Coşkun Sabah Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları
Coşkun Sabah, 16 Ekim 1952 yılında Diyarbakır’da Dünya’ya geldi. Süryani bir ailenin ikinci oğludur. 3 kardeştir. Sanatçı Gülben Ergen’in Aranjörlüğünü yapan Taşkın Sabah kardeşi, Abisi ise Bülent sabahtır. Çocukluğu Diyarbakır’da geçen Coşkun Sabah başarılı bir öğrenciydi. Ailesinin Coşkun Sabah’a olan düşkünlüğü çok fazladır. Müziğe olan ilgisinin sebebi ise 9 yaşında babasının cümbüşünün kullanması ile başladı. Müziğe olan hevesi babasının cümbüşü öğretmesini sağladı. İlkokulu Diyarbakır’da okuyan Coşkun Sabah lise eğitimini de İstanbul’da tamamladı. Müziğe olan tutkusu onu müziğe yöneltti.
Coşkun Sabah Müzik Kariyeri
1968 yılında İstanbul Belediye Konservatuar sınavına girerek kazandı. Konservatuar okurken 1970 yılında ise İcra Heyeti’ne girdi. Daha sonra 1972 yılında İstanbul radyosunda Klasik Korosunda ud Enstrümanını çalmaya başlayarak önemli bir adım attı.
İcra Heyeti’nde 9 yıl çalıştıktan sonra görevinden ayrıldı. 1976 yılında Devlet Türk Müziği korosunda ud sanatçısı oldu. Başarılı şekilde ud çalması çeşitli sanatçılar tarafından ilgisinin çekilmesini sağladı. Konservatuar yıllarında sınıf arkadaşı Başarılı sanatçı Bülent Ersoy olması Coşkun Sabah’ın müzik Dünyasına kısa sürede girmesini sağladı.
1978 yılında bestelediği ‘’Baharı Bekleyen Kumrular Gibi‘’ şarkısı ile 45’lik müziklerde yer aldı. Bu bestesi ile yer yerinden oynadı ve müzik Dünyasında adından sıkça bahsettirdi. Kısa sürede tanınan Coşkun Sabah ikinci bestesi olan ‘’İşte Bizim Hikâyemiz’’ şarkısını besteledi. İki besteci müzik Dünyasında patlayıcı bir etki yaratınca kolları sıvayan Coşkun Sabah şarkıcı olmaya karar vererek, kendi bestelediği şarkıları kendi çaldığı ud ile seslendirmeye başladı.
Devlet Türk Müziği Korusu Görevinden Ayrıldı
Ud sanatçısı olarak tanındıktan sonra müzik Dünya’sında teklifler gelmeye başladı. Ne kadar tanınan ud sanatçısı olsa bile, maddi sıkıntılar sebebiyle çeşitli gazinolardan gelen teklifleri kabul etti. Bu durum Devlet Türk Müziği Korosu’nda ki görevinden istifa etti. Devlet Türk müziği korusunun başarılı şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ korodan ayrılan kimseyi koroya kabul etmeyeceğini söyledi. Fakat Coşkun Sabah’a, ‘’Sen ne zaman geri dönmek istersen Kapımız sana açıktır,’’ diyerek açık bir kapı bıraktı. Daha sonra Coşkun Sabah tek başına sahne almaya başladı. 1981 yılında ‘’Aşk Kitabı’’ isimli solo albümünü çıkartarak çok dinlenen albüm oldu. Daha sonrasında ise ‘’Bir Pazar günü’’, Hatıram olsun’’, ‘’Son buluşmamız’’ albümlerini çıkartarak başarı sağladı.
En çok Satan Albüm
Kendi besteleri ile çıkardığı albümler ile çıkış yakalayarak onun zirveye çıkmasını sağladı. 1990 en parlak dönemi olan ‘’Aşığım Sana’’, ‘’Beni Unutma’’ albümleri çıkardı. Bu albümler Türkiye’de tüm zamanlarda en çok satan albüm haline gelerek yaklaşık 3 milyon adet sattı. Coşkun sabah’ın 80 tane bestesi bulunuyor. Bu bestelerden 20 tanesi birçok sanatçı tarafından seslendiriliyor. Yaz aylarında en çok Hit şarkı olarak dinlenen parçalara sahiptir. 1995 yılında düzenlenen güzellik yarışmasında Türkiye ikincisi olan Ceyda Okay ile 1997 yılında evlendi. Bu evlilikten 2 kızları oldu. Evlilikleri 20 sene sürdü. 2017 yılında ayrılan çiftin Roza ve Helen isimde ki kızları bulunuyor.
Sanat Camiasının Sevilen İsmi
Gazinolarda ud sanatçısı olarak çalışan Coşkun Sabah pek çok sanatçıya udu ile eşlik etti. Hatta ilk bestesi olan ‘’Baharı bekleyen kumrular gibi’’ şarkısı sevilen sanatçı Bülent Ersoy tarafından okundu. Daha sonra ‘’Gel kalbime’’ gir isimli parçası Emel Sayın tarafından okunarak büyük yankı uyandırdı. Daha sonra ‘’Beddua, toprak alsın muradımı, dert çekmeye gidiyorum, işte bizim Hikâyemiz’’ gibi parçaları Adnan Şenses, Neşe Karaböcek gibi sanatçılar seslendirdi. Sanat camiasının sevilen ismi olan Coşkun Sabah hala günümüzde beğenilerek dinleniyor. Hatta Anılar isimli parçası hala popülerliğini koruyor.