 2007 senesinde kendi tarzının dışına çıkmış ve 'Türk Sineması Klasikleri' adlı albümünü yayınlamıştır. Albümdeki şarkıların tümü 'Türk Sanat Müziği'ne ait eserlerdir.

3 Mart 2009 tarihinde Nalân’ın dokuzuncu stüdyo albümü olan 'Demode' piyasaya çıktı. Albümde klip çekilen ilk parça 'Yaralıyım' adlı parçadır. Albümün ikinci klibi ise 'Mnyk' adlı şarkıya çekildi, klibin çekimleri Eyüp Dirlik tarafından yapıldı. Nalân aynı zamanda Serkan Çağrı'nın 2009 yılının Kasım ayında yayınladığı 'Şükrü Tunar Eserleriyle Serkan Çağrı' adlı albümde yer almış ve bu albümdeki 'Unut beni kalbimdeki hicranla yalnız kalayım' adlı şarkıyı seslendirmiştir. Demode albümündeki bir diğer şarkı olan 'Söz Verdik Biz Allah'a' adlı şarkıya çektiği klip bu albümün üçüncü klibidir. Nalân bu albümden sonra 2012'de 'Aşk' ve 2019 senesinde 'Aşk Senin Neyine' adlı iki albüm daha çıkarmıştır.

 

Ödülleri

Sanatçı, 2006 senesinde Kral TV Müzik Ödülleri'nde 'En İyi Arabesk-Fantazi Kadın Sanatçı' ödülüne layık görülmüştür. 2013 senesinde ise Kavram Olimpiyatları Ödülleri'nde Onur Ödülü'nün sahibi olmuştur.

Nalan Hakkında