Kayahan Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Kayahan 1949 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Tüm gençlik yıllarını Ankara’da geçiren sanatçı, hayatının geri kalan bölümünde uzun bir süre İstanbul’da kalmıştır. İstanbul’da geçirdiği uzun yılların ardından ölümüne kadar Balıkesir’e bağlı Gömeç’te geçirmiştir. Burada pek çok sokağa da sanatçının şarkılarının ismi verilmiştir.

Sanatçı çocukluk yılarından beri müziğe düşkün ve sanata meyilli olması ile dikkat çekmiştir. Babasının görevi nedeniyle farlı yerlerde eğitimi süreci geçmiştir. Eğitim hayatının ve gençliğinin büyük bir bölümü ise Ankara’da geçmiştir. Sanatçı çok sayıda bestelere imzasını atmıştır. Gençlik yıllarından beri amatör olarak başladığı sanat çalışmalarını daha sonra profesyonel bir şekilde ilerletmiştir. Kayahan ve gitarı ayrılmaz birer parça gibi sevenlerinin gözünde yer alan en önemli simgelerdir.

 

Kayahan’ın Özel Hayatı

Kayahan, çok sayıda duygusal besteye imza atarken de üç evlilik yapmıştır. İlk evliliğini Nur Hanım’la yapmıştır. 1973 yılındaki bu evlilik yirmi dört sene sürmüştür. Bu evlilikten 1975 yılında Beste isimli bir kızı doğmuştur. İstanbul’da kalmasının en önemli sebeplerinden biri de bu evlilik ve Beste’nin eğitimi dolayısıyla olmuştur.

Duygusal yapısı gereği sessiz ve doğaya yakın bir yerde yaşamayı arzu etmektedir. İkinci evliliğini ise Lale Yılmaz ile yapmıştır. Bu evlilik ise bir sene kadar sürmüştür. Üçüncü evliliğini ise İpek Tüter ile yapmıştır. İpek Tüter ile olan evliliğinden olan  kızı ise Aslı Gönül’dür. Vefatına kadar da İpek Tüter ile evli kalmıştır. Müzik kariyerine vokalistlik ile adım atan İpek Tüter, Kayahan’ın vokalisti iken tanışıp, evlenmiştir. İpek Tüter ile olan evliliğinin büyük bir kısmında da Gömeç’te yaşamıştır. Kızları ve yaptığı güzel besteleriyle mütevazı bir hayatı olmuştur.

 

Kayahan’ın Sanat Yaşamı

Kayahan aldığı müzik eğitimini, pek çok beste ile taçlandırmıştır. 1971 yılında ise ilk plak çalışmasını yapmıştır. İlk 45’lik plağının ismi ise “Bir Mektubun Var”, ses getiren çalışmalarının başlangıcıdır. Eurovision Şarkı Yarışması için de bestelediği şarkı ise, İstanbul Hatırasıdır. Bu şarkı elemelerden geçemeyerek finale kalamamıştır. Finale kalamasa bile dillerden uzun süre düşmeyecek şarkılar arasına girmiştir.

Aynı sene Neden Olmasın? Adlı şarkı ile ikinci 45’lik plağını piyasaya sürmüştür. 1980 yılında da Bekle Gülüm adlı şarkı ile bir başka plağa imza atmıştır. 1981 yılında çıkardığı albümde çok güzel besteleri yer almasına rağmen, istenilen derecede satış hâsılatı sağlanamamıştır. Bu albümde dillerden düşmeyen besteler de yer aldı. Bunlar arasında ilk akla geleni E Bebeğim isimli şarkısıydı. Canım Sıkılıyor şarkısı da bu albümün içerisinde yer almıştır. Büyük küçük herkesin gönlüne dokunan besteleriyle öne çıkan sanatçılarımızdandır. Geceler isimli şarkısı ile de Altın Portakal ödülünü kazanmıştır. Sanatçı bu dönemlerde Nilüfer ile de başarılı çalışmalar yapmıştır. İkili, o dönemlerde çok sayıda eseri başarılı bir şekilde icra etmiştir.

 

Sanatçının Geniş Hayran Kitlelerine Ulaşması

Sanatçı geniş hayran kitlelerine ulaşmıştır. Çocuklar için de yaptığı besteleri bulunmaktadır. Çok çeşitli programlarda görev alan sanatçı, bir dönem çocuk kuşağında da yer almıştır. 1987 yılında ise Merhaba Çocuklar isimli albüm çalışması ile güzel çalışmalara imza atmıştır. Kayahan’ın bestelediği şarkılar, Nilüfer tarafından son derece güzel okundu. Özellikle, Kar Taneleri, Nilüfer’in çıkışında önemli bir yere sahiptir. Bu ikili Akdeniz Müzik Festivali’nde de birinci oldular. Kar Taneleri, Mor Menekşe en önemli besteleri arasındadır. Hayatının en huzurlu dönemlerini geçirdiği Gömeç’te talihsiz bir şekilde kanser hastalığı ile de mücadele ediyordu. Sanatçı 2015 yılının Nisan ayında hayata gözlerini yumdu. Geride çok sayıda unutulmayacak besteler bıraktı.

kayahan Hakkında