Leman Sam Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Leman Sam 23 Temmuz 1951 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Şehnaz Sam adında kız kardeşi vardır. Çocukluk yıllarının bir kısmı İstanbul’un sevilen semtleri olan Anadolu yakasında geçti.  Ailesinin uzun seneler İstanbul'da oluşu,  küçük yaşlarda olan Leman samın İstanbul tutkunu bir çocuk olmasında başrol oynadı. Küçük yaşlarda başarılı bir öğrenci olan Leman Sam müziğe olan ilgisi onu müzik enstrümanlarına yöneltti. En önemlisi küçük yaşlarda şarkı söylemeye başladı. Rumeli kökenli olan Leman Sam babasının subay asker olması sebebi ile çocukluğunun büyük bir kısmını Gaziantep, Ankara, Hakkâri, Mersin gibi çeşitli Anadolu’nun çeşitli yerlerinde geçirmesine neden oldu. Başta şan eğitimi olmak üzere mim, tiyatro ve dans eğitimleri aldı.

 

Başlangıçta Müziğe Yönelmeyi Düşünmedi

Müziği sevmesine rağmen müziği meslek olarak seçmek istemedi. Spor bakanlığında tercümanlık yapmaya başladı.  Uzun bir dönem gazetecilik yaptı. Hatta bu işlerden önce kısa bir sure çiçekçilik yaptı. Hayatı eğlenceli olduğu kadar oldukça zor geçti. Küçük yaşlarda müziğe olan ilgisi onu müziğe yöneltti. 1979 yılında düzenlenen İstanbul Devlet Operası’nda solist alım sınavı düzenlendi. Leman Sam bu sınava girerek başarılı sonuç elde ederek, bu sınavı kazandı. 1,5 sene bu alanda eğitim gördü. Yakın bir arkadaşı Leman Samı müzik dünyasının başarılı ismi olan Mehmet Teoman'la tanışmasını sağladı. Bu tanışma Leman Sam'ın müzik dünyasının kapısını açarak önemli bir giriş yapmasını sağladı.

 

Zülfü Livaneli Şarkıları İle Yıldızı Parladı

Müzik Dünyasına giriş yapan Leman Sam adından sıkça bahsettirmek için çeşitli konserler verdi. Umduğundan hızlı bir zirve yapan Leman Sam değerli sanatçı Zülfü Livaneli’nin söylediği şarkıları seslendirmeye başladı. Daha sonra 1988 yılında ilk albümünü çıkartmak için kolları sıvadı ve Zülfü Livaneli şarkılarının yorumladığı şarkıları albümüne ekledi. Bu albüm müzik piyasasına hızlı giriş yaptı. Leman Sam güçlü sesi ile müzikseverlerin beğenisi kazanarak hayran kitlesinin hızla artmasını sağladı. Aradan 2 sene geçmesine rağmen bu albüm ve eski eserleri verdiği konserlerde söyledi. Aradan 2 sene geçti 1990 yılında yapımcılığını Garo Mafyan’ın üstlendiği ‘’Çağrı’’ albümünü çıkartı.

 

Diplomatik Konserler Verdi

1992 yılında yayınladığı ‘’Ayak sesleri’’ adlı albümü çok fazla satın alındı. Bu albüm dönemin en popüler çalışmaların başında yer aldı. 1994 yılında Eski fotoğraflar ve 1998’de yapımcılığını Vedat Sakman’ın üstlendiği ‘’illa’’ albümü ile müzik dünyasını kasıp kavurdu. Bu şarkı günümüzde hala sıkça dinleniyor. Verdiği diplomatik konserler ise şu şekildedir. 

  • Sopot festivali
  • Abdi ipekçi barış ve dostluk derneği konseri
  • Türkmenistan ve Türkmenbaşı aşkabad konseri
  • Portekiz cumhurbaşkanı Mario suarez, Malezya kralına ve Amerika başkanı George bush konseri

Gibi çeşitli ülkelerin cumhurbaşkanlarına ve kraliyetlerine konserler verdi.

 

Özel Hayatı Tartışıldı

Leman Sam Selim Sam ile 12 yıl evli kalıp ayrıldı. Şelale Şehnaz adında kızları bulunuyor. Yardımsever olması ile tanınan Leman Sam birçok kimsesiz çocuğa da yardım ediyor. Sosyal medyayı sık kullanan sanatçı zaman zaman attığı twetler ile çok tartışıldı. Gerek ülke durumu gerek yaşanan üzücü haberleri eleştirerek adından sık bahsettiren isim oldu. Hayvan sever kişiliği ile beğeni toplasa da zaman zaman eleştirildi. Leman Sam 19 kedisiyle birlikte yaşıyor. Hayvanlara olan düşkünlüğü nedeniyle toplumsal duyarlılığı artırmak için çeşitli çalışmalar yaptı. Bu konu hakkında adına açılmış davaları bulunuyor. Haftanın belirli günlerini hayvan barınağını ziyaret ederek geçiren sanatçı, duyarlılığı ile sanat camiasının sevilen ismi haline geldi. Günümüzde Leman Sam şarkıları sık dinleniyor.

Leman Sam Hakkında