Cem Karaca Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Türk Rock müziğinin unutulmaz seslerinden olan Cem Karaca 5 Nisan 1945 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Sahne adı olarak Cem Karaca'yı tercih eden büyük ustanın tam  adı Muhtar Cem Karaca'dır. Cem Karaca Türk rock müziğinin en önemli sanatçılarından biri olan Cem Karaca aynı zamanda hem beste yazarı hem de yazardır. Cem Karaca Cumhuriyet tarihinin en önemli tiyatrocularından Toto Karaca ve Azeri türkü Mehmet İbrahim Karaca'nın oğludur. Toto Karaca ve Mehmet İbrahim Karaca'nın evliliklerinin 6.yılında dünyaya gelen Cem Karaca, sanatçı bir ailede dünyaya gelmenin avantajlarını çok iyi bir şekilde kullandı ve sanatla iç içe bir hayat geçirdi.

Müzik Hayatına İlk Girişi

Orta öğrenimini Robert Lisesi'nde okuyan Cem Karaca müziğe doğuştan yetenekli bir insandı ve bu yolda ilerleme devam etti. Müzikle ilk tanışması annesinin teyzesi sayesinde olmuştur. Rosa Felegyan'ın Cem Karaca'ya piyano notaları ve piyano nağmelerini öğretmesi, hayatında önemli bir aşama kat etmesine hazırlık oldu. Kolej yıllarında olduğu dönemde, rock müzik popülaritesini giderek artırmaya devam ediyordu. Cem Karaca da rock müziğe ilgi duymaya başladı ve bu alanda şarkılar söylemeye başladı. İlk zamanlar arkadaşları ve kız arkadaşlarını etkilemek için söylediği şarkısını sonrasında milyonlar dinler oldu. Karaca'nın güzel sesini keşfeden ilk kişi, annesi Toto Felegyan oldu.
 

Müzik Kariyeri

Arkadaşlarının isteği üzerine Beyoğlu Spor Kulübü'nde şarkı söyleyen Cem Karaca, sonrasında grup kurmaya karar verdi. Bu isteğine İlhami Gencer tarafından büyük destek gördü. İlk grubu 1963 yılında Dinamikler adlı bir gruptu. Fikri Çöze'nin jübile konserinde güzel bir performans sergilediler. Bir taraftan babası Mehmet İbrahim Karaca halen Cem Karaca'nın müzik yapmasına karşı çıkıyordu. Bu durum öyle bir ileri gitti ki parayla adam tutup konserlerinde Karaca'yı yuhalamalarını sağladı. Bu olaylar da Cem Karaca'nın müzikten soğumasında etkili olmadı. 1963 yılının sonunda grup dağıldı. Cem Karaca şarkılarını "Cem Karaca ve Bekledikleriniz" adlı grupta seslendirmeye devam etti.
 

Evlilikleri

Cem Karaca'nın ilk evliliği Semra Özgür adlı tiyatro sanatçısıyla olmuştur. Evliliklerinin 3. gününden sonra 1968 senesinin sonunda Meriç Başaran ile ikinci evliliğini yaptı. Bu evliliği de 2 sene sürdü. Daha sonra Feride Balkan ile üçüncü evliliğini yaptı ve bu evlilikten oğlu Emrah Karaca dünyaya geldi. Çiftin evliliği Cem Karaca'nın Almanya'da zorunlu yaşaması gerektiğinden dolayı bitmek zorunda kaldı. Dördüncü evliliğini ise ilk eşi olan Semra Özgür ile yaptı. Son evliliği ise müzik öğretmeni İlkim Erkan ile olmuştur.
 

Askerliği

Cem Karaca askere gitti. Askerliğine Antakya 121.Jandarma Er Eğitim Alayı'nda başlayan Karaca, Anadolu kültürünü yakından tanıdı. Askerliği esnasında asker arkadaşının çaldığı bağlama kendi yorumunu katarak ilklere imza attı ve Anadolu rock müziğinin öncülüğünü üstlendi. Türklerin önemli ozanlarından olan, Aşık Mahsuni Şerifle tanışma şerefine erişti. Askerliğinin bitmesinin sonrasında ise Apaşlar adlı bir gruba dahil oldu. Batı tarzında müzik yapan grup Cem Karaca ile tanışmasından sonra doğuya yöneldi. Altın Mikrofon yarışmasına katıldılar ve 2. oldular. Yaşamı boyunca Apaşlar, Moğallar, Kardaşlar, Dervişan gibi önemli gruplarda yer alan Cem Karaca birçok başarıya imzasını attı.
 

Vatandaşlıktan Çıkarılması ve Ölümü

Belli bir süre Bonn'da yaşayan Cem Karaca yurduna dönmek için ek süre istedi ve bu süre 15 Temmuz 1982'ye kadar uzatıldı. Türkiye'ye dönemeyeceğini belirten Cem Karaca Almanya'da vatandaşlık aldı ve süresi dolduktan sonra vatandaşlıktan çıkarıldı. Solunum ve kalp yetmezliği sonucu kalp krizi geçiren Cem Karaca, 8 Şubat 2004 sabahında Bakırköy Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Arkasında Resimdeki Gözyaşları, Allah Yar, Tamirci Çırağı, Islak Islak, Ceviz Ağacı, Bu Son Olsun gibi güzel şarkılar bıraktı.

Cem Karaca Hakkında