Candan Erçetin Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Candan Erçetin

90’lı yılların çıkış yapan önemli sanatçılarından biri olan Candan Erçetin, sesi ve yorumlarıyla Türk müzik dünyasında önemli bir yere sahiptir. Yaptığı albüm çalışmaları ve çıkardığı albümlerle büyük beğeni toplayan şarkıcı, pop müzik sanatçısı olarak önemli başarılara imza atmıştır. Hit olan şarkıları ile birçok kesim tarafından ilgiyle dinlenen Candan Erçetin, hem şarkıcı hem şarkıcı yazarı hem de öğretmendir. Sanatıyla gündemde yerini alan ve özel hayatı konusunda gündeme gelmeyen şarkıcı, güzel sesi ve müziğiyle birçok kişi tarafından ilgiyle takip edilmektedir.
 

Candan Erçetin Kimdir?

10 Şubat 1963 yılında dünyaya gelen Candan Erçetin, Kırklareli’nde doğmuştur. Arnavut ve Makedon kökenli bir aileden gelmesi ve Balkan kültürüne hâkim olması nedeniyle sanat hayatında da bu durum etkili olmuştur. İlkokulu Kırklareli’nde okuyan sanatçı, Galatasaray Lisesi’ni kazanması üzerine İstanbul’a yerleşmiştir. Galatasaray Lisesi’nde eğitimini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi’nde Klasik Arkeoloji bölümünü bitirmiştir. Liseden sonra ses eğitimi alan şarkıcı, İstanbul Belediye Konservatuarı’nda Şan eğitimi almıştır. Üniversite döneminde müzik kariyerine adım atan şarkıcı, 1986 yılında son sınıftayken Norveç’te düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden “Halley” şarkısıyla Klips ve Onlar grubunun bir üyesi olarak yer almış ve 9. olarak yarışmayı tamamlamıştır.
 

Candan Erçetin’in Kariyer Başlangıcı

1986 yılında katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması’yla sanat hayatına adım atan Candan Erçetin, arkeoloji eğitimini tamamladıktan sonra profesyonel anlamda müzik çalışmaları yapmıştır. 1995 yılında çıkardığı “Hazırım” isimli albümüyle çıkış yapan sanatçının bu şarkı kariyeri için de önemli bir başlangıç olmuştur. 1997 yılında çıkardığı “Çapkın” isimli albümle kariyerine devam eden Candan Erçetin, 2000 yılında “Elbette”, 2002 yılında “Gamsız Hayat”, 2004 yılında “Melek” gibi albümleriyle büyük başarı elde etmiştir. Üniversite döneminde başladığı müzik kariyerini her geçen gün artıran sanatçı, yaptığı başarılı albümler sayesinde kısa sürede geniş kitlelerce tanınmıştır.  
 

Candan Erçetin’in Albüm Çalışmaları

1994 yılında Kanal D’de yayınlanan Kol Düğmeleri isimli programın sunuculuğunu yapan Candan Erçetin, bir sene sonra çıkardığı “Hazırım” adlı albümüyle büyük ses getirmiştir. İlk dönemlerdeki albüm çalışmalarında yetiştiği bölge olan Trakya ve Balkan ezgilerine yer veren sanatçı, albüm çalışmalarının çoğunda bölgenin müzik ve enstrümanlarından faydalanmıştır. Türkiye’ye remix kavramını getiren sanatçı, 1996 yılında çıkardığı “Sevdim Sevilmedim” isimli remix albüm çalışmasıyla büyük ilgi görmüştür. 1998 yılında çıkardığı ikinci remix albümü olan “Oyalama Artık” ile hem yurtiçi hem de yurtdışı birçok kesim tarafından dinlenen bir isim haline gelen Candan Erçetin, Bosna Hersek, Avusturya ve Türkiye ortak yapım bir remix albümü piyasaya sunmuştur.  
 

Candan Erçetin’in Sanat Hayatı

1995 yılında çıkardığı “Hazırım” albümüyle büyük çıkış yapan Candan Erçetin, birçok albüm çalışması ve albümlerinde yer alan şarkılarla büyük beğeni toplamıştır. Albümlerinin yanında 2003 yılında Chante Hier Pour Aujourd'hui ve 2011 yılında Aranjman 2011 ile Fransızca şarkılar seslendiren sanatçı, 2005 yılındaki “Aman Doktor” isimli albümünde de Yunanca şarkı seslendirmiştir. Şarkıcılığın yanı sıra sunuculuk da yapan Candan Erçetin, 1994 yılında ilk sunuculuk deneyimini yaşamıştır. 2007’de Candan Erçetin’le Beraber ve Solo Şarkılar programını da sunan sanatçının sanat hayatında yer alan 2005 yılındaki Yıldızların Altında müzikalinin başrol oyunculuğu da önemli bir yere sahiptir. Ayrıca sanatçı, 2008 yapımlı Gölgesizler ve 2009 yapımlı Feza filmlerinin de müziklerini hazırlamıştır.
 

Candan Erçetin’in Başarıları

1994 yılında Galatasaray Lisesi’nde müzik öğretmenliği yapan Candan Erçetin, bu mesleğini halen devam ettirmektedir. 2009 yılında Galatasaray Üniversitesi’nde diksiyon dersleri veren sanatçı, spor alanında da aktif rol oynamaktadır. 25 Haziran 2013 tarihinde Galatasaray Spor Kulübü başkan yardımcılığına uygun görülen sanatçı, bu göreve Ünsal Aydar tarafından layık bulunmuştur. Ayrıca 2014 yılında Türk – Fransız ilişkileri konusunda yaptığı yardımlar nedeniyle dönemin Fransa başbakanı François Hollande tarafından Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Birçok başarıya imza atan sanatçı son olarak 31 Mart 2018’de Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’nin (MSG) genel kurulunda yapılan seçimlerle yeni başkan sanatçısı olmuştur.

Candan Erçetin Hakkında