Mor ve Ötesi Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Mor ve Ötesi; Ocak 1995'te kurulan alternatif Rock gurubu İstanbul'da kurulmuştur. Harun Tekin (vokal & gitar), Derin Esmer (vokal & gitar) Alper Tekin (bas), ve Kerem Kabadayı (davul) gurubun kurucu üyeleridir. 90'lı yıllarda Alman Lisesi'nde okuyan Kerem Kabadayı ve Harun Tekin daha önceden Decision adındaki gurubunu kurmuşlardır. Gurubun mevcut üyeleri; Harun Tekin, Kerem Kabadayı, Burak Güven ve Kerem Özyeğen’dir. Bas gitardaki Alper Tekin ve vokal Derin Esmer guruptan ayrılmıştır. Mor ve Ötesi Müzik Gurubu, 1996- 20003 yılları arasında Ada Müzik, 2001-2003 yılları arasında Universal Müzik, 2003-2005 yılları arasında Pasaj Müzik, 2005-2012 yılları arasında Rakun Müzik ve 2012'den bu yana DMC Müzik şirketleriyle çalışmıştır.
 

Gurubun İlk Yılları
 

Gurup; 1995 yılında ilk şarkılarını Stüdyo Spectrum'da kaydetti. İlk albümleri olan 'Şehir' albümü 10 şarkıdan oluşmaktadır. Bu albüm Haziran 1996'da Ada Yayıncılık tarafından piyasa sürülmüştür. Mor ve Ötesi gurubu ilk konserini Ankara'da vermiştir. Gurubun ilk video klibi parçası ise 'Yalnız Şarkı'dır. Aynı albümün ikinci ve son video klip parçası ise ''Sabahın Köründe" paçasıdır.
 

Bırak Zaman Aksın Albümü ve 1999-2000 Yılları
 

Mor ve Ötesi, 2. albümleri olan 'Bırakın Zaman Aksın' 7 Ocak 1999'da çıkartılmıştır. Ayrıca albümdeki 'Boş Ver' ve 'Son Giden' şarkılarına klip çekilmiştir. 9 Aralık 1999 tarihli Placebo’nun İstanbul konserinde ön gurup olarak sahne almıştır.
 

2001-2003 Arası Gül Kendine Albümü
 

12 Ağustos 20001'de ise Ada Müzik imzası ile 'Gül Kendine' albümü Volkan Gürkan Prodüktörlüğüne çıkarıldı. Albümde yer alan 'Daha Mutlu Olamam' şarkısına klip çekilmiştir. Nisan 2002'de de gurup Türkiye turnesine çıktı.
 

2003-2004 Arası Dönem
 

2003 yılında Şehrazat tarafından bestelenen ve Ajda Pekkan şarkısı olan "Yaz, Yaz, Yaz," şarkılarına cover yapmıştır. Aynı yılın yaz aylarında gurup Fanta Gençlik Festivali kapsamında turneye çıktı. 2004 yılında Çağan Irmak'ın 'filmi olan “Mustafa Hakkında Her Şey' filminin de müziklerini yapmıştır.
 

Dünya Yalan Söylüyor Albümü
 

5 Mart 2004 tarihinde Hakan Gözübüyük prodüktörlüğünde gurup dördüncü albümü olan 'Dünya Yalan Söylüyor' çıktı. Albüm; ABD'nin Irak işgaline tepki niteliğindeydi. Cambaz ve Sevda Çiçeği klipleri de bu yıllarda çıkarıldı. Gurup; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Bir Derdim var' En iyi Film Şarkısı ödülü aldı. Albüm yaklaşık 250.000 adet satış rakamıyla Blue Jean dergisince "Tüm Zamanların En İyi Türkçe Rock Albümü', Billabong dergisi ise "Son On Yılın En İyi İkinci Türkçe Rock Albümü" ödülünü vermiştir.  En aktif yıllarını yaşayan gurup, çok sayıda konser ve turneye çıktı.
 

Büyük Düşler Albümü
 

Mor ve Ötesi gurubu 2006 yılında Rakun adında kendi plak şirketlerini kurdu. 12 parçadan oluşan "Büyük Düşler" 9 Mayıs 2006,'da çıkarıldı. Albümde yer alan 'Şirket ve 'Küçük Sevgilim' ve 'Ayıp Olmaz Mı?' video müzik klipleri yayınlandı.  Albüm Rolling Stone dergisi tarafından "Yılın En İyi Albümü, Blue Jean dergisince de "Yılın En İyi Rock Albümü" seçildi. Şubat 2008'de Almanya turnesine çıktı. Ardından 2008 Eurovision 2008 Türkiye temsilciliği hakkını kazandı. Deli isimli Türkçe şarkıyla 7. oldu. Ardından sonraki yıllarda ise Masumiyetin Ziyan Olmaz ve Güneşi Beklerken albümlerini çıkardı.
 

Diskografi
 

1996      Şehir    

1999      Bırak Zaman Aksın         

2001      Gül Kendine     

2003      Yaz (EP)              

2004      Dünya Yalan Söylüyor   

2006      Büyük Düşler    

2008      Başıbozuk          

2010      Masumiyetin Ziyan Olmaz

2010      Loveliest Mistake (tekli)             

2012      Güneşi Beklerken          

2016      Dünya Yalan Söylüyor   

2016      Anlatamıyorum (tekli)  

2016      Melekler Ölmez              

2018      Sultan-ı Yegâh