İzzet Altınmeşe Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

İzzet Altınmeşe 1945 tarihinde Diyarbakır’ın Çüngüş beldesine bağlı Cevdere köyünde dünyaya geldi. İzzet Altınmeşe daha bebekken ailesi Adana’ya taşındı. Çocuk yaşlarda şarkı söylemeye başladı. Çocukluk döneminde berberlik yaptı. Daha sonra 18 yaşını doldurunca Adana Halk eğitim Merkezi eğitimlerine katılarak ilk müzik derslerini aldı. İlk defa sahne deneyimini Adana’da yaşadı.
 

1965 yılında ilk plağını doldurdu. İzzet Altınmeşe askerden döndükten sonra 2 yıl Adana’da kaldı. Daha sonra Ankara’ya yerleşti. 1970 yılında müzik çalışmalarını Ankara’da sürdürdü. 1975 tarihinde kendi yöresine ait derlediği ‘’ Maden Dağı’’ isimli türkü ile adından söz ettirdi.
 

İzzet Altınmeşe ülke genelinde tanıtan ‘’ Dert Bir Değil, Elvan Elvan’’ isimli bestesi oldu. Daha sonra Ankara Radyosu’nda çalıştı ve programlara katıldı. Uzun süre İlhan Öztürk’le beraber görev aldıktan sonra İstanbul’a taşındı. Kendi ismine ait bir televizyon programı düzenledi.
 

Türk Halk müziğine kendine has bir yorum getiren İzzet Altınmeşe, özellikle kendi yöresine ait türkülerle adını duyurdu. Doğu ve Güneydoğu kadar Kerkük ve Azeri türkülerini yorumlamasıyla da tanınan İzzet Altınmeşe, derlemeler hazırlayarak 100’e yakın türküyü halk müziğine kazandırdı. Bu zamana kadar 25 albüm hazırladı. Bu albümler dışında 200’ e yakın bestesi, derlemesi ve oynadığı 7 sinema filmi bulunmaktadır.

İzzet Altınmeşe Hakkında