İmera Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

İmera Karadenizli bir müzik grubudur. Bu grup 2014 yılında Hüseyin Ulusan ve Yıldıray Yanlı tarafından kuruldu. Kuruluş amacı ise Karadeniz'in kıyıda köşede kalmış ve fazlaca duyulmamış olan ezgilerini ortaya çıkarmak ve insanlara dinletmekti. Bu açıdan Karadeniz kültürü ve Karadeniz müziğinin tanıtılması grup için büyük bir önem taşıyor. Sürekli yanlış telaffuz edilen Karadeniz şivelerinden ve Karadeniz kültürünün sadece bir güldürü öğesi katılarak eksik tanıtılmasından da oldukça şikâyetçi olan grubun bugüne kadar yaptığı pek çok çalışma bulunuyor. 

 

İlk Albüm Çalışmaları

Ulusan ve Yanlı ikilisine daha sonra Merve Büyüktaş da katılıyor. Grup ilk albümleri olan Ena ile birlikte hemen tanınmaya başlıyor. Ardından da Dio adlı albümlerini çıkarıyorlar. Her iki albümdeki parçalar da çok beğeniliyor. Albümlerde yer alan parçaların pek çoğu derleme. Ama grubun aynı zamanda kendi bestelediği ve yazdığı parçaları da bulunuyor. Grup üyelerinin her biri konservatuar mezunu ve de eğitimlidir. İmera kurulmadan önce her biri kendi başına müzik çalışması yapan kişilerdir. Daha sonra Rumca'da gün anlamına gelen İmera adlı grubu kurmaya karar verirler. Bilindiği gibi bugünkü Karadeniz kültürünün oluşmasında Rumların ve Rumcanın büyük bir katkısı var. İmera da zengin ve derin bir kültür olan Karadeniz kültürünün daha çok tanınmasına ve asıl olduğu gibi özellikleri ile yani güldürü dışındaki özellikleri ile bilinmesine katkıda bulunmaya çalışıyor. 

 

Dio Albümü

İmera, ilk albümleri olan Ena'dan yaklaşık üç yıl sonra daha çok popüler olmalarını sağlayan Dio'yu çıkardı. İlk albümlerinde daha ağır ve slow parçalara yer verirken bu albümde daha hızlı parçalara da yer veren grubun Dio albümünde 15 parça bulunuyor. Bunların yarısı derleme eserlerken diğer yarısı da grubun kendi bestelediği parçalar. İmera'nın en büyük kurulma nedenlerinden birisi özellikle şarkı söylerken Karadeniz şivesi ve ağzı konusunda yapılan hatalar. Bu konularda hassas olan grup üyeleri hem Karadeniz ağzı, hem de oradan kullanılan dillerin gerçek anlamda bilinmesi için özel bir çaba gösteriyor. 

 

Sözlü Kültürün Yaygınlaşması 

Ülkemizin pek çok yerinde olduğu gibi Karadeniz'de de sözlü kültürün ağırlığı hissediliyor. Yani halk arasında kalan pek çok söylence ve şarkı geniş kitleler tarafından bilinmiyor. Üstelik bunların bilinmemesi yanlış tanınmalarına day yol açıyor. Karadeniz insanının şivesi ve de komik tarafları da bu yörenin en çok öne çıkan tarafı. Ama İmera grubu bunun yerine gerçekten sözlü kültürün öğesi olan pek çok şarkıyı derleyerek Karadeniz kültürünün asıl özellikleri ile tanınması için uğraşıyor. Grup üyeleri kendi müziklerinin özellikle Trabzon yöresi ve çevresine ait olduğunu da söylüyor. Karadeniz genel olarak bakıldığında farklı kültürlerin ve dillerin etkisinde kalan bir yer. Grup bunu da vurgulayarak kendilerinin özellikle Trabzon çevresinde yoğunlaştığını belirtiyor. 

 

Grup Üyeleri

Başlangıçta sadece üç kişiden oluşan İmera bugün çok daha geniş bir kadroya sahip. Hüseyin Ulusan dışındaki diğer solist Merve Yavuz’dur. Arka vokallerde ise Yıldıray Yanlı ve de Berat Bayraktar yer alıyor. Özgür Baltacı tulum çalıyor. Kavalda Mecit Çeliktaş, Klavyede Murat Sönmez, akordeonda Erhan Gül, bağla ave cuurada Emrah Küçük, tambu ve buzukide Sezgin Yaman, bas gitarda ise Çağrı Doğan yer alıyor. İlk albümleri Ena'yı 2014'te ikinci Dio'yu ise 2017 yılında çıkartan grup halen müzik çalışmalarına devam ediyor. Grubun parçaları internette izlenme rekoru kırıyor. Özellikle ilk albümlerinde yer alan Emri Olur adlı parçanın başka sanatçılar tarafından da söylenmesi ile grubun tanınmasında en etkili olan parça olduğu söylenebilir. 

İmera Hakkında