Kazım Koyuncu Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Kazım Koyuncu
 

“Şair Ceketli Çocuk”, “Karadeniz’in Hırçın Çocuğu” gibi birçok lakabı olan Laz müzisyen Kazım Koyuncu, Karadenizli bir rock şarkıcısıdır. Müzisyenliğinin yanında söz yazarlığı, oyuncuk ve aktivistlik gibi çeşitli alanlarda da başarı gösteren sanatçı, Geleneksel Karadeniz Müziği’ne bambaşka bir boyut getirerek kendi tarzını oluşturmuştur. Geleneksel Karadeniz Müziği’ni Rock’n Roll Müziği’yle sentezleyerek farklı bir müzik ortaya koyan Kazım Koyuncu, müziğe çok farklı bir boyut getirerek büyük beğeni toplamıştır. Küçük yaşlardan beri müzikle uğraşan değerli sanatçının ani ve genç yaşta ölümü herkesi büyük üzüntüye boğmuştur.
 

Kazım Koyuncu Kimdir?
 

7 Kasım 1971 tarihinde Artvin’in Hopa ilçesinin Yeşilköy beldesinde dünyaya gelen Kazım Koyuncu’nun nüfus cüzdanındaki doğum tarihi 10 Mayıs 1972 olarak yazılmıştır. Laz kökenli bir sanatçı olan Kazım Koyuncu’nun babası Cavit Koyuncu, annesi Hüsniye Koyuncu’dur. Gençlik döneminde 1980’li yılların sonlarında İstanbul’a taşınan sanatçı, ilk olarak ortaokul döneminde müzikle ilgilenmeye başlamıştır.
 

Bu dönemlerde mandolin çalan Kazım Koyuncu, üniversite eğitimi için İstanbul’a gelmiş ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim almaya başlamıştır. Ancak birtakım siyasi nedenlerden dolayı üniversiteyi bırakmak zorunda kalan sanatçı, henüz 20 yaşındayken ilk rock müzik grubunu kurarak müzikle daha çok ilgilenmeye başlamıştır.  
 

Kazım Koyuncu’nun Kariyer Başlangıcı
 

1992 yılındayken “Dinmeyen” isimli rock müzik grubunu kuran Kazım Koyuncu, kariyerine bu grupla yaptığı müzikle başlamıştır. Lazca müzik yapmak için bir süre sonra gruptan ayrılan sanatçı, rock müziğine olan ilgisi nedeniyle iki unsuru birleştirerek yeni bir tarz ortaya koymuştur. Laz etnik müziği rock müziğiyle harmanlayarak yorumlayan Kazım Koyuncu, 1993’te bir arkadaşı ile birlikte “Şuku” isimli grubu kurmuştur.
 

Daha sonra iki arkadaşının daha katılması sonucu grubun ismini Denizin Çocukları anlamına gelen “Zuğaşi Berepe” olarak değiştirmiş ve 1995’te Bilmiyoruz anlamına gelen “Va Mişkunan” isimli albümü çıkarmıştır. Lazca rock müziğinin ilk örneği olan bu albüm ve grup başlarda çok fazla tanınmasa da sanatçının kariyer hedefi için iyi bir başlangıç yapmasını sağlamıştır.  
 

Kazım Koyuncu’nun Profesyonel Sanat Hayatı
 

Arkadaşlarıyla birlikte kurduğu grupla birçok konser veren Kazım Koyuncu, 1998’de “Bruxel Live” isimli canlı kayıt içeren bir albüm çıkarmıştır. Kısıtlı sayıda çıkardıkları bu albüm sonrasında başarılarının ilerlemesi sayesinde gruba başka üyeler de katılmış ve modern rock anlayışıyla yaptıkları müzik ileri boyuta taşınmıştır. 1998’de gidiyor anlamına gelen “İgzas” adlı albümü çıkararak başarıları daha da ilerleyen grup, 1999’da dağılmıştır.
 

Müziğe tek başına devam eden Kazım Koyuncu, 2001’de çıkardığı “Viya” adlı ilk solo albümüyle adı geniş kitlelerce duyulmuş ve Gülbeyaz dizisinin müziğini yaparak büyük beğeni toplamıştır. 2004’te çıkardığı “Hayde” isimli albümle profesyonel sanat hayatında üst noktaya gelen sanatçı, bu dönemlerde hastalanması üzerine çalışmalarına devam edememiştir.
 

Kazım Koyuncu’nun Yarıda Kalan Sanat Hayatı
 

Karadeniz Müziği’nde önemli bir yere sahip olan Kazım Koyuncu, Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin gibi Karadeniz ünlü müzisyenleriyle çalışmıştır. Hey Gidi Karadeniz konserlerinin gerçekleşmesi için öncülük eden Kazım Koyuncu, bu isimlerle birlikte konserleri düzenleyerek büyük ilgi görmüştür.
 

2004 yılının sonlarında henüz 33 yaşındayken testis kanserinin akciğerlerine yayılması sonucu hastalanan sanatçı, tedavi görmesine rağmen 25 Haziran 2005 tarihinde Amerikan Hastanesi’nde yaşamını yitirmiştir. Sanat dünyası ve hayranları beklenmedik ve genç yaşta ölümüyle büyük üzüntü yaşamış ve İstanbul Kadıköy’de sanatçının adını yaşatan Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Derneği açılmıştır.  
   

Kazım Koyuncu Hakkında
 

Üç tane solo albüm çıkaran Kazım Koyuncu’nun, 2001 yılında “Viya!”, 2004 yılında “Hayde” albümlerinin yanında hastalığı döneminde çalışmalarını gerçekleştirdiği ve 2006 yılında tamamlanan “Dünyada Bir Yerdeyim” isimli albümleri bulunmaktadır. Son çıkarılan albümden elde edilen gelir, sanatçının adının yaşatıldığı Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Derneği’ne bağışlanarak kültür sanat alanında destek yapılması sağlanmıştır.
 

Tedavisi sırasında Trabzonspor için marş yazan sanatçının 2014 yılında hayatının anlatıldığı Yağmur: Kıyamet Çiçeği isimli bir film çekilmiştir. Engin Hepileri’nin Kazım Koyuncu’yu canlandırdığı filmde, Altan Erkekli, Settar Tanrıöğen, Hüseyin Avni Danyal, Sait Genay gibi isimler filmde rol almıştır.  

Kazım Koyuncu Hakkında