Müslüm Gürses Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları
Müslüm Gürses Asıl adı Müslüm Aktaş olan usta sanatçı, Urfa ilimizin Halfeti ilçesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Köyü ise Fıstıközü köyüdür. Müslüm Gürses’in Zeyno ve Ahmet adında iki kardeşi daha vardır. O dönemde, babası çiftçilik yapan Müslüm Gürses bebeklik zamanlarını Şanlıurfa’da geçirmiştir. Bir süre sonra, babasının maddi zorluklar çekmesi sebebiyle Adana'ya göç etmişlerdir. Müslüm Gürses hayata tutunmak için birçok meslek denemiştir. Önce terzilik yapmış daha sonra kunduracılık ile uğraşmıştır. Adana’da yaşamını sürdürmeye devam eden Müslüm Gürses’in annesi geçirdiği kötü bir hastalıktan dolayı hayatını kaybetmiştir.
Zorluklarla Geçen Bir Hayat
Belirli bir süre sonra, anne acısı yetmezmiş gibi kardeşini de kaybeder. İşte bu süreden sonra, Müslüm Gürses içe dönük birisi olmaya başlar ve sadece müzikle ilgilenmeye devam eder. Sadece ilkokulu bitiren Müslüm Gürses, daha sonra okul hayatına devam etmez. 14 yaşındayken bir çay bahçesinde yapılan şarkı yarışmasına katılarak hayatının dönüm noktasını orada elde eder. Çay bahçesinde kısa bir süre şarkı söylemeye başlar. Bu süreden sonra Gürses soyadını almıştır. Burada da şansı yaver gitmeyen Gürses, terzilik mesleğini tekrardan icra etmeye başlar.
İlk Sahne Deneyimi
Bir arkadaşının gazinosunda, hastalanan solistin yerine çıkan Müslüm Gürses muhteşem sesiyle herkesi büyüleri ve bu süreden sonra yıldızı parlamaya başlar. Müslüm Gürses muhteşem performansının ardından plak çalışmaları için İstanbul'a gider. 1968 yılında “Emmioğlu” ve “Ovada Taşa Basma” albümü o dönemde oldukça yüksek bir rakamda satış rekoru kırmıştır. Zaman geçtikçe şöhreti günden güne artan Müslüm Gürses, artık şehir şehir dolaşıp konser vermeye başlar.
Şehirlerarası gezen Müslüm Gürses, Tarsus yolunda feci bir kaza geçirir. Bu elim kaza sonucunda şoförü hayatını kaybetmiştir. Kafasından bir kemiği kırılan Müslüm Gürses, öldü sanılır. Ve apar topar morga koyulur. Tam bu esnada gözlerini hareket ettirerek yaşadığını anlatır ve ardından büyük ameliyatlar geçirir. Bu kaza onda, koku alma yeteneği, baş ağrısı, az işitme gibi kalıcı sorunları bırakmıştır.
Olumsuzluklara Rağmen Bitmeyen Müzik Aşkı
Kazanın ardından müziğe daha da sarılan usta sanatçı, “İsyankâr “, “Ben İnsan Değil Miyim” adlı şarkılarıyla arabeskin kalbinin attığı adam olmuştur. 90 yıllarında “Müslümcüler” hayran kitlesi adında bir kitleye sahip olmuştur. Bu kitle hayatın acımasızlığına karşı, kendine zarar beceren bir kitle haline dönüşmüştür. Konserler kendine jilet ile zarar veren birçok hayranı vardır. Defalarca uyarsa da, Müslüm Gürses’i asla dinlememiştir. Bu jiletle zarar verme, toplum tarafından kötü karşılanarak Gürses’e düşüş yaşatmıştır.
Sinema Sahnesine Geçiş Dönemi
1979 yıllarında birçok filmde sahne almıştır. Hayranlık duyduğu Muhterem Nur ile 1985 yılında evlenmiştir. Yıllarca şarkılarından bahsedilen ve sevilen şarkıcı unvanını bu zamana kadar korumuştur. Birçok albüm ve şarkıya imza atmıştır. Hayatı genellikle hep çileli geçmiştir. Fakat Türkiye’de milyonlarca hayranı vardır. Zaman ilerledikçe çağa ayak uyduran Müslüm Gürses çeşitli pop sanatçılarla düetler yapmıştır. Müslüm Gürses 2012 yılında kalp ameliyatı olduktan sonra vücudunda bazı anormallikler meydana gelmiştir. Karaciğer sorunları ve böbrek yetmezliği sorunları ile karşı karşıya kaldı. 4 ay gibi uzun bir süre yoğun bakımda kalan Müslüm Gürses, hayata yenik düşmüş ve 3 Mart 2013 sabahında hayata gözlerini yummuştur. Usta sanatçının bu anı ölümü, sanat camiasını yasa boğmuştur. Sevenleri ve hayranları derin üzüntü yaşamıştır. Günümüzde şarkıları hala severek dinlenen ve ölümsüz birçok şarkı ve eser bırakan sanatçı, hala saygı ve sevgiyle anılıyor.