Güler Duman Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Güler Duman,  30 Haziran1967 yılında İstanbul'da doğdu. Aslen Erzurumlu olan Güler Duman, ilk okul, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul'da okudu. 1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünü kazanmasına rağmen, müziğe olan ilgisinden dolayı bu bölüme devam etmeyerek müzik alanında eğitim görmeye karar verdi.

Başarılı sanatçı 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi bölümünü kazanıp, bu bölümden de 1992 yılında mezun olarak bitirdi. Pir Sultan Abdal Mahlası Tez çalışmalarını kitap olarak yayımlayan ünlü sanatçının danışmanlığını da ünlü müzik ustaları Neriman Tüfekçi ve Yücel Başmakçı üstlendi. Akademik çalışmalarına devam eden sanatçı, doçentlik tezini de hazırladı. Şimdi ise Türk ve dünya ritimleri adındaki ikinci tezi için çalışmaktadır. Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, derlemeci, besteci ve aynı zamanda folklor araştırmacısı ve yazardır. 

 

Güler Duman'ın Kariyeri

Güler Duman'ın  küçük yaşlarda müziğe ilgisi vardı. Daha İlkokulda iken, Ruhi Su Dostlar Korosu yer aldı. Burada Mustafa Buldan, sanatçının sesini çok  beğenip, Hakkâri’de Bir Mevsim filminde sesi ile kadrosuna dâhil etti. Bu sayede birçok albüm teklifi alan sanatçı, 1980 yılında daha çok küçükken Dost Garip adındaki ilk albümünü çıkarttı.

Albüm çok fazla beğenilerek 1 milyonun üzerinde rekor bir satış yaptı. Mustafa Buldan sayesinde sanat dünyasında ismini büyük  kitlelere duyurmayı başardı. 1993 yılından sonra Almanya'ya yerleşti. 2008 yılında ise Almanya Kültür Bakanlığı tarafından Kültür elçisi seçildi. Daha sonra  Almanya'da ve birçok ülkede Türk halk müziği, Türk ritimleri ve  dünya ritimleri üzerine birçok seminer verdi. 

Güler Duman, 16 Ağustos 1995 yılında Kral TV Video Müzik Ödülleri Türk Halk Müziği dalında, en iyi bayan sanatçı ödülünü aldı. Ayrıca sanatçının Almanya'da kendi müzik okulu vardır. Bu okulu yönetmekle beraber, binlerce öğrenciye ders vermektedir. 

 

Güler Duman'ın Albümleri

Başarılı Sanatçı Güler Duman, Müzik çalışmaları dışında beste ve  derlemelere de yer vermiştir. Geleneksel Türkülerin yanında halk ozanlarının eserlerini de albümlerindeki şarkılarda yer vermiştir. ( Aşık Veysel, Musa Eroğlu, Mahzuni Şerif, Abdurrahim Karakoç ve Muhlis Akarsu gibi) Güler Duman'ın ilk albümü 1980 yılında henüz çocuk yaşlarda iken, çıkarttığı Dost Garip adındaki çalışmasıdır. Ardından O Leyli Leyli, Seher Yeli, Mevlayı Seversen adli albümleriyle sesini büyük kitlelere duyurdu.

1986 yılında Nazlı Yare Küskünüm, dört dilden dört telden, misafir geldim ve kulluk benim olsun sultanlık senin adlı albüm çalışmalarıyla büyük başarıya ulaştı. 90'lı yıllarda da albüm çıkarmaya devam eden ünlü sanatçı, Sazımızla Sözümüzle1 adlı albümünü Zafer Gündoğdu ile beraber çıkarttı. Daha sonra 1991'de Buldular Beni, Gül Yüzlü Sevdiğim ve Duygu Pınarı albümlerini çıkarttı. Ardından Hasret Türküsü, Bu Devran, Öl Deseydin Ölmez Miydim adlı parçalarını başarılı bir şekilde çıkarttı.

 

Güler Duman’ın 2000’li Yılları

Güler Duman daha sonra 2000'li yıllarda ise Yolcuyum Bu Dağlarda, Sazımızla sözümüzle2, Pir Sultan dostları ve Sazımızla sözümüzle 3 adlı eserini Özlem Özdil ile beraber seslendirmiştir. 2009 yılında Türküler Dile Geldi, 2012 yılında ise Sesime ses katanlara selam olsun, Yüreğimden Yüreğinize ve 2013 yılında Erzurum Dağları Kar ile Boran adlı albümlerini çıkartarak tüm ülkede en çok dinlenen ve en çok sevilen Türk halk müziği sanatçılarından biri olmuştur. 2013 yılında ise TRT Müzik programında Türküler Dile Geldi adlı bir sezonluk programda yer aldı. Birçok ünlü sanatçıyı programında konuk edip, düet yaptı. 2017 yılında ise Yüreğimden yüreğinize, Sazım adlı albüm çalışmalarını başarıyla tamamladı.

Güler Duman Hakkında