İlhan İrem Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

İlhan İrem 1955 yılında Bursa şehrinde dünyaya geldi. Müziğe olan ilgisi müzik  hayatına erken başlamasına ortam hazırlamıştır. Daha ortaokul yıllarında okulun orkestrasının solisti olarak görev alan sanatçı bu uzun yolda yürümeyi kendisine hedef edinmiştir. Lise yıllarında da müzikle ilgilenmiş ve bir gazetenin yayınladığı müzik yarışmasına kurdukları grubu ile katılarak birinci oldular. Meltemler adını verdikleri grupları Bursa’da bulunan bazı mekânlarda şarkı söyleyerek geçimlerini temin etmişlerdir. İlhan İrem ve grubunun kıl zamanlar yaptığı şarkılar istenilen beğenileri alamadı. Fakat pes etmeyen başarılı sanatçı ve arkadaşları Yazık Oldu Yarınlara ve Haydi Sil Gözlerini adlı şarkılar sanatçıyı bir anda popüler konuma getirdi.
 

Dilden Dile Söylenen Şarkıları

İlhan İrem'in çok fazla birbirinden güzel bestelenmiş eseri bulunmaktadır. Eskiler gibi günümüz genç nesilde onu severek dinlemektedir. On adet 45'liği bulunmaktadır. Bu 45'likler arasında en çok bilinen ve beğenilen şarkıları arasında Haydi Sil Gözlerini ve Anlasana, Üzülme Dostum, Havalar nasıl, Ayrılık Akşamı, Sensiz de Yaşanıyor şarkılarıdır. Ünlü sanatçı vakitlerinin çoğunu şarkı sözü yazarak geçirmiştir. Sevgiliye adlı albümünü hazırlarken bu albüme Nazım Hikmet' sözlerini de koymuştur. Bir Yıldız adlı bestesi ile Türkiye'yi Eurovision' da temsil etmiş fakat bazı sebeplerden dolayı bir sonuç elde edilemedi.1984'te Türkiye'yi Bulgaristan'da düzenlenen bir yarışmada temsil etti fakat olumlu bir netice alınmadı.
 

Sanat Hayatını Taçlandıran Ödüller

İlhan İrem besteleri ve muhteşem şarkıları ile birçok gönülde yerini alan bir sanatçıdır. Yılların birikimi ile yazdığı şarkıları onun sanat basamaklarını hızla çıkmasını sağladı. Sanat hayatı boyunca altı kez Altın Plak aldı. Bu ödülün yanında daha birçok ödülde almıştır. Ayrıca pek çok dergi tarafından Yılın erkek Sanatçısı ve Yılın Sanatçısı ödüllerini aldı. Bunun dışında yazıp bestelediği eserleri de yine Yılın Şarkısı ya da Yılın Albümü ödüllerini aldı. Sanatçı bu ödüller ile sanat yaşamını hem taçlandırdı hem de müzik dünyasında önemli bir yer edindi. Kendine has tarzı ve yorumuyla herkesin beğenisini topladı.
 

İlhan İrem'in Müzik Dışında Yazdığı Denemeleri

İlhan İrem başarılı ve tanınan bir söz yazarıdır. Kendine özgü yorumları ile sevilen sanatçı aynı zamanda şiir ve yazardır. Birbirinden güzel kitaplar çıkaran İlhan İrem'in yazdığı eserler; Pencere Köprü ve Ötesi adlı eser bir hikâyedir. Uzaklarda Biri Var, Delirium, Milenium Sanalizasyon Fareleri, Yarasalar ve Diğerleri adlı denemeleri yayınlandı. Ayrıca Katasrof adlı şiirleri de yayınlandı. Güneş Ülkesinin Karanlık İnsanları, Siyah Kuğunun Şarkısı eserleri de oldukça bilinen kitaplardır. Hemen her sanat dalıyla ilgilenen usta sanatçı bu alanların çoğunda başarı gösteren ender kişilerdendir. Kendi yorumlarına göre bir hayran kitlesi olan İlhan İrem resim çizimleri ile de uğraşmış ve iyi olan resimlerini de sergilerde sergilemiştir.
 

Sanatçının En Sevilen Şiirleri

Söz yazarı ve bestecisi olan İlhan İrem'in birbirinden anlamlı ve özel eserleri bulunur. Bu eserler içerisinde ise şiirleri ayrı bir yer tutar. Bunlar; Konuşamıyorum, Sevgi Yetmez, Bu Yağmur, Anlasana, Aşk Değil Nefret Değil, Ölmüş İçimde Hasret, Çocuk Oyunu, Ayın Dudakları, Yemyeşil Bir Deniz, Ben Değilim, Bezgin, Dön, Derin Uyku, Hayatın Üçüncü Gözü, Yağma Yağmur, Bal Gözlüm, Ara Ara Beni Ara, Yaşamın Bir Yerinde, Boyut Farkı ve Disneyland gibi şiirleri vardır. Hepsi birbirinden değerli olan bu eserler sanat dünyası ve insanlar için oldukça fazla anlamlı eserlerdir. Bu sebeple sanatçı daha hayattayken kıymetini en iyi şekilde bilmek gerekir.

İlhan İrem Hakkında