Erkin Koray Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Erkin Koray, 24 Haziran 1941'de İstanbul, Kadıköy'de doğar. En ünlü rock müziği sanatçılarımızdandır. orijinal tarzı ve farklı yorumuyla dikkat çeker. Kendi müziği daha çok Anadolu rock olarak bilinir. Çünkü pek çok türküye rock müziğe uygun yorumlar getirdi. Ama hard rock tarzında da çok eseri vardır. Tam anlamıyla orijinal ve özgün bir sanatçıdır. Hem Doğu hem de Batı müziğinin güzel parçalarına farklı yorumlar getirir. Köprüden Geçti Gelin gibi türkülerin yanı sıra Nihansın Dideden gibi sanat müziği parçalarını da yeniden seslendirir.
 

Elektro Bağlama

Erkin Koray'ın en ünlü olduğu zamanlar 1960'lı yılların sonudur. Bu sırada türkülere yeni bir yorum getirmek için elektro bağlama kullandığı hatta bu müzik aletini ilk icat eden sanatçı olduğu kabul edilir. Sanatçının müzik tarzı çok kimseye ilham verir. Çünkü geniş bir müzik tarzı vardır. Mesela Şaşkın, esterabim ve Fesupanallah gibi en ünlü parçalarının arabesk rock tarzında olduğu kabul edilirken, Öfke ve Akrebin Gözleri parçalarının metal müziğe yakın olduğu kabul edilir. Dahası Yağmur ve Mesafeler parçaları da psychedelic rock olarak kabul edilir.
 

Erkin Koray Müzik Eğitimi

Erkin Koray ilk müzik eğitimini piyano öğretmeni olan annesinden alır ve piyano çalmayı küçük yaşta öğrenir. Daha sonra gitarla ilgilenmeye başlar. Lise eğitimini İstanbul Alman Lisesi'nde tamamlar. İlk müzik grubunu 1950'li yıllarda Erkin Koray ve Ritimciler olarak kurar. 60'lı yıllara kadar amatör olarak gruplarda çalışmaya devam eder. İlk 45liğini 1962'de çıkarır. Askerliğini de gitarist ve solist olarak tamamlar.
 

Erkin Koray’ın İlk Ünlü Oluşu

Askerlikten sonra kısa bir süre Almanya'da yaşayan sanatçının ikinci 45liği içerisinde yer alan Kızları da Alın Askere ilk ünlenmesini sağlayan parçası. Türkiye'ye döner dönmez çıkardığı bu 45lik ününün artmasını ve geniş kitlelerce dinlenmesini sağladı. 1968 senesinde Altın Mikrofon yarışmasında 4. olan sanatçının bu yarışmada seslendirdiği Çiçek Dağı ve Meçhul adlı parçaların yer aldığı albümü çok yüksek bir satış yapar. 1960'lı yılların sonunda Erkin Koray'ın adının daha çok duyulmasını sağlayan parçalar arasında Hop Hop Gelsin ve Anma Arkadaş gibi parçalar da yer alır. Gençliğini 60'lı yıllarda yaşayan çoğu kişi Erkin Koray parçalarıyla büyür.
 

Erkin Koray’ın Müzik Çizgisinin Netleşmesi 

Erkin Koray 1969 yılında bir grup arkadaşı ile Yeraltı Dörtlüsü grubunu kurar. Bu grup underground olarak adlandırılan yeni bir müzik akımının netleşmesini sağlar. 1970li yılların ilk yarısının tamamlanmasına kadar farklı müzik gruplarında çalışır. fesupanallah ve Züleyha gibi ünlü parçaları da bu sıralarda ünlü olur. Erkin Koray bu dönemde artık pek çok parçayı yenilemiş ve özgün bir yorum getirmiştir. Ayrıca çok geniş bir hayran kitlesine sahiptir. 1974 ve 1984 yılları arasında ise sanatçı Türkiye'den çok Kanada, Hollanda ve Almanya'da yaşadı. Bu dönemdeki en ünlü parçaları Arapsaçı ve Esterabim de sanatçının ününe ün katan parçalar arasında yer alıyor.
 

Şimdilerde Erkin Koray 

Erkin Koray en son Türkiye'ye 1985 yılında döndü. 1985 ve 1990 yılları arasında da önemli çalışmalar yapar. Bunlardan en ünlü olanı Çöpçüler. 1985 yılında bu şarkının da içinde yer aldığı Ceylan albümü çıkar. Bu dönemde sanatçının çeşitli yerlerde piyanist şarkıcı olarak çalıştığı görülür. Daha sonra para sıkıntısında dolayı tek bir sentezleyici ile çıkardığı albümler de müzik piyasasında yer alıyor. Eski ve yeni parçalarının yer aldığı farklı albümler de çıkarmaya devam ediyor. En son çıkardığı albümler arasında Gün Ola Harman Ola ve Devlerin Nefesi yer alıyor. Hayatı maddi sıkıntılarla geçen sanatçı çok sayıda konsere çıkar. Ama 2016 yılından sonra konserlere ara verir ve şu ana aktif olarak konser vermiyor.

Erkin Koray Hakkında