Devran Çağlar Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Devran Çağlar, arabesk müziğini sevenler için unutulmaz isimlerden biridir. Aslen Adanalı olan sanatçı, 1963 yılında doğmuştur. Çocukluğundan beri duygusal olan yapısı ve sanata düşkünlüğü, ileride bu mesleği icra etmesinde en büyük etkendir. 1990 yıllarında adından sıkça söz edilen arabesk sanatçıları arasındadır. Çoğu zaman Bülent Ersoy ile yarıştırılan sanatçı, kendi alanında farklı bir yere sahipti. Güçlü sesi ve yorumu ile akılda kalan birçok şarkının da onun sayesinde hatırlanmasını sağlamıştır. Kısa yaşam hikâyesi, 15 Ağustos 2019 tarihinde İstanbul Maltepe’de yaşadığı rezidansta noktalanmıştır. Ölüm nedeni ise kalp krizi olarak belirlenmiştir.
 

Devran Çağlar’ın Sanat Hayatı

Devran Çağlar, küçük yaşlardan beri sahne sanatlarına ilgi duyan ve başarılı seslerden biridir. Toplumun bazı kesimleri tarafından kabul görmeyen marjinal yaşantısı ile gündeme gelmiştir. Güçlü sesi ve başarılı yorumu ile en zor arabesk şarkıları bile icra etmesi ile tanınmış sanatçılardandır. Arabesk müziği sevmeyen kesimlerin bile ondan dinlediği bazı parçalar yer almaktadır. Kıvırcık saçları ve bıyıklı yüzü ile akıllara kazınmış bir siması bulunmaktadır. Son dönemlerde bu şeklinden eser kalmayan sanatçı, iddialı yaşamı ile ses getirmiştir. Üç tane de filmde oynayan sanatçının rol aldığı filmler de şöyledir: İtirazım Var, Acılar İçinde, Bir Kadın Yüzünden.
 

 Devran Çağlar’ın Acılı Yaşantısı

Oynadığı her filmde farklı ve acılı ruh halini son derece başarı ile canlandırmıştır. Doğduğu günden bu yana cinsiyetini kabul etmeyen sanatçı, bu isyanını sanatına da yansıtmıştır. Şarkılarında duygusallık ve isyan temaları ağırlıklıdır. Yaşantısında acılar, duygu çıkışları çok fazladır. Belli bir dönem ortaya attığı iddialar, ispatlanmamakla birlikte çok ses getirmiştir. Sanat hayatının son dönemlerinde uzun bir süre Almanya’da çalışmıştır. Çok sayıda albüm çıkarmıştır. İlk akla gelenler şunlardır: Can Veriyorum, Bir Kadın Yüzünden, Ayrıldık, Hep Seveceğim ve daha niceleri.
 

Arabesk Müziğinde olduğu kadar bazı Türk Sanat Müziği parçalarında da adını duyuran sanatçı, yüksek ses tonu ve güçlü yorumcu olarak tanınırdı. Her şarkıda kendinden bir yorum da katan sanatçı, başarılı ses ve yorumcular arasındadır.
 

Devran Çağlar’ın Ölümü

15 Ağustos 2019 yılında vefat eden sanatçı, ölümünde yanında kimse bulunmamıştır. Maltepe’de yaşadığı rezidansta vefat eden sanatçının ölümü de sahne aldığı yerin sahibi tarafından söylenmiştir. Sahne alacağı yere gelememesi, ondan haber alamayan kişilerin telaşlanmasına sebep olmuştur. Daha sonra evine gidenler, vefatını öğrenip, basınla paylaşmıştır. Devran Çağlar, vasiyeti üzerine Marmaris İçmeler Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir. Marmaris’te yapılan cenazesine çok fazla katılan olmaması, sanat camiasında farklı yorumlara yol açmıştır. Annesinin acılı ifadeleri, sevenlerini oldukça üzecek türdendir. İnişli çıkışlı sanat hayatına pek çok başarılı albüm ve üç tane sinema filmi sığdırmıştır. Elli altı yaşında vefat eden sanatçı, arabesk şarkılarındaki farklı yorumu ile de derin izler bırakmıştır.
 

Sanat Dünyasında Devran Çağlar’ın Yeri

Giyimi ile olduğu kadar farklı ve güçlü yorumu ile de adından söz ettiren sanatçılar arasındadır. Devran Çağlar, perma görünümlü kıvırcık saçları, hafif makyajlı yüz hatları, bıyıklı siması ile her zaman hatırlanacak sanatçılardandır. Burada önemli olan noktalardan biri de görsel açıdan hafızada kalmasının ötesinde sanatsal yorumlarıdır. İçinde yaşadığı bunalımları, sanatına yansıtarak ta güçlü bir ses olarak tanınmıştır. Bu sayede, cinsiyet değişimi ile belli kesimler tarafından kabul görmese bile sanatı ile her kesimin gönlüne taht kurmuştur. Erken biten yaşantısına kederli bir hayat ve duygu yüklü eserler sığdırmıştır. Devran Çağlar, Arabesk müzikte yeri zor doldurulacak sanatçıların başında gelmektedir.

Devran Çağlar Hakkında