Hümeyra Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Hümeyra Akbay, Ankara Hukuk Fakültesi’nin dekanı  Muvaffak Akbay’ın ve dört yabancı dil konuşabilen Malike Hanım’ın çocuğu olarak 15 Ekim 1947 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Ailesi Hümeyra'ya, onun bakımından ve eğitiminden sorumlu olan Avustralya kökenli bir kadın tuttu ve bu sayede oldukça katı kurallar ile büyüdü. Sanatçı, çok küçük yaşlardan itibaren sanatla ilgilendi. Daha 5 yaşındayken bale eğitimi alan Hümeyra, ilkokul öğrenimine Ankara Koleji’nde başladı ancak 10 yaşına bastığında babası vefat edince annesiyle beraber İstanbul’a yerleşmek zorunda kaldılar.
 

Annesi Malike Hanım kızı Hümeyra’yı, lise tahsili için Londra’da yaşayan dayısının yanına yolladı. Hümeyra, Londra’da gitar çalıp beste yapmaya başladı. Hümeyra, eğitimini dayısının yanında tamamlar tamamlamaz henüz 18 yaşında İstanbul’a döndü ve Ekspres gazetesinin Beyoğlu ve Cemiyet muhabiri olup ilk çalışma yaşamına böylelikle başlamış oldu.
 

Hümeyra’nın Müzik Kariyeri Ne Zaman Başladı?

Hümeyra'nın hayatı, dönemin en gözde plak şirketlerinden biri olan Melodi Plak ile yolları kesişince birden değişti. Sanatçı, Melodi Plak bünyesinde, ilk olarak plak tasarımları yapıyordu. Bir çalışma gününün sonunda yorgunluğunu atmak için gitarıyla kendi bestesi olan “Olmasaydı” şarkısını söylediği sırada, patronu tarafından keşfedildi. Patronu Hümeyra'nın sesine hayran kaldı ve ona hemen bir plak teklifinde bulundu. Böylece 1969 yılında Hümeyra’nın ilk plağı, “Güzelliğin On Para Etmez Bu Bendeki Aşk Olmasa” olarak çıktı. Bu plağı “Sessiz Gemi” ve “Kördüğüm” besteleri takip etti. Hümeyra, yaptığı bestesiyle Altın Plak ödülü kazandı.

Hümeyra’nın piyasaya çıkan ilk albümü ise 1977 yılında “Anlatamıyorum” isimli albüm oldu. Bu şarkıyla sanatçı, Türkiye’nin hakiki pop starı unvanını aldı. 

Hümeyra Sinema İle Ne Zaman Tanıştı?

Sanatçının ilk sinema macerası 1980 yılında, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı “Talihli Amele” filmi ile başladı. Ardından Ömer Kavur’un yönettiği “Kırık Bir Aşk Hikâyesi” isimli film ile devam etti. Hümeyra, sonrasında Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Asiye Nasıl Kurtulur?” isimli filmde rol aldı.
 

Hümeyra’nın Sinema Kariyeri ve Ödülleri

Hümeyra, 1986 yılında “Asiye Nasıl Kurtulur?” filmiyle Altın Portakal ödüllerinde, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne layık görüldü. Daha sonra “Ödüller Kimin İçin” adlı tiyatro oyunuyla Ankara Sanat Kurumu tarafından Hümeyra'ya en iyi kadın oyuncu ödülü verildi.
 

Hümeyra, 1990’lı yılların ortalarına gelindiğinde ekranlardan kayboldu. 2000’li yılların en meşhur dizilerinden olan “Avrupa Yakası” isimli dizide rol aldı. Bunun yanında Çağan Irmak’ın yönettiği “Babam ve Oğlum” filminde yer alarak sinemaya yeniden dönmüş oldu. Hümeyra daha sonra yine Çağan Irmak’ın yönettiği “Kâbuslar Evi” ve “Ulak” isimli sinema filmlerinde de oynadı.
 

2007 yılında TÜRKSAK Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda Apollon Heykelciliği ödülüne layık görüldü. Bunun dışında Hümeyra, “Ben Anadolu” isimli tiyatro oyununda birbirinden farklı karakterleri canlandırıp 2007 yılı İsmail Dümbüllü ödülünün de sahibi oldu. Hümeyra’nın “Babam ve Oğlum” adlı sinema filminde ortaya koymuş olduğu performans sayesinde Sinema Yazarları Derneği'nin vermiş olduğu en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.
 

Hümeyra’nın Evlilikleri

Hümeyra, ilk kez 18 yaşında iken Haluk Aşkın ile evlendi. İkinci evliliğini 19 Ekim 1971 tarihinde aynı filmde rol aldığı Fikret Hakan ile yaptı. Maalesef bu evlilik ancak 1 ay sürebildi. Hümeyra üçüncü evliliğini 1972 yılında Mithat Bigat ile yaptı. Sanatçının bu evlilikten 11 Mart 1973 yılında Sadık ismini koydukları oğlu dünyaya geldi. Hümeyra 1981 yılında ise yönetmen Ömer Kavur ile evlendi. Hümeyra’nın beşinci ve son evliliği ise 1999 yılında caz piyanisti olan Jimmy Cicero ile oldu. Bu evlilik 2001 yılına gelindiğinde sona erdi.

Hümeyra Hakkında