Hakkı Bulut Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Doğum yeri Tunceli olan Hakkı Bulut, 3 Şubat 1945'te dünyaya geldi. İlkokulun bir kısmını kendi köyünde bir kısmını ise Malazgirt'te tamamladı. Daha sonra ailesi ile birlikte Adana'ya taşınan Hakkı Bulut, orta eğitimi de Adana'da tamamladı. Adana'da lise eğitimini tamamladıktan sonra Öğretmen Okulu'na gitti. Bu okuldan mezun olup öğretmenlik yapmaya başladı. Öğretmenlik hayatı yaklaşık olarak 12 yıl devam etti. Babası da saz çaldığı için küçük yaştan beri müzikle yakından ilgilendi. 

 

Müziğe Başlaması

Hakkı Bulut ilk albümü olan Leyla'yı 1967 yılında çıkardı. Bu albümde arkasında saz çalanlar arasında Orhan Gencebay ve Arif Sağ da bulunuyor. Daha sonra Adana'da düzenlenen Altın Ses yarışmasına katıldı ve bu yarışmada birinci oldu. Yarışmanın ardından plak çalışmalarına başladı. 1969 senesinde ilk plağını çıkardı. Bu plağın adı İkimiz Bir Fidanız. Hem güftesi hem de bestesi kendisine ait olan bu para, sonradan bu şarkısı yıllar boyu dillere dolandı. Pek çok ünlü şarkıcı bu parçayı yeniden yorumladı. 

 

En Ünlü Parçaları

1960'ların sonu ve 1970'lerin ilk yarısı Hakkı Bulut'un yaratıcılık açısından en verimli olduğu yıllar. Bu yıllarda bestelediği pek çok parça hala farklı sanatçılar tarafından tekrar tekrar yorumlanıyor. Bu yıllardaki ünlü parçaları arasında Dokunmayın Dünyama, Ben Köylüyüm, Falcı ve Ben Buyum gibi parçalar da yer alıyor. Sanatçı günümüze kadar 18 adet 45'lik plak ve de 58 tane albüm hazırladı. Kendisine ait olan 900'e yakın parça bulunuyor. Çok sayıda ödül alan Hakkı Bulut altı kere altın plak ve bir kere altın CD ödülleri kazandı. Ayrıca çok ünlü bir başka parçasının yer aldığı Son Mektup ve Ben Tövbemi Geri Aldım adlı parçaların yer aldığı Long Play'i de en iyi Long Play ödülünü almıştır. Bunların dışında da aldığı sayısız ödül bulunuyor. Üstelik 250'den fazla parçası pek çok farklı sanatçı tarafından tekrar tekrar yorumlandı. 

 

80'lerin Sonu ve Arabesk Tartışmaları

Bir dönem Arabesk müziğe dair ciddi tartışmalar yaşandı ve bu tarz müzik devletin resmi kanalı olan TRT'de yasaklandı. Hakkı Bulut müzik tarzı olarak Arabesk müzik sanatçısı olarak tanımlanıyor. 1988 tartışmaların alevlenmesi ile Kültür Bakanlığı bir kongre düzenledi ve bu kongrede arabesk müziğin etkileri ve kültürümüze yansımaları tartışıldı. Kongredeki konuşmacılardan birisi olan hakkı Bulut'tan bu tarza uygun bir şarkı bestelemesi istendi. O da Seven Kıskanır adlı parçasını hazırlayıp TRT'ye sundu. Bu parça kendisinin yaklaşık olarak altı ay kadar önce piyasaya sunduğu albümün bir parçasıydı. Sözleri Hakkı Bulut'a bestenin arenjesi ise kendisiyle birlikte Esin Engin'e ait. Bu parça TRT2ye ve Kültür Bakanlığı'na sunulan ilk arabesk eserlerden birisidir. Bakanlığın onayından sonra TRT bu parçayı çalmaya başladı ve TRT'de ilk defa Arabesk müzik dinlendi. 

 

Türk Müziğine Katkısı

Hakkı Bulut mütevazı bir hayat sürdü ve aynı zamanda kuzeni olan eşiyle birlikte hala mutlu bir evliliği var. Kısa bir süre önce ciddi bir kalp ameliyatı geçirmesine rağmen sağlıklı olarak hayatına devam ediyor. En son albümünü ise 2016 senesinde çıkardı. Kutuplarda Gül Yeşertirim adlı bu albüm sanatçının 61. albümüdür. Ömrünün sonuna kadar müzikle ilgilenip beste yapmak istediğini belirten sanatçı, albüm sayısını 100'e tamamlamak istediğini belirtmiştir. Arabesk müziğinin yaygınlaşmasında ve sevilmesinde katkıda bulundu. Bir dönem ciddi bir tartışma konusu olan bu müzik tarzı konusunda ciddi çalışmaları oldu. Çok verimli bir sanatçı olarak çok sayıda bestesi olan sanatçının pek çok parçası günümüzde de film ve dizilerde çok sık duyuluyor.  

Hakkı Bulut Hakkında