Gönül Yazar Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Hem şarkıcı hem de sinema oyuncusu unvanlarının ikisini birden hak ederek taşıyan Gönül Yazar, tarihler 12 Ağustos 1932'yi gösterdiğinde İzmir'de dünyaya geldi. Aslan burcuna mensup olan sanatçının gerçek ismi Mürşide Gönül Özyeğiner’dir. İlk evliliğini henüz 14 yaşında iken Necdet Yazar ile gerçekleştirdi.
 

Müzik Kariyeri Nasıl Başladı?

Ankara Radyosu'nda kariyerine başlayan sanatçı, orada Fahri Kopuz ve Suphi Ziya Özbekkan gibi çok değerli müzik üstatlarından eğitim gördü. Daha sonrasında Ankara Radyosu'ndan İstanbul sahnelerine geçiş yaparak profesyonel müzik hayatına başladı. 22 yaşına geldiğinde Ege Ses Kraliçesi yarışmasında birinci seçilen Gönül Yazar, uzun seneler Zeki Müren ile beraber sahne aldı. 1962 senesinde ilk müzik çalışması “Bak Bir Varmış / Takamadım Başıma Yıldızlardan Tacımı” isimli 78’liğini piyasaya sürdü. Sanatçı, ilk 45’liği olan “Kelebeğim/Hayran Olurum Aşkı Bilene” adlı çalışmasını 1965 senesinde yayınlamıştır.
 

Oyunculuğa Nasıl Adım Attı?

Ünlü sanatçı daha sonraki yıllarda sinema oyunculuğuna başladı. İlk sinema tecrübesinde, Hulki Saner’in yönetmenliğini üstlendiği “Taş Bebek” adlı filmde, Göksel Arsoy ile başrolleri paylaştı. Bu sırada Karaca Tiyatrosunun sahneye koyduğu “Papazlar Trafiği” isimli bir İngiliz tiyatro eserinde de Adile Naşit ve Gülriz Sururi gibi dönemin ünlü tiyatro sanatçılarıyla aynı sahneyi paylaşıp oyunculuk yeteneğini geliştirdi.
 

Aldığı Müzik Ödülleri Hangileridir?

Genellikle Türk Sanat Müziği seslendirmeyi tercih eden Gönül Yazar, zaman içinde pop müzik tarzında da şarkılar söylemeye başladı ve sahne programları çok beğeni kazandı. Yaşar Güvenir’in bestelediği “Sensiz Saadet Neymiş” isimli şarkısının bulunduğu 45’liği sanatçıya altın plak ödülü kazandırdı. 1979 senesinde çıkardığı "Taş Bebek" ile 1989 senesinde çıkardığı "Gönül'den Gönüllere" albümleri onun Türk müziğinin unutulmaz isimleri arasına yer almasını sağlamıştır.

 

Kaç Kez Evlendi?

Üç tane kız kardeşe ve bir tane erkek kardeşe sahip olan Gönül Yazar, bir defasında Ahsen isimli kardeşinin şizofreni hastası olduğunu ve intihar ettiğini açıklamıştır. İlk evliliğini yaparak soyadını taşıdığı Necdet Yazar'dan boşandıktan sonra sanatçı, daha 22 yaşında iken, ünlü söz yazarlarından olan Fikret Şeneş’in eşi Bedri Çapa ile ikinci evliliğini yapmıştır. Daha sonraları beş defa daha evlenen Gönül Yazar, 2015 senesinde, bir evlilik programına katılarak orada evlilik için yer alan Demir Bey ile evlenmek isteyince tüm dikkatleri üzerine çekmiştir.

 

Albümleri

Gönül Yazar isimli albümünü Şençalar Plak ile çıkaran sanatçı, Arya Plak ile Dertleri Zevk Edindim, Televizyon Plak ile Nisan Yağmuru, Kervan Plak ile O Ağacın Altı, Atlas Plak ile Artık Bu Solan Bahçede, İstanbul Plak ile Çakıl Galasında, Yavuz Plak ile Ağlar Gezerim isimli albümleri yapmıştır. Gönül Yazar'dan Seçmeler ve Tadı Yok sensiz geçen, Elenor Plak ile Aldırma Gönül, Taş Bebek, İşte Benim Dünyam, Gönül Defterim, Sevmek İstiyorum, Emre Plak ile Gönül'den Gönüllere, Harika Plak ile Kırmızı Gülün Alı Var, Ossi Müzik ile Bir Zamanlar 2 ve En İyileriyle Gönül Yazar isimli albümleri çıkarmıştır.
 

Filmleri

1960 ile 1992 seneleri arasında Tanık, Vurgun, Gel Desen Gelemem Ki, Ölüme Giden Yol, Kara Gözlüm Efkârlanma, Aslan Yürekli Reşat, Trafik Belma, Beyoğlu'nda Vuruşanlar, sanatçının rol aldığı filmlerdir. Fakir Bir Kız Sevdim, Halime'yi Samanlıkta Vurdular, İdam Mahkûmu, Kanlı Mezar, Mezarını Hazırla, Namus Kanla Yazılır, Dudaktan Kalbe, Taçsız Kral, 65 Hüsnü, Adım Çıkmış Sarhoşa filmlerinde yer almıştır. Bilen Kazanıyor, Bir Garip Adam, Hüseyin Baradan Çekilin Aradan, Kocamın Nişanlısı, Yalancının Mumu, Cımbız Ali, Köye Giden Gelin, Sahte Sevgili, Şu Kızların Elinden, Var mı Bana Yan Bakan, Kelepçeli Aşk, Ateşli Kan, Bir Gecelik Gelin, Bir Bahar Akşamı, Taş Bebek isimli filmlerde oyunculuk yapmıştır.

Gönül Yazar Hakkında